Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvyky a tradice. Zvyky a tradice Dušičky 2. listopadu vzpomínáme na naše blízké, kteří u nejsou mezi námi kladou se věnce na hroby a zapalují se svíce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvyky a tradice. Zvyky a tradice Dušičky 2. listopadu vzpomínáme na naše blízké, kteří u nejsou mezi námi kladou se věnce na hroby a zapalují se svíce."— Transkript prezentace:

1

2 Zvyky a tradice

3 Dušičky 2. listopadu vzpomínáme na naše blízké, kteří u nejsou mezi námi kladou se věnce na hroby a zapalují se svíce Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.

4 Svatý Martin 11. listopadu často napadne první sníh
obědvá se svatomartinská husa a peče svatomartinské pečivo Svatý Martin přijíždí na bílém koni.

5 Advent období čtyř neděl před vánočními svátky
vyrábíme adventní věnce se čtyřmi svíčkami. Každou adventní neděli, když se rodina sejde společně, zapálí se jedna svíčka. děti každý den otevírají adventní kalendář s malou dobrůtkou nebo hračkou.

6 Sv. Barbora 4. prosince nařezání větviček třešně nebo zlatého deště, kterým se říká barborky pokud barborka o Štědrém dnu rozkvetla, znamenalo to, že si dívka v nadcházejícím roce najde ženicha. O svaté Barboře ležívá sníh na dvoře. Na svatou Barboru saně do dvoru.

7 Mikuláš 6. prosince v předvečer tohoto svátku obchází děti sv. Mikuláš s andělem a čertem. děti Mikulášovi zpívají koledy nebo říkají básničky. Hodné děti dostávají dobrůtky, zlobivé uhlí a brambory. Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.

8 Štědrý den 24. prosince zdobíme stromeček, chystáme štědrovečerní večeři, věsíme jmelí, koukáme na pohádky. celý den držíme půst, abychom večer viděli zlaté prasátko Na Štědrý večer hvězdičky, ponesou vajíčka slepičky.

9 Štědrý večer když vyjde první hvězda, rodiny zasedají ke štědrovečerní večeři. Jako sváteční pokrm se podává rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. po večeři se rodina sejde u vánočního stromečku, pod který naděluje dárky Ježíšek. věští se budoucnost: lití olova, pouštění ořechových skořápek, házení botou, rozkrajování jablíčka 

10 Boží hod vánoční 25. prosince
rodiny se scházejí u společného oběda – nejčastěji se jí pečená kachna nebo husa, knedlíky a zelí.  Mráz na Boží narození, zima se udrží bez proměny.

11 Sv. Štěpán 26. prosince koledníci chodili po domech koledovat – zpívat a přát zdraví i úspěch v hospodaření. Za koledu obdrželi ovoce, peníz nebo pozvání k posezení v domě. Na svatého Štěpána každý se má za pána.

12 Nový rok 1. leden tradičně se na Nový rok podává čočka nebo hrách, které mají zajistit rozmnožení peněz. Nevaří se drůbež, aby neuletělo štěstí. Hospodář si první leden pamatuje, ten mu na budoucí rok ukazuje.

13 Tři králové 6. leden tři králové (Kašpar, Melichar a Baltazar) chodí po domech a na dveře píší svěcenou křídou písmena K+M+B– jedná se ovšem o latinskou zkratku Kristus žehnej tomuto domu. Na Tři krále – zima stále, mnoho hvězd a o skok dále.

14 Masopust jedná se o třídenní svátek, jímž začíná čtyřicetidenní půst končící o Velikonocích. vyvrcholením tohoto svátku je masopustní úterý, kdy se konají průvody maškar a divadelní představení.  Masopust na slunci, pomlázka u kamen.

15 Pašijový týden poslední týden čtyřicetidenního půstu se nazývá pašijový týden na památku Kristova utrpení. škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bíla sobota, Boží hod velikonoční. Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.

16 Pondělí velikonoční chlapci chodí šlehat dívky s pomlázkou, aby byly po celý následující rok zdravé a veselé. Za odměnu dostávají chlapci od děvčat malovaná vajíčka.

17 1. máj 1. květen čas lásky dívky musí dostat políbení pod rozkvetlou třešní, aby neuschly a zůstaly stále krásné. Na prvního máje déšť, málo sena, žita jest.

18 Zdroje:


Stáhnout ppt "Zvyky a tradice. Zvyky a tradice Dušičky 2. listopadu vzpomínáme na naše blízké, kteří u nejsou mezi námi kladou se věnce na hroby a zapalují se svíce."

Podobné prezentace


Reklamy Google