Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrady, zámky, zříceniny Pražský hrad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrady, zámky, zříceniny Pražský hrad."— Transkript prezentace:

1 Hrady, zámky, zříceniny Pražský hrad

2 Hrady, zámky, zříceniny ČR
                                                                                                                                                                                     

3 Hrady a zámky ČR České země oplývají mimořádně velkým bohatstvím kulturních památek. Více než dva tisíce dochovaných hradů a zámků tvoří nejen svým množstvím, ale především umělecko-historickou hodnotou jednu z nejvýznamnějších součástí kulturního dědictví ( i pod UNESCO). Většina hradů a zámků je u nás v rukou státu, i když mnohé byly navráceny svým původním majitelům z řad šlechtických rodů a církevních institucí. V mnoha případech se tito staronoví vlastníci pustili do úprav objektů podle původních dispozic a po jejich dokončení památky opět zpřístupnili veřejnosti. Hrady a zámky jsou dokladem vysoké úrovně tehdejšího stavitelství. Navíc bývají vybaveny bohatými uměleckými sbírkami, např. vzácnými kolekcemi obrazů, zbraní, porcelánu, skla či kolekcemi předmětů uměleckého řemesla. Od nejranějších dob českých dějin se v samém srdci Evropy budovala feudální sídla obranného charakteru proti ničivým nájezdům ze sousedních zemí. Obranné hrady byly stavěny na špatně přístupných skalách a kopcích, nebo byly obklopeny vodním příkopem. V okolí hradů a jejich zřícenin jsou dodnes patrné zbytky obléhacích prací. Jedná se o tábory a palebná postavení, jež v současné době tvoří různě mohutné valy a příkopy. Počátkem třicátých let 13. století dochází ke zlomu v budování těchto feudálních sídel. Na mnoha místech země začínají růst hrady královské či první hrady šlechtické, které již neplní pouze obrannou funkci, ale také reprezentativní.

4 Hrad Křivoklát Leží na řece Berounce pod Rakovníkem. Založen Přemyslem Otakarem II. První zmínka o hradu z roku Nejzachovalejší a nejstarší hrad, dříve to byl lovecký hrad.

5 Hrad Karlštejn Leží na Berounce, založen 1348 Karlem IV. Místo pro uložení korunovačních klenotů, národní kulturní památka, je středem pozornosti filmařů.

6 Hrad Loket Protéká zde řeka Ohře. Leží u Sokolova, postaven za Přemysla Otakara I. Městská památková rezervace, městské muzeum. Sloužil jako hraniční pevnost.

7 Zřícenina Rábí Leží na řece Otavě na Šumavě, zřícenina hradu od 17. stol. Roku 1421 obléhán a dobyt Janem Žižkou- Zde ztratil své druhé oko. Je to nejpevnější a nejmohutnější česká zřicenina.

8 Zřícenina Trosky Oblast Českého ráje a jeho dominanta, zřícenina gotického hradu. Hrad postaven ve druhé polovině 14. stol. Hrad zpustl v 17. stol. Za 30 leté války (1396)

9 Zřícenina Krakovec Okolí řeky Berounky, zřícenina gotického hradu, asi 10 km od Rakovníka. Postaven na konci 14. stol. Jedno z nejdokonalejších sídel tehdejší doby, roku 1414 zde pobýval a kázal Mistr Jan Hus. Hrad zpustl po požáru roku 1783.

10 Zřícenina Hazmburk Pod městem Libochovice, zřícenina gotického hradu z přelomu 13. a 14. stol. Válcová černá věž a hranolová bílá věž. V troskách od 17. stol.

11 V polovině 16. století, s nástupem nového způsobu života, se začínají stavět komfortní zámky, z nichž mnohé jsou obklopeny nádhernými parky a zahradami, ve kterých se nacházejí nejen vzácné dřeviny, ale také sochařské a architektonické objekty.Sídla přecházejí z účelu obranného na reprezentativní. Na území Čech, Moravy a Slezska se dochovaly všechny typy středověkých hradů a zámků. Najdeme zde jak stavby slohově čisté, tak i objekty v zajímavých pozdějších přestavbách. Mnohé z těchto památek zvyšují svou přitažlivost doplňkovými programy. Pro návštěvníky se pořádají noční prohlídky, středověké turnaje i hostiny, mezinárodní hudební festivaly a soutěže. Některé zámky byly přeměněny v hotelová zařízení. Hrady a zámky v České republice jsou tak atraktivní, že o ně neustále projevují zájem nejrůznější české i zahraniční televizní a filmové štáby. „Cesta po hradech a zámcích“ je součástí např.ROMANTICKÉ CESTY, která začíná v Mannheimu a končí v Praze. Na našem území ji tvoří devět míst, jež nabízejí průřez tisíciletého vývoje architektury. Další = Podyjí + Rakousko aj. Některé zámecké objekty lze objevit i v rámci nabídky kongresové turistiky. Těmto aktivitám se mimo jiné věnují zámky Mostov u Chebu, Sychrov na Liberecku a Dětenice na Jičínsku.

12 Zámek Hluboká nad Vltavou
Romantický gotický zámek vznikl přestavbou z hradu, neogotický (anglický styl). Vznešená rezidence. skleník+ zimní zahrada, protéká Vltava.

13 Zámek Libochovice Raně barokní zámek z konce 17. stol. 15 km od Litoměřic, původně gotická stavba, v polovině 16. stol. Přestavěn na renesanční zámek. Obrazárna s obrazy věnováno Janu Evangelistovi Purkyňovi. Protéká řeka Ohře.

14 Zámek Lednice Leží na Jižní Moravě, původně raně barokní zámek, zapsán mezi světové památky UNESCO. Zámecký park- řada romantických staveb (Apolův chrám, minaret, tři Gracie). Z východního bloku byl postaven skleník, technické dílo, které přitahuje návštěvníky z celého světa.

15 prohlídková sezóna = duben – říjen, ojediněle i celosezónní prohlídkové okruhy
při přípravě tohoto MO využijte znalosti předmětů dějepis a dějiny kultury podle úvodní mapy si doplňte další objekty v ČR, které nejsou rozepsány v této prezentaci ? využijte vlastních zkušeností z návštěv historických objektů a probraného učiva v MO LN a SČ region Kláštery – Vyšší Brod, Teplá, Sázava . . .


Stáhnout ppt "Hrady, zámky, zříceniny Pražský hrad."

Podobné prezentace


Reklamy Google