Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

prezentace jede sama prosím nic nemačkejte

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "prezentace jede sama prosím nic nemačkejte"— Transkript prezentace:

1 prezentace jede sama prosím nic nemačkejte
AC/DC prezentace jede sama prosím nic nemačkejte

2 AC/DC je australská hard rocková skupina, jedna z nejznámějších rockových skupin vůbec. Skupina vznikla v Sydney v prosinci Za dobu jejich existence se prodalo přibližně 100 milionů kopií jejich desek.

3 Založili ji bratři Angus a Malcolm Youngovi společně se zpěvákem Davem Evansem, bastytaristou Larry Van Knedtem a bubeníkem Colinem Burgessem a jejich první vystoupení bylo na Silvestra 1973.

4 Vznik názvu skupiny má 2 verze
Vznik názvu skupiny má 2 verze. Podle první si skupina začala říkat podle nápisu na transformátorech, podle druhé objevila nápis AC/DC na šicím stroji Youngovy sestry Margi. Jisté je to, že název v obou případech znamená označení pro střídavý a stejnosměrný proud v angličtině. Zpočátku hráli převzaté skladby od Rolling Stones, Beatles nebo třeba Chucka Berryho. Název jim přinesl i problémy, neboť v Anglii, kde se poté usídlili, se takto označovali bisexuálové.

5 Prvá dvě alba označovaná jako mini LP (přestože obě mají po 40 minutách) vyšla pouze v Austrálii a na Novém Zélandu - High Voltage (1975) a T.N.T. (1975). Z nich byl vytvořen mix pro trh v USA, Evropě a Japonsku pod názvem High Voltage (1976). Hity jako High Voltage, The Jack, TNT mají AC/DC v repertoáru dodnes. Ve stejném roce vychází album Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Špatné skutky za babku), které se docenění dočkalo (zejména v USA) až v 80.letech. Rok na to vychází další úspěšné album Let There Be Rock (Budiž Rock ) a v roce 1978 pak LP Powerage, které už tak úspěšné nebylo. Svoje showmenství potvrzují na živém LP If You Want Blood You've Got It (Chcete-li krev, máte ji mít).

6

7 Jedno z nejúspěšnějších alb bylo Highway to Hell. Krátce na to (19
Jedno z nejúspěšnějších alb bylo Highway to Hell. Krátce na to (19. února 1980) byl zpěvák skupiny Bon Scott (v kapele od roku 1974) nalezen doslova upitý k smrti v zaparkovaném autě. Smrt proběhla tak, že se ve spánku udusil vlastními zvratky.

8

9 Písně, připravované pro nové (zatím bezejmenné) album už tak nemohl Bon Scott nazpívat. Po krátkém intermezzu, kdy bratři Youngové dokonce chtěli skupinu rozpustit, došlo k angažování nového zpěváka - Briana Johnsona, který přišel z britské glamrockové formace Geordie.

10 S Johnsonem v sestavě pak zčásti ještě Scottovy texty nahráli v novém aranžmá na komerčně nejúspěšnějším albu v historii kapely - Back in Black (Návrat v černém), jehož se celosvětově prodalo na 21 miliónů kusů a je 5. nejprodávanějším albem všech dob.

11

12 „Návrat“ (byť v černém) byl víc než dokonalý
„Návrat“ (byť v černém) byl víc než dokonalý. Album nabídlo deset velmi silných skladeb a následné turné patřilo k nejúspěšnějším v historii, o čemž svědčí i to, že byli pozváni jako headliners na kultovní festival Monsters of Rock v Doningtonu (to se jim pak povedlo ještě v letech 1984 a 1991).

13 Rok poté vychází nové album For Those About to Rock We Salute You (Buďte pozdraveni rockeři), které už ale nemělo takový náboj jako album předchozí. Jenže AC/DC měli z čeho brát a tak roční turné opět dosáhlo monstrózního úspěchu, zvláště, když kapela na závěr pódiové show zařadily salvy z historických kanónů. Ostatně koncertní show bylo a dodnes je to, v čem je kapela nejsilnější.

14 V roce 1983 vychází album Flick of the Switch (Cvaknutí vypínačem), které je vyrovnané, a právě proto asi postrádá nějakou silnější skladbu. Ve stejném roce se s kapelou rozloučil její dlouholetý bubeník Phil Rudd ( ). V roce 1984 ještě vyšlo minialbum '74 Jailbreak s pěticí skladeb s Bonem Scottem jako připomínka tohoto frontmana.

15 Přestože náhrada byla rovnocená - Simon Wright (ex-Uriah Heep) - kapela se dostala do útlumu a problémy jí provázely celá 80. léta. Následná alba, Fly on the Wall (Moucha na zdi ), Who Made Who (Kdo koho stvořil , jednalo se o soundtrack ke Kingovu filmu Maximum overdrive, kde se objevily pouze tři nové skladby) a Blow Up Your Video (Vyhoďte do povětří své video ), rozhodně nikoho neoslnila. Problémy pak vyvrcholily v roce 1988, kde se s alkoholem potýkal starší z bratrů Youngových - Malcolm (musel dokonce do protialkoholní léčebny) za něhož na turné zaskočíl bratranec Stevie Young. Z kapely odchází bubeník Wright. (Z tohoto období jsou i dvě vyjdané VHS Clipped a Who Made Who , které však nejsou ničím zajímavé).

16

17 Urovnání přinesl rok za bicí usedá skin nevlastní vinou Chris Slade (ex-Manfred Mann's Earth Band) a kapela se uzavírá do studia. Rok 1990 přináší nové album The Razors Edge (Na ostří hrany ), které signalizuje návrat ke kořenům - blues a rock and rollu. Úvodní skladba Thunderstruck (Úder hromu) dodnes otevírá všechny koncerty a minimálně 3 skladby jsou pravidelně v koncertním playlistu. Nejmohutnější turné v historii kapely běží téměř dva roky a završením je nezapomenutelná - již zmiňovaná - monstershow v Doningtonu, jehož záznam vychází na CD, 2CD, VHS a DVD. Je to po If You… z roku 1978 teprve druhý oficiální záznam koncertu. Za zmínku ještě stojí účast na soundtracku filmového propadáku dnešního Kalifornského guvernéra Schwarzeneggera Last action hero, pro nějž připravily novou skladbu Big gun - a velice pěkný videoklip právě s velkým Arnoldem, který se netají obdivem k australským veteránům.

18 V roce 1994 se objevuje „ztracený syn“ Phil Rudd a po krátkých námluvách nastupuje za bicí, což znamená padáka pro Chris Sladea. A tak se znovu dostává do studia sestava z let , což má za následek album Ballbreaker (1995). Podlouhých 15ti letech velice silné album s několika hitovkami (Hard as Rock', Whiskey on the Rock, Cesar, Ballbreaker a Boogie Man). Následné turné je poprvé zaválo i do českých luhů a hájů - a koncert v pražské Sportovní hale se velice vydařil. Koncertní záznam byl natočen v Madridu a vyšel na VHS a DVD pod názvem No Bull (1996).

19

20 Na další album se čekalo dalších pět let a tak bylo potřeba kapelu nějak připomenout. Došlo k tomu krabicovým vydáním vzpomínkových věcí na Bona Scotta. Čtyř a pěticédéčková kolekce nabídla koncertní záznam z roku 1977 (Live from the Atlantic Studios), remastrovaný 2CD zvukový záznam z Paříže v roce 1979 (Let There Be Rock) - vyšel v roce 1980 v podobě VHS pod stejným názvem, kolekci nevydaných raritních záznamů se Scottem pod názvem volts a v pěticédéčkové verzi pak ještě remasterovaná verze alba Back in Black z roku To vše bylo doplněno několika upomínkovými předměty pro sběratele.

21 V roce 2000 vychází nové album Stiff Upper Lip, které pokračuje v nastoupené cestě předchozího opusu. Několik hitů bylo (Satellite Blues, Safe in New York City či titulní Stiff upper lip) opět zfilmováno do klipů, album ocenila kritika i fanoušci a tak přišlo další obří turné, zaznamenané v podobě VHS a DVD Stiff Upper Lip (natočeno v Německu). Album pak vyšlo znovu ještě jako 2CD, kdy na 1 disku je regulérně album a na druhém disku pak je singlová skladba cyberspace+ 5 live skladeb stažených ze záznamu No Bull (1996) doplněno o tři výše zmiňované videoklipy.

22

23 Na doplnění nutno uvést, že v roce (2005) vyšla dvě DVD - Let There Be Rock (pozor nejedná se o stejnojmenný záznam z Paříže, ale o sestřihy z pěti koncertních záznamů z let pokud ale nejste fanoušci skupiny, příliš nad kvalitou nezaplesáte) a 2DVD Family Jewels, kde na prvním disku najdete 20 skladeb se Scottem a na disku č.2 naopak 20 skladeb s Brianem Johnsonem (zde už naopak kvalita snímků - i když odpovídá době vzniku - je uspokojující až velmi dobrá a studiové záznamy prošly masteringem a vyčištěním). Obě DVD by určitě neměly chybět ve sbírkách všech fandů, protože některé věci jsou opravdu k vidění poprvé.

24 Kolekce na VHS AC/DC, která vyšla pouze v Austrálii a obsahuje 9 klipů a koncertních záznamů z let a potom také VHS Live in Moscow, na které se AC/DC představily spolu s Metallicou a Iron Maiden v Moskvě v roce 1992. 21. května 1996 navštívili AC/DC i Česko, koncertovali v pražské Sportovní hale, v červnu 2001 pak vystoupili na Strahovském stadiónu.

25

26 Dnes tvoří skupinu tito lidé:
Brian Johnson - zpěv Angus Young – sólová kytara Malcolm Young – kytara Cliff Williams – bicí Phil Rudd - bicí

27 Konec Prezentaci vytvořil Filip Ruský IX.D. Dne ( AC/DC jsou nej )


Stáhnout ppt "prezentace jede sama prosím nic nemačkejte"

Podobné prezentace


Reklamy Google