Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMarcel Horáček
1
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro jatečné maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
2
Cizí pachy nesprávné krmení podávaným před porážkou podmínkami chovu
pohlavními orgány dezinfekčními prostředky
3
Barevné skvrny červené či modré barvy je to výsledek některých mikroorganizmů maso je poživatelné pouze se souhlasem veterináře
4
Znečištění je doprovázeno mikrobiální kontaminací
způsobeno neopatrnou manipulací na jatkách při dopravě při skladování při manipulaci v před technologické úpravě
5
Osliznutí jde o počátek hnití masa
nedochází ke změnám, ale na povrchu masa vznikají kolonie zárodků, které vytvářejí slizovitý povlak
6
Hloubková hniloba projevuje se silným rozkladem tkání masa
maso je mazlavé prostouplé plyny barva šedivá až zelená nepříjemný až odporný zápach 1 1.
7
Zapaření vzniká nedostatečným vychlazením zvířete po usmrcení
projevuje se nakyslým zápachem na řezu má kovově červenou barvu kolem kostí a cév barva masa nazelenalá
8
Plesnivění projevuje se býlími, zelenými či popelavými povlaky 2
typickým zápachem po plísni 3 2 3
9
Larvy a masařky jsou bílé barvy a za den vyrostou o 4 cm 4
přenášejí choroboplodné zárodky způsobují rozklad vyskytují se v dutinách či pouzdrech 5
10
Napadení masa cizopasníky
svalovec točený Tasemnice Boubel 7 6 7
11
Zdroje: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.