Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
autor Mgr. Alena Marková
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková
2
Předmět: Technologie přípravy pokrmů
Obor: Kuchař-kuchařka, Kuchař-číšník– III. ročník Téma: Studená kuchyně – Saláty, plněná vejce, plněné ovoce a zelenina Počet vyučovacích hodin: 2 Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s obrázky, opakování a porovnávání s činnostmi v praxi
4
Saláty - rozdělení Saláty jednoduché
Do této skupiny řadíme saláty připravené z jednoho druhu potraviny. K jejich přípravě používáme hlavně zeleninu, ale mohou být i z luštěnin a masa. Podáváme je nejčastěji jako přílohy nebo jimi plníme jiné výrobky. Saláty složité Připravujeme z více druhů surovin, ze směsi brambor, zeleniny s přidáním dalších potraviny, jako jsou vařená vejce, sýry, uzené maso, pečené jateční maso, maso drůbeže, ryb, mořských živočichů, zvěřiny, ale i ovoce, houby olivy, ořechy atd.
5
Saláty Kuřecí náplňový Těstovinový Valdorf Z mořského ovoce
Luštěninový Zeleninový s balkánským sýrem Krabí náplňový Bramborový Francouzský
6
Ukázky různých salátů
7
Kuřecí náplňový Vařené kuřecí maso bez kostí nakrájíme na nudličky, přidáme jemné sekaná jablka a okurky. Spojíme majonézou s rozmíchanou Lučinou a dochutíme. Salát je vhodný pro plnění rajčat a slaných korpusů
8
Krabí náplňový 250g krabích tyčinek, 100g sterilovaného celeru Vitana, 50g kyselých okurek, 100g oloupaných jablek, 100g majonézy, hořčice, kopr, citrónová šťáva, sůl. Vše jemně nasekáme, smícháme
10
Plněná vejce Kaviárová Lososová Vitamínová Lahůdková Uzenářská
Se žloutkovou fáší Se šunkovou pěnou
11
Plněná vejce
13
Plněné ovoce a zelenina
Broskev s kuřecí majonézou Broskev plněná krémem z žervé s křenem Hruška plněná sýrovou pěnou a nivou Plněná paprika šunkovou pěnou Paprika plněná sýrovým krémem Rajče plněné francouzským salátem Okurka plněná játrovou pěnou
14
Plněné ovoce a zelenina
16
Použití výrobků studené kuchyně
Snídaně Přesnídávky Malé občerstvení Studené předkrmy na obědy i večeře Recepce a rauty Koktejly Číše vína Gardenparty
19
Test Jak rozdělujeme saláty? Uveď min. 5 příkladů různých salátů
Popiš přípravu libovolného složitého salátu Napiš min. 5 druhů plněných vajec Uveď min. 5 příkladů plněného ovoce či zeleniny Jako co jsou používány výrobky studené kuchyně
21
Použité zdroje Vladimír Picka, Mistr kuchař. Soubor receptur výrobků studené kuchyně (vlastní kalkulace) Hana Sedláčková, Ladislav Nodl, Jaroslav Peterka, Tamara Starnovská: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna Praha Alena Marková, fotografie
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.