Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
2
AGRÁRNÍ POLITIKA ZAJIŠTENÍ POTRAVIN (A KRMIV) BEZPEČNOST
SLEDOVATELNOST RESPEKTOVÁNÍ SPOTŘEBITELE UDRŽITELNÝ ROZVOJ OHLED NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
3
SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ
ROZHODUJÍCÍ SYSTÉM HOSPODAŘENÍ 80 – 90 % TLAK NA DODRŽOVÁNÍ SPRÁVNÉ PRAXE GAP EKOLOGICKÉ PRVKY ALTERNATIVNÍ HOSPODAŘENÍ BIOPRODUKCE INTEGROVANÉ SYSTÉMY
4
POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ
CODEX ALIMENTARIUS STANDARDY PRODUKTŮ DOPORUČENÉ POSTUPY SPRÁVNÉ PRAXE ZÁKONNÉ POŽADAVKY SYSTÉMY DOTACÍ CERTIFIKACE PODLE STANDARDŮ A SYSTÉMŮ STÁTNÍ DOZOROVÉ OGRÁNY
5
mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997)
GLOBALG.A.P. GLOBALG.A.P. ( ) mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997)
6
Společná iniciativa producentů a obchodníků :
GLOBALG.A.P Společná iniciativa producentů a obchodníků : vytvořit praktickou příručku pro správnou zemědělskou praxi (GAP) zavést všeobecně uznávaný standard nabídnout možnost certifikace ➙ dobrovolný soukromý mezinárodní standard pro zemědělskou produkci GLOBALG.A.P.
7
Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství
GLOBALG.A.P Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství snížení rizik v primární produkci posílení důvěry spotřebitelů v kvalitu a bezpečnost potravin minimalizace negativních dopadů zemědělské produkce na životní prostředí zajištění zdraví a pohody chovaných zvířat i pracovníků v zemědělství
8
Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny
GLOBALG.A.P Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny podpora rozvoje postupů správné praxe včasná identifikace problémů bezpečnosti a kvality objektivní nástroj pro transparentní a systematické posuzování správné praxe omezení mnohočetných auditů a navyšování požadavků odběrateli
9
Co je GLOBALGAP: ISO GLOBALGAP ISO 22000 HACCP GMP, GHP, GDP, GAP
10
značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě
GLOBALG.A.P Co je GLOBALGAP: soubor normativních dokumentů pro GAP – pro produkci a posklizňové zpracování na farmě značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě soukromý standard - sdružení GLOBALGAP FoodPlus (Kolín n.R.) – správa a řízení EHI Retail Institut
11
členové – obchodníci (35) a producenti (150)
GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP: členové – obchodníci (35) a producenti (150) přidružení členové – dodavatelé přípravků a služeb (120)
12
GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:
13
GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:
14
Implementace standardu: počet zemí
GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet zemí
15
Implementace standardu: počet producentů
GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet producentů
16
Současnost: GLOBALGAP
STRUKTURA NORMY jeden dokument Integrované zajištění farem (IFA) modulová struktura
17
Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství
GLOBALG.A.P Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství zdůrazněny prvky integrované ochrany důraz na bezpečnost potravin: postupy založené na analýze rizik nová místa, rezidua, bezpečnost práce,..
18
vedení záznamů a interní hodnocení
GLOBALG.A.P Všechny farmy vedení záznamů a interní hodnocení historie umístění a management stanoviště zdraví, bezpečnost a pracovní podmínky pracovníků školení management odpadů a znečištění ochrana životního prostředí stížnosti sledovatelnost a stahování z trhu
19
používání a skladování hnojiv závlahy
GLOBALG.A.P 2. Rostlinná produkce odrůdy, osivo, sadba půdní management používání a skladování hnojiv závlahy přípravky na ochranu rostlin, analýza reziduí sklizeň, osobní a pracovní hygiena sklady, posklizňové manipulace, doprava
20
umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce
GLOBALG.A.P 3. Živočišná produkce umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce původ a identifikace zvířat, sledovatelnost ustájení, krmení a napájení zdraví zvířat, léčiva, nákazy hygiena provozu zacházení se zvířaty expedice a přeprava zvířat
21
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
PRODUKCE BIOPOTRAVIN
22
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
metody šetrné k životnímu prostředí kvalita a struktura půdy, čistota vod snaha o celkovou harmonii agroekosystému podpora biodiverzity upřednostnění obnovitelných zdrojů energie recyklace surovin , uzavřené systémy
23
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
limitované použití syntetických přípravků v péči o kvalitu půdy při kontrole plevelů, škůdců a chorob v chovu hospodářských zvířat důraz na pohodu zvířat
24
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
zákonné podmínky pro ekologické hospodaření zákon 242/2000 Sb. (v platném znění) nařízení Rady 2092/91, nařízení Rady číslo 834/2007 (od 2009)
25
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
přechodné období pro zahájení ekoprodukce 2 roky pro ornou půdu, pastviny, chov ryb 3 roky pro sady, vinice úřední kontrola a certifikace
26
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
počet ekofarem (2007) 1200 výměra obhospodařované půdy ha ~ 7,4 % z toho orná půda travní porosty sady, vinice počet výrobců biopotravin
27
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
28
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
29
INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ
ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření pro produkci a kvalitu produktů minimalizace obsahu cizorodých látek – kvalifikovaný přístup při používání chemických přípravků výběr vhodných stanovišť odrůd technologických postupů
30
INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ
dobrovolný závazek pěstitelů interní kontroly v rámci Svazů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.