Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905
Název DŮM: Čištění potravin rostlinného původu Číslo DUM: VY_52_INOVACE_110_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Předběžná příprava potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy potravin v kuchyni Klíčová slova: Suchý a mokrý způsob čištění Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 11. srpna 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
2
ČIŠŤĚNÍ POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODU
3
Předběžná úprava potravin
Jedná se o odstranění nejedlých a nevzhledných částí potravin a jejich důkladné očištění. Potraviny jsou vzhlednější, stravitelnější – připraveny na tepelnou úpravu.
4
Čištěním suchým způsobem:
přebírání - luštěniny, rýže, kroupy loupání - ovoce, brambory, okurky, kedlubny, cibule atd. škrábání - kořenová zelenina, nové brambory okrajování - znečištěné části hub, vadnoucí listy zelí, kapusty … vypeckování - ovoce, olivy vykrajování - poškozené, nebo nepoživatelné části ovoce a zeleniny vytloukání - ořechy, mandle vyloupávání - hrášek, fazolky prosívání - mouka, krupice lisování - citrusové plody oddělení stopek, stonků a semeníků.
5
Čištění mokrým způsobem:
Jedná se o odstraňování povrchových nečistot za použití vody. ponořením do vody - křehké ovoce (rybíz, hrozny – omýváme na sítu) proudem vody - zelí, kapusta, zelené natě namáčení - brambory, ředkvičky (uvolnění nečistot ) máčení ve vlažné osolené vodě – květák, brokolice (odstranění hmyzu) sprchování - křehké druhy ovoce a zeleniny (maliny, jahody, listy hl.salátu) oplachování pod tekoucí vodou – mechanicky očištěná kořenová zelenina, brambory .. výměna vody - houby, špenát a podobné potraviny (omýváme dokud na dně nezůstane nečistota) Omytí potravin je nutno provádět v čisté, pitné a studené vodě a co nejkratší dobu, abychom předešli zbytečnému vyluhování.
6
vytvoř věty podobného typu :
Označ správně tato tvrzení … čočku proséváme Ano Ne rýži přebíráme Ano Ne
7
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA SUCHÝCH POTRAVIN:
Namáčení potravin: luštěniny (fazole, hrách, čočku, sóju) podle druhu hodin U sušených potravin dodáváme vodu. V tomto případě vaříme ve vodě, ve které byly potraviny máčeny. Tímto způsobem zkracujeme dobu tepelné úpravy. Někdy z namáčených potravin přechází do vody nadbytečná sůl či pachy, v tomto případě vodu vyléváme.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.