Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
2
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět
Technika obsluhy a služeb První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Káva – výroba kávy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit původ, tržní druhy, výrobu a přípravu kávy. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 22. září 2013 Ověřeno 15. října 2013
3
KÁVA
4
Klíčové pojmy Původ kávy Pěstování a druhy kávy Složení kávy
Výroba kávy Balení kávy
5
Historie kávy Začátky cca v Jemenu již v 6. století legendy o kávě:
O Mohamedovi O šejku Omarovi Do Evropy se dostala v 17. století díky benátským kupcům. Pití kávy se stalo důležitou politickou a společenskou událostí.
6
Charakteristika Káva, je pecka plodu rostlina Coffea, rodu Rrubiaca;
domovinou je považován kraj Kaffa v Etiopii; kávovník je stále zelený listnatý keř; ve volné přírodě dorůstá m (na plantážích 2-3 m); existuje cca 60 druhů kávovníků.
7
Druhy rostlin kávy: Coffea Arabica (kávovník arabský)
Coffea Canephora – Robusta (kávovník mohutný) Coffea Liberica (kávovník liberijský) Zajímavost: Cibetková káva, Blue Mountain, Kona
8
Charakteristika kávovníků:
ARABICA 70% světové produkce, jemná, voňavá a mírně nakyslá, obsah kofein 0,8 – 1,7% přináší plody po 3 – 4 letech, plodí cca 25 let sklízí se 3 – 4 x ročně a ručně plody zrají až 9 měsíců ROBUSTA 25% světové produkce silnější a hořká chut obsah kofeinu1,7 – 3,5% foto autora foto autora
9
Obr. 1 Průřez plodem kávovníku
Plod kávy 1. Centrum - řez 2. Semínko 3. Stříbrná vrstva 4. Pergamen (tenká kožovitá vrstva) 5. Obal semínka 6. Dužina 7. Exocarp (venkovní vrstva) Obr. 1 Průřez plodem kávovníku
10
látka, která potlačuje pocit únavy, zesiluje srdeční činnost,
Složení kávy: 2,5% kofeinu, 15% bílkovin, 15% tuku, 12% cukru, 27% celulózy, ostatní % tvoří voda. Kofein: látka, která potlačuje pocit únavy, zesiluje srdeční činnost, náhražky kávy se vyrábějí z: čekanky, curkové řepy, z fíků, pražené obilí. ÚČINKY KÁVY: ? klipart
11
Hlavní oblasti pěstování kávy
Obr. 2 Oblasti pěstování kávy
12
Výroba kávy SBĚR ZPRACOVÁNÍ A SUŠENÍ VYLOUPÁVÁNÍ PRAŽENÍ EXPEDICE
foto autora foto autora
13
Uhodnete, co je na obrázku?
foto autora
14
Balení kávy vakuové balení balení v ochranné atmosféře kapsle sáčky dózy
15
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1996, s. ISBN Použité zdroje: Obr. 1 Průřez plodem kávovníku URL: < >; [cit ] Obr. 2 Oblasti pěstování kávy URL: < >; [cit ] Použitá obrázková dokumentace je pořízena se souhlasem p. Michala Křižky, kurz Barista ( ). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.