Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Příprava restaurace na provoz Předmět Stolničení Anotace: Žáci se naučí přípravu jednotlivých druhů inventáře jeho čištění a uložení podle gastronomických pravidel závodů společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-4 III/2–4-15
2
PŘÍPRAVA RESTAURACE NA PROVOZ
Způsob přípravy odbytových středisek může být rozdílný. Vždy však budou platit hlavní zásady přípravy. ČISTOTA RYCHLOST PŘESNOST
3
HLAVNÍ ZÁSADY Přípravné práce provádíme v pracovním plášti. Nejprve se postaráme o čistotu vzduchu: doplňte ………………………………………………………… Přesvědčíme se zda bylo řádně uklizeno. Seznámíme se s plánem práce a s objednávkami stolů.
4
PŘÍPRAVA STOLŮ Sestavování a rozmísťování Rovnání stolů Upevnění stolů
5
PŘÍPRAVA POTŘEBNÉHO INVENTÁŘE
Výměna prádla Talíře Příbory Skleničky Inventář pozorně prohlédneme, rovnáme na určená místa.
6
ZAKLÁDÁNÍ STOLNÍHO INVENTÁŘE
Vázičky s květinami. Dochucovací prostředky (menážky). Rezervační stojánky Pevné příbory Talíře Přenosné příbory Ubrousky
7
PŘÍPRAVA POMOCNÝCH STOLŮ A VOZÍKŮ
Vybavení příručních stolů Servírovací stolky (při složité obsluze) Nabídkové stoly Pomocné vozíky (u flambovacích přezkoušíme intenzitu plamene)
8
OSOBNÍ PŘÍPRAVA OBSLUHUJÍCÍCH
Seznámení s jídelním a nápojovým lístkem. Občerstvení (nepracovat s lačným žaludkem). Úprava pracovního oblečení. Kontrola čistoty rukou, bot, osobních pomůcek a celkového vzhledu.
9
ÚKOLY – správně doplňte:
1. pevný příbor: se skládá z ………………………………………….. se používá při …………………………………….. zakládá se ………………………………………….. 2. přenosný příbor: se připravuje na p…….. t…. nejdříve vložíme na talíř: a) u……. b) vidličku na l…. stranu c) masový n.. přes v……. d) nakonec p……. l…. přes………………………
10
ZDROJE /restauracetbs ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.