Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor)
Téma: PEČENÍ HOVĚZÍHO MASA NA ANGLICKÝ ZPŮSOB Cíl hodiny: naučit se výběr druhu mas a správný výrobní postup Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast Pečení masa na anglický způsob Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí definici a přípravu pokrmů na anglický způsob, správný výběr masa a použití v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-5-7
2
PEČENÍ HOVĚZÍHO MASA NA ANGLICKÝ ZPŮSOB
Definice: - pečení na anglický způsob = pečení masa v celku v troubě Používáme: - hovězí svíčkovou - nízký roštěnec Vyberte správný druh masa a přiřaďte.
3
- svíčkovou odblaníme, a potřeme směsí (sůl,pepř,olej)
Anglická svíčková - svíčkovou odblaníme, a potřeme směsí (sůl,pepř,olej) - necháme asi 2 hodiny odležet - rychle orestujeme na tuku a pečeme v troubě v průběhu pečení do masa nepícháme Podáváme 2 až 5 plátků na 1. porci - maso je na řezu mírně narůžovělé, - typické vůně a chuti, křehké a šťavnaté - podlité malým množstvím přírodní šťávy s máslem
4
- na přípravu používáme nízký roštěnec, - odkrojíme lůj a odblaníme,
Anglický rostbíf - na přípravu používáme nízký roštěnec, - odkrojíme lůj a odblaníme, - vrchní část nařízneme do mřížky, - další postup stejný jako u svíčkové, - někdy potíráme i hořčicí, kečupem a paprikou. Příprava šťávy (samostatně dopište) - šťávu = Na jednu porci podáváme 2 až 3 plátky "anglicky" upečeného roštěnce - v teplé kuchyni - jako samostatný pokrm - nářezové mísy (doplňte název kuchyně)
5
Uveďte názvy pokrmů a kuchyně, ve které se podávají.
6
Doplňte chybějící názvy mas.
plec hovězí hovězí k..... podplečí hovězí k...
7
Správně přiřaďte - roštěnec ze staré vyřazené krávy
- roštěnec z mladého kusu - roštěnec ze staré vyřazené krávy
8
Víte že: - největší vůl na světě váží tunu a půl ?
Volovi jménem Field Marshall (Polní maršál), který patří k plemenu Charolaiský skot, je osm let, váží přes tunu a půl a stále roste. Jeho britský majitel Arthur Duckett je mnohem menší než on, přesto očekává, že se mu dostane pocty v podobě ceny pro největšího vola Velké Británie.
9
Otázky a úkoly: Uveďte definici pečení masa na anglický způsob.
Vysvětlete proč není vhodné maso z krávy k tepelným úpravám. Doplňte názvy hovězího jatečného dobytka.
10
Zdroje http://www.google.cz/www.toprecepty.cz/kategorie/2-hovezi-maso
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.