Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Fyziologie mikroorganismů
2
Fyziologie mikroorganismů
Živé mikrobní buňky se vyskytují v různých stavech podle vlivu vnějších podmínek fyzikálních (teplota, tlak, pH…) chemických (kvalita a množství živin, vody, kyslíku atd.) biologických (přítomnost dalších organismů) mechanických (střižné síly, proudění vody…) prostorových (množství MO, kontakt s pevným materiálem apod.)
3
Fyziologická a evoluční adaptace
Adaptace organismu na vnější podmínky je dvojího druhu: fyziologická – krátkodobé a rychlé změny fenotypové změny – změny vlastností bez vlivu na geny evoluční – dlouhodobé změny vlastností při dlouhodobém vystavení změněným podmínkám genotypové změny – dědičné změny předávané dalším generacím
4
Fyziologie mikroorganismů
Vnější faktory ovlivňují fyziologii organismů, tj. vyvolávají změny a odezvy: změna rychlosti rozmnožování spuštění či vypnutí metabolických drah změny vnitrobuněčného prostředí aktivní cílený pohyb spuštění ochranných mechanismů kooperace v rámci společenstev atd.
5
Faktory vnějšího prostředí
Každý faktor vnějšího prostředí má několik mezí: interval optima – v daném prostředí se organismu nejlépe daří interval tolerance – prostředí organismu nijak nevadí interval stresu – nepříznivé prostředí v organismu vyvolává stresové podněty interval smrti – podmínky nejsou slučitelné s přežitím a organismus umírá
6
Faktory vnějšího prostředí
0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 2 4 6 8 10 12 14 pH optimum smrt stres stres tolerance tolerance
7
Negativní působení faktorů
Podle působení Biocidní – způsobuje smrt organismu Biostatické – brání rozmnožování organismu Podle cílové skupiny bakteriocidní / bakteriostatické - bakterie fungicidní / fungistatické – houby mikrobicidní / mikrobistatické – univerzální působení na mikroorganismy
8
Vliv teploty Minimální teplota – nejnižší teplota, při které se organismus rozmnožuje Optimální teplota – max. rychlost dělení Maximální teplota – nejvyšší teplota, při které se organismus ještě rozmnožuje
9
Vliv teploty U MO obvykle platí: topt = tmin + 30 tmax = topt + 10
-0,05 0,05 0,1 0,15 0,2 0,25 0,3 0,35 0,4 0,45 -10 10 20 30 40 50 Teplota [°C] U MO obvykle platí: topt = tmin + 30 tmax = topt + 10
10
Vliv teploty Psychrofilní (mrazumilné) <0 <20 <30 Mezofilní
Organismy minimum [°C] optimum maximum Psychrofilní (mrazumilné) <0 <20 <30 Mezofilní >5 <45 <60 Termofilní (teplomilné) 30-40 >45 60-80 Extrémně termofilní >50 90-110 120
11
Vysoké teploty Letální teplota = nejnižší teplota, při které je organismus během 10 minut usmrcen za definovaných podmínek mezofilní 60-70°C spóry mezofilů 120°C Letalitní křivka = závislost mezi letální teplotou a dobou působení - logaritmická
12
Působení vysokých teplot
Denaturace bílkovin Poškození membrán smrt a lýze buněk
13
Nízké teploty Většina MO přežívá teploty menší než minimální i dlouhou dobu Působení nízkých teplot závisí na rychlosti ochlazení
14
Chladový šok Rychlé přenesení exponenciálně rostoucí kultury do prostředí z nízkou teplotou Část populace ztratí životaschopnost Část populace se dá regenerovat, záleží na době působení Různá citlivost druhů
15
Pomalé chlazení Pokud se teplota pomalu sníží pod 0°C, vytvoří voda velké krystalky ledu Obvykle poškození a lýze buněk Část populace ale přežije Nevhodné pro sterilizaci
16
Rychlé zmražení Na hluboké teploty -90°C až -30°C
Vznik malých krystalků ledu Většina populace přežije S přídavkem některých látek (glycerol) se používá jako technika pro dlouhodobé uchovávání kultur
17
Lyofilizace =mrazová vakuová sublimace
Rychlé zmražení za současného odstranění vody sublimací do vakua Šetrná metoda pro uchovávání kultury po dlouhou dobu bez přístupu vody vydrží mnoho let skladování jen při mírně nižších teplotách, dá se i při pokojové
18
Adaptace na teplotu Fyziologická – kolísání teploty
Dlouhodobá – postupný vývoj organismu (mikroevoluce)
19
Adaptace membrán membrána musí být přiměřeně fluidní a přiměřeně propustná nižší teplota snižuje fluiditu membrány vyšší teplota zvyšuje propustnost ochlazení desaturace mastných kyselin (tvorba dvojných vazeb), rozvětvování oteplení saturace mastných kyselin, odvětvování nasycené MK lépe krystalizují
20
Ochrana bílkovin Zvýšení teploty vyvolává tzv. teplotní šok
Produkce tzv. heat shock proteins (hsp) označení podle molekulové hmotnosti v KDa (např. hsp70 = 70 kDa) ochranné bílkoviny brání např. denaturaci bílkovin označují poškozené bílkoviny k náhradě jsou produkovány i při jiných než teplotních stresech
21
Evoluční adaptace bílkovin
Funkční bílkoviny (enzymy) musí být přiměřeně pohyblivé a pevné vyšší teplota – denaturace nižší teplota – tuhnutí Adaptace na jinou teplotu spočívá v záměně aminokyselin (AA) vyšší teplota – méně hydrofobních AA, více disulfidických můstků zpevňujících bílkoviny nižší teplota – více hydrofobních AA
22
Evoluční adaptace bílkovin
Adaptovaný protein má obvykle nižší aktivitu při původní teplotě Pro plnou adaptaci organismu je potřeba adaptace všech proteinů ALE Jeden neadaptovaný protein způsobí teplotní omezení pro organismus
23
Evoluční adaptace bílkovin
Teplotní adaptace potvrzuje evoluční teorii Porovnávání různě adaptovaných organismů stejného rodu (např. Bacillus) ukázalo, že aminokyselinové záměny jsou téměř vždy způsobeny bodovou mutací jedné báze.
24
Vliv pH Organismus Min Opt. Max Escherichia coli 4,3 7,0 9,5
Bacillus subtilis 4,5 6,7 8,5 Clostridium botulinum 4,8 6,8 9,0 Lactobacillus 4,0 5,9 7,2 Thiobacillus thiooxidans 0,5 2,7 6,0 Saccharomyces cerevisiae 3,2 4,6 7,4 Aspergillus niger 1,2 5,5 11,0
25
Vliv pH Vliv na metabolismus buněk
aktivita enzymů konformace bílkovin vliv na ionizaci meziproduktů metabolismu vliv na transport iontů a dalších látek při extrémním pH šoková odpověď Vliv pH na tepelnou odolnost organismů
26
Vodní aktivita Voda je nezbytná součást buněk
Většina MO vyžaduje nízkou koncentraci rozpuštěných látek (max cca 2%) Osmotolerantní – vydrží až cca 10% rozpuštěných látek Halofilní – vyžadují přítomnost velkého množství iontů (přes 20%) Nízké množství vody zvyšuje tepelnou odolnost
27
Vodní aktivita aw……vodní aktivita Nw……látkové množství vody
Nw……látkové množství rozpuštěných látek
28
Vodní aktivita Prostředí aw Adaptované mikroorganismy Čistá voda 1
Bakterie Krev ~1 G- bakterie Mořská voda ~0,99 Chléb 0,95 G+ bakterie, houby Salámy 0,85 Staphylococcus Slaná jezera 0,75 Halobacterium, Aspergillus Čokoláda, med 0,60 Saccharomyces rouxii
29
Vodní aktivita Většina MO má schopnost regulovat vnitřní osmotickou hladinu podle okolí mírně vyšší koncentrace než venku – tlak membrány na stěnu Akumulace tzv. kompatibilních látek – nenarušují metabolismus, ale regulují osmotickou hladinu aminokyseliny, glycerol, sacharidy, polyoly, někdy ionty (K+)
30
Vodní aktivita Obsah vody silně ovlivňuje fyziologii hub – růst a rozmnožování jen při jejím dostatku Mnoho parazitických plísní má schopnost využívat vzdušnou vlhkost ochrana proti plísním je mj. sucho
31
Povrchové napětí Povrchově aktivní látky (tenzidy) = látky, mající v molekulách jak hydrofilní část, tak hydrofobní část anionaktivní – mýdla, běžné saponáty (Jar)… kationaktivní – amoniové soli… neionogenní – liposacharidy, Tween… Shromažďují se na rozhranní fází (každá část molekuly se orientuje k „svému“ prostředí
32
Povrchové napětí Ovlivňuje soudržnost buněk
brání hydrofobnímu shlukování buněk za vzniku křísu či biofilmu Zvyšují propustnost cytoplazmatické membrány slabé koncentrace zlepšují příjem živin buňkou vyšší koncentrace poškozují membrány a způsobují lýzy buněk Smáčedla (zlepšují kontakt s kapalinou)
33
Neionogenní Horší smáčivost
Malý vliv na membrány – malý biocidní účinek Používájí se pro urychlení růstu pomalurostoucích mikroorganismů
34
Anionaktivní Dobrá smáčedla
zvyšují účinek jiných desinfekčních prostředků Ve vyšších koncentracích poškozují membrány (desinfekce) Denaturace bílkovin (biocidní účinek)
35
Kationaktivní Špatná smáčedla
Vysoká biocidní schopnost – poškozování membrán
36
Záření Elektromagnetické Radioaktivní záření Infračervené (IR)
Viditelné Ultrafialové (UV) Roentgenovo záření Gama záření Radioaktivní záření alfa (heliová jádra) beta (elektrony) Růst energie záření
37
Infračervené záření Tepelný efekt Nepůsobí obvykle letálně
38
Viditelné světlo Různé působení
Zdroj energie pro fotosyntetizující organismy Občas inhibice dělení – neznámý princip Občas různé fyziologické odpovědi (fruktifikace plísní apod.) Empiricky je ověřeno, že bakterie rostou lépe ve tmě
39
Ultrafialové záření Negativní účinky Poškozuje DNA
nejvíc při nm – absorpce dusíkatých bází – germicidní lampy vznik dimerů sousedních nukleotidů – mutace, zastavení exprese genů Viditelné světlo obvykle snižuje negativní účinek UV záření – fotoreparace (fotoreaktivace)
40
Fotoreparace Účinnost UV je v přítomnosti viditelného světla nižší
Viditelné světlo zapíná tzv. fotoreparaci, tj. expresi enzymů odstraňujících poškození DNA
41
Radioaktivní záření Silné biocidní účinky Silná pronikavost
Způsobuje velká poškození DNA (zlomy) a dalších složek buňky Zesílení účinku v přítomnosti kyslíku a vody vznik reaktivních radikálů – superoxidový, peroxidový apod. Gama záření se používá pro sterilizaci při nízkých teplotách
42
Tlak Většina MO vyžaduje normální tlak
Zvýšený tlak na ně působí negativně Vliv na syntézu buněčné stěny Vliv na dělení buněk (zastavení či vznik protáhlých buněk) Barofilní (tlakomilné) - vyžadují vyšší tlak v hloubkách moří Barotolerantní – přežijí zvýšený tlak, ale nevyžadují ho
43
Elektrický proud Střídavý – jen malé tepelné působení
Stejnosměrný – elektrolýza vznik biocidních meziproduktů negativní účinek
44
Ultrazvuk Frekvence vyšší než 20 kHz
kolem 20 kHz – kavitace (pulzování membrán) možné protržení membrány rozklad některých látek (chloridy na chlor) – biocidní působení vyšší působení na tyčinkovité buňky, koky jsou odolnější Použití při dezintegraci buněk Vysoké frekvence (1 MHz) – žádná kavitace, bez efektu na MO
45
Mechanické vlivy MO malé – malý vliv mechanických faktorů
Intenzivní míchání – střižné síly – trhání delších buněk a mycelií hub Přídavek abraziv (jemný písek, drcené sklo apod.) zvyšuje drcení buněk Vyšší účinnost při zmražení
46
Chemické vlivy Dělení podle místa působení:
poškození membrán a stěn poškození DNA inhibice enzymů … Dělení podle metabolismu látky: primární účinek – sama látka působí na organismus sekundární účinek – látka je metabolismem přeměněna a teprve produkt má negativní účinek
47
Antibiotika Skupina látek s odlišnou chemickou strukturou a negativním působením na mikroorganismy Obvykle nízkomolekulární látky Historické dělení antibiotika (biologického původu) chemoterapeutika (uměle syntetizované) Dnes rozdíl setřen
48
Antibiotika Moderní chápání je odlišné
Skupina látek působících negativně na MO zejména bakterie buď jejich usmrcením nebo inhibicí rozmnožování. Účinek na vyšší organismy je slabší. Známá už ve starověku – starověcí Číňané léčili infekce obklady z plesnivého mléka 1929 – Alexandr Fleming objevil penicilin
49
Působení antibiotik Inhibice syntézy buněčné stěny
beta-laktamy, bacitracin, penicilin... Narušení cytoplazmatické membrány polyeny, polymyxiny… Inhibice syntézy DNA a RNA aminoglykosidy, chinolony Inhibice proteosyntézy tetracykliny, amfenikoly Inhibice syntézy kyseliny listové sulfonamidy …
50
Původ antibiotik Biologického původu Chemického původu
produkované jinými bakteriemi – např. streptomycin (Streptomyces) produkované houbami – např. penicilin (Penicillium) Chemického původu zcela umělá modifikace přírodních
51
Rezistence k antibiotikům
Velký problém současné medicíny Bakterie prochází rychlou evolucí, kterou člověk urychluje nadbytečným používáním antibiotik Vznik rezistentních mikroorganismů v rychle rostoucí mikrobní populaci se prakticky vždy objeví mutant, který je rezistentní tito mutanti přežívají a dále se rozmnožují – v přítomnosti antibiotika rychleji Lze snadno nasimulovat v laboratoři
52
Rezistence k antibiotikům
Aktivní rezistence mnohé bakterie syntetizují enzymy rozkládající antibiotika (např. penicilinázu) často kódované na plazmidech – možný přenos i mezi různými druhy (konjugace…) Pasivní rezistence obvykle mutací získaná změna místa působení antibiotika např. tetracyklin se váže na 30S ribozomální podjednotku, vhodnou mutací je tato vazba znemožněna, ale ribozóm je nadále plně funkční
53
Vztah MO ke kyslíku Aerobní – vyžadují kyslík
Anaerobní – nevyžadují kyslík Mikroaerofilní – potřebují jen málo kyslíku (urychluje růst) Aerotolerantní – nepotřebují kyslík, ale nevadí jim Obligátní = povinné, nemohou žít v jiném prostředí Fakultativní = volitelné, mohou žít i v jiných prostředích
54
Obligátní Obligátní aerobové Obligátní anaerobové
nemohou žít bez kyslíku, hynou např. plísně Penicillium Obligátní anaerobové kyslík je zabijí např. bakterie Clostridium
55
Fakultativní Umí přepínat metabolismus mezi aerobním a anaerobním
respirace ↔ kvašení přepínání mezi aerobní a anaerobní respirací (místo kyslíku např. dusičnany) Aerobní respirace je nejúčinnější pro získávání energie v přítomnosti kyslíku většina MO přepíná na respiraci
56
Regulace metabolismu MO
Metabolismus MO funguje velmi úsporně Regulační mechanismy umožňují rychlou adaptaci metabolismu při změně podmínek Regulace na různých úrovních inhibice a aktivace enzymů syntéza enzymů (exprese genů) – transkripce, translace odbourávání enzymů
57
Regulace aktivity enzymů
Mnohé enzymy mají proměnlivé prostorové uspořádání proměnlivou aktivitu alosterické enzymy (=alternativní prostorové uspořádání) Změna struktury vazbou látky mimo aktivní místo enzymu kovalentní modifikací struktury (fosforylace…) Inhibice i aktivace
58
Regulace aktivity enzymů
U delších drah regulace jednoho klíčového enzymu obvykle na začátku dráhy Nejčastěji tzv. zpětnovazebná inhibice konečný produkt dráhy inhibuje první enzym A B C D E F
59
Regulace exprese genů Nejekonomičtější = Nejčastější
Čtyři typy metabolických enzymů Konstitutivní exprimují se vždy Induktivní exprese je zapínána jako reakce na vnější podnět, např. přítomnost chemické látky Represivní exprese je vypínána jako reakce na vnější podnět Induktivní podléhající represi kombinace předchozích, reakce na dva různé podněty, represe má obvykle přednost
60
Konstitutivní enzymy Konstituce = ustanovení
Syntéza bez ohledu na vnější podmínky Enzymy základních metabolických drah (glykolýza, citrátový cyklus…)
61
Induktivní enzymy Indukce = vyvolání
Aktivita je zapínána popř. zesilována v přítomnosti určitého faktoru (induktoru) chemické látky, záření… Např. katabolické dráhy pro rozklad neobvyklých substrátů není substrát = enzymy jsou zbytečné Př.: fotoreparace je indukována světlem
62
Represivní enzymy Represe = potlačení
Aktivita je vypínána popř. zeslabována v přítomnosti určitého faktoru (represor) chemické látky, záření… Zejména anabolické syntetické dráhy substrát je k dispozici z prostředí = není ho třeba syntetizovat
63
Induktivní enzymy podléhající represi
Enzym je syntetizován jen v přítomnosti induktoru a zároveň absenci represoru Umožňuje buňce postupné využívání substrátu od nejjednoduššího po nejsložitější př. laktózový operon je indukován laktózou, ale reprimován glukózou
64
Induktivní enzymy podléhající represi
Přítomný substrát: Laktóza bakterie konzumuje laktózu Glukóza bakterie konzumuje glukózu Laktóza i glukóza bakterie konzumuje glukózu
65
Regulace odbouráváním enzymů
Méně častá Málo prozkoumaná V exponenciální kultuře obvykle malá obměna („údržba“) Větší rozklad při přechodu do jiného fyziologického stavu Sporulace Jiný substrát Přechod do jiné růstové fáze … = v enzymech je vázáno mnoho aminokyselin
66
Pasteurův efekt Pozorován poprvé Louisem Pasteurem
Kvasinky v přítomnosti kyslíku rostou rychleji a zpomalují kvašení Vysvětlení: aerobní metabolismus glukózy uvolňuje 19x více energie než anaerobní Praktické aplikace alkoholové kvašení je prováděno za anaerobních podmínek produkce kvasnic je prováděna za aerobních podmínek
67
Kyslíkový efekt Zobecnění Pasteurova efektu
na jiné organismy (bakterie) na jiné metabolické dráhy = Kyslík reprimuje metabolické dráhy, které jsou v jeho přítomnosti zbytečné nebo nežádoucí fermentace respirace jiných substrátů (dusičnanů…) Kyslík indukuje dráhy, kterou jsou k jeho využití potřebné citrátový cyklus dýchací řetězec … Regulace obvykle na úrovni transkripce málo prozkoumané
68
Crabtreeho efekt Pozorován poprvé angličanem Herbertem Crabtreem
Opak Pasteurova efektu Při vysokých koncentracích glukózy fermentují kvasinky i v přítomnosti kyslíku Dosud spolehlivě nevysvětleno – hypotézy plýtvání – fermentace je biochemicky jednodušší (méně enzymů), při velkém nadbytku nevadí nižší výtěžnost energie konkurenční – vzniklý ethanol inhibuje konkurenční mikroorganismy Pravděpodobná souvislost s katabolickou represí
69
Glukózový efekt = represe mnohých metabolických drah glukózou (u různých MO) využívání jiných zdrojů uhlíku transportní bílkoviny pro přenos těchto substrátů do buňky citrátový cyklus dýchací řetězec dělení mitochondrií u kvasinek fotosyntéza sporulace tvorba bičíků produkce toxinů …
70
Glukózový efekt Mnohé nejasnosti
Glukóza je nejrychleji využitelný substrát obvykle konstitutivní enzymy pro buňku je jednodušší využít glukózu než jiné substráty Represe dýchání má význam pravděpodobně v jednodušším metabolismu či ochraně proti kyslíku Nejasný smysl represe toxinů či bičíků Klíčová role glukózy je pravděpodobně dána evolucí
71
Glukózový vers. kyslíkový efekt
Glukózový a kyslíkový efekt působí opačně co kyslík indukuje, to glukóza reprimuje a opačně V reálném prostředí jsou oba procesy v rovnováze v závislosti na vnějších podmínkách „ladění metabolismu“
72
Katabolická represe Zobecnění glukózového efektu na další snadno využitelné substráty represe využití dalších substrátů hierarchie využívání („horší“ a „lepší“ substráty, glukóza „nejlepší“) Represe probíhá už při transportu látky do buňky zastavení transportu „horšího“ substrátu represe syntézy bílkovin pro využití horšího substrátu
73
Katabolická represe Význam katabolické represe = udržování rovnováhy mezi katabolismem a anabolismem katabolismus musí produkovat tolik ATP a NADPH kolik anabolismus potřebuje ani méně ani více Analogie s elektrárnami
74
Katabolická represe Mechanismus není zcela znám
Regulační úloha cyklického AMP (cAMP) cAMP je potřeba pro indukci mnohých genů lépe využitelný substrát reprimuje tvorbu cAMP při transportu do buňky univerzální působení i u vyšších organismů
75
Souhrn efektů Pasteurův – indukce dýchání, represe fermentace kyslíkem
Crabtree – indukce fermentace, represe dýchání glukózou Kyslíkový – indukce dýchání, represe alternativních způsobů získání energie kyslíkem Glukózový – represe využití „horších“ substrátů glukózou, represe fyziologických procesů Katabolická represe – represe využití „horších“ substrátů lepšími
76
Souhrn efektů Efekt Efektor Indukce Represe Pasteurův Kyslík Dýchání
Fermentace Crabtree Glukóza Kyslíkový Aerobní metabolismus Anaerobní metabolismus Glukózový Využití „horších“ substrátů Fyziologické procesy Katabolická represe Snadněji využitelné substráty
77
Diauxie Postupné využívání substrátů z prostředí
Od nejjednoduššího po nejsložitější Po vyčerpání jednoho substrátu nastupuje druhá lag-fáze a nová růstová křivka
78
Diauxie
79
Operon = soubor genů se společnou regulací a expresí
Operony U bakterií a archeí Geny pro enzymy jedné metabolické dráhy jsou v DNA uloženy za sebou Společná regulace Společná transkripce do jedné mRNA Společná exprese Operon = soubor genů se společnou regulací a expresí
80
Pozitivní a negativní regulace
Regulační mechanismus na molekulární úrovni transkripce může být dvojího typu: negativní – bránění transkripce pozitivní – zvyšování pravděpodobnosti iniciace transkripce Regulační bílkoviny !!! negativní a pozitivní mechanismus souvisí jen s ději na úrovni transkripce, indukce i represe mohou být pozitivní i negativní!!!
81
Regulační bílkoviny Bílkoviny se schopností vazby na DNA, RNA polymerázu, ribozómy apod. Vazba induktoru resp. represoru změna prostorového uspořádání (konformace) změna funkce fyziologická odpověď
82
Negativní indukce DNA
83
Negativní indukce Bez induktoru – transkripce neprobíhá
regulační bílkovina brání transkripci Regulační bílkovina
84
Negativní indukce Bez induktoru – transkripce neprobíhá
regulační bílkovina brání transkripci RNA polymeráza Regulační bílkovina
85
Negativní indukce Bez induktoru – transkripce neprobíhá
regulační bílkovina brání transkripci RNA polymeráza Regulační bílkovina
86
S induktorem – transkripce probíhá
Negativní indukce S induktorem – transkripce probíhá RNA polymeráza Regulační bílkovina
87
S induktorem – transkripce probíhá
Negativní indukce S induktorem – transkripce probíhá RNA polymeráza bílkovina Regulační
88
S induktorem – transkripce probíhá
Negativní indukce S induktorem – transkripce probíhá RNA polymeráza bílkovina Regulační
89
S induktorem – transkripce probíhá
Negativní indukce S induktorem – transkripce probíhá RNA polymeráza
90
S induktorem – transkripce probíhá
Negativní indukce S induktorem – transkripce probíhá RNA polymeráza
91
Pozitivní indukce
92
Bez induktoru – iniciace transkripce probíhá s malou frekvencí
Pozitivní indukce Bez induktoru – iniciace transkripce probíhá s malou frekvencí Slabý promotor RNA polymeráza
93
S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí
Pozitivní indukce S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí Regulační bílkovina pomáhá iniciaci transkripce bílkovina Regulační
94
S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí
Pozitivní indukce S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí Regulační bílkovina pomáhá iniciaci transkripce Regulační bílkovina
95
S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí
Pozitivní indukce S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí Regulační bílkovina pomáhá iniciaci transkripce Regulační bílkovina
96
S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí
Pozitivní indukce S induktorem – iniciace transkripce probíhá s vysokou frekvencí Regulační bílkovina pomáhá iniciaci transkripce RNA polymeráza Regulační bílkovina
97
Negativní a pozitivní indukce
Negativní – dva stavy exprese probíhá / neprobíhá Pozitivní – různá intenzita exprese genů exprese vysoká / nízká
98
Nah a sal operony Pseudomonas
Metabolismus naftalenu horní dráha: naftalen salicylová kyselina spodní dráha: salicylová kyselina CO2+H2O Každá dráha je kódována samostatným operonem horní dráha: nah operon spodní dráha: sal operon Pozitivní indukce salicylovou kyselinou
99
Bakteriální pohyb Některé bakterie mají orgány pohybu – bičíky
Aktivní pohyb = taxe za živinami – chemotaxe za kyslíkem – aerotaxe podle potřeb bakterie (anaerobové od kyslíku apod.) Bičík připomíná lodní šroub Pohyb není přímočarý, ale „cik-cak“
100
Směřování pohybu Regulace rychlosti a směru pohybu
Měření koncentrace kýžené látky Pohyb sestává ze dvou fází pohyb vpřed náhodné otočení na místě Oba pohyby se náhodně přepínají pohyb špatným směrem zvyšuje pravděpodobnost zastavení
101
Směřování pohybu
102
Směřování pohybu
103
Sporulace bakterií Ochranný proces v nepříznivých podmínkách
Spora = klidové stádium bakterie s vysokou odolností vysoká odolnost vůči teplotě, záření, a chemickým látkám prakticky bez metabolismu – čeká na vhodné podmínky k rozmnožování Klíčení spory – ve vhodných podmínkách spora tzv. vyklíčí do původní živé formy a začne se dělit
104
Sporulace bakterií Clostridium Bacillus Desulfotomaculum
Sporolactobacillus Sporosarcina Oscillospira
105
Clostridium tetani
106
Bacillus anthracis
107
Odolnost spor Teplotní – přežijí i několikahodinový var
smrt až při °C minut v kyselém prostředí menší odolnost K záření – snesou vyšší dávky UV i radioaktivního záření Chemická – nebarví se barvivy, odolné proti desinfekčním prostředkům
108
Složení spor Více obalových vrstev – bílkoviny, peptidoglykan, lipidy
Málo vody (15%) zvyšuje odolnost k vysoké teplotě a záření Dipikolinát vápenatý ochrana DNA zásobní látka
109
Průběh sporulace Rozhodování o sporulaci po zdvojení genetického materiálu (v G2 fázi) normální dělení – vznik 2 buněk sporulace – vznik jedné spory Mnoho řídících genů, např. u Bacillus cca 50 5-6 hodin – pomalejší než normální buněčné dělení
110
Průběh sporulace Energie ze zásobní poly-b-hydroxymáselné kyseliny
Aerobní MO vyžadují hodně kyslíku Potřeba iontů (Ca2+, Mn2+, NH42+, Co2+, Ni2+, HPO42-, SO42-, NO32-)
111
Sporulace 1. Linearizace chromozómů
112
Sporulace 1. Linearizace chromozómů
113
Sporulace 2. Vznik septa
114
Sporulace 2. Vznik septa
115
Sporulace 2. Vznik septa
116
Sporulace 2. Vznik septa
117
Sporulace 3. Vznik prespory
118
Sporulace 3. Vznik prespory
119
Sporulace 3. Vznik prespory
120
Sporulace 3. Tvorba kortexu – peptidoglykan
121
Sporulace 4. Tvorba sporové stěny - peptidoglykan
122
Sporulace 5. Tvorba pláště – bílkoviny
hodně cysteinu – pevné a nepropustné
123
Sporulace 6. Tvorba exosporia – komplexní struktura
jen u některých rodů
124
Sporulace 7. Zrání spóry vysušení syntéza dipikolinátu vápenatého
125
Sporulace 8. Uvolnění spory – vysušení jen u některých rodů
původní buňka zanikne
126
Klíčení spóry 30-60 minut Aktivace Zrání Růst buňky
V přítomnosti živin nebo vhodných podmínek (např. vyšší teplota) Příprava na růst Zrání Praskání buněčných obalů Uvolňování části sporových látek Příjem vody Růst buňky Syntéza buněčných komponent a růst buňky
127
Quorum sensing Quorum = kvóta, množství
=Fyziologická odpověď bakterie na koncentraci buněk Poměrně rozšířená tvorba biofilmů luminiscenční mikroorganismy …
128
Princip quorum sensing
Vypouštění a detekce nízkomolekulárních signálních látek, např. homoserinlaktonů Málo buněk nízká koncentrace signálních látek žádná odpověď Hodně buněk vysoká koncentrace signálních látek fyziologická odpověď
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.