Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Food aid to children in the Liberec region Lublin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Food aid to children in the Liberec region Lublin"— Transkript prezentace:

1 Food aid to children in the Liberec region Lublin 16.10.2017
Mgr. Eva Martinková, Regional office of the Liberec Region

2 Food aid to children in the Liberec region
Our work began in 2015…… First meeting with representatives of the Ministry of Labor and Social Affairs - support of school meal Motivation of schools and school facilities to participate in the project Přijetí mimo stanovená kritéria - nepřípustné zasahování samosprávy do výkonu státní správy, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel jakožto správní orgán prvního stupně ve správním řízení a zcela nezávisle na třetích osobách, z předloženého seznamu přijatých a nepřijatých dětí nebylo zřejmé, jakým způsobem ředitel školy postupoval při uplatňování kritéria - děti, které kde ni 31. srpna 2013 dovrší tři roky věku. Rozdílné počty - počty dětí uvedené ředitelkou mateřské školy byly v podkladech (oznámení a seznamy) rozdílné. Zdvojená a chybějící registrační čísla – křížová kontrola seznamu uchazečů pod přidělenými registračními čísly a seznamu přijatých a nepřijatých dětí, reg.č. uvedená v oznámení nebylo možné dohledat v seznamu přijatých dětí, dále uvedena v seznamu přijatých dětí, děti pod shodným registračním číslem, stejná registrační čísla uvedena i v oznámení. Nedostatečná odůvodnění – nelze uvést pouze to, že byla naplněna kapacita mateřské školy. Dle ustálené judikatury je chybějící nebo nedostatečné odůvodnění rozhodnutí (např. odůvodnění spočívající pouze v konstatování, že dítě nebylo přijato z kapacitních důvodů nebo rozhodnutí, které obsahuje jen odkaz na příslušná ustanovení právních předpisů) nepřezkoumatelné, neboť důvody, o něž se výrok opírá, zcela chybějí. Takové rozhodnutí musí být v odvolacím nebo přezkumném řízení zrušeno.

3 Food aid to children in the Liberec region
What we've done .. Pilot project of the second half of the school year 2015/2016 23 schools were involved, 373 children were selected, the amount of support was 841 thousand CZK School year 2016/2017 43 schools were involved, 976 children were selected, support amounting to , 75 CZK School year 2017/2018 62 schools were involved, 1226 children were selected, support amounting to , 20 CZK Přijetí mimo stanovená kritéria - nepřípustné zasahování samosprávy do výkonu státní správy, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel jakožto správní orgán prvního stupně ve správním řízení a zcela nezávisle na třetích osobách, z předloženého seznamu přijatých a nepřijatých dětí nebylo zřejmé, jakým způsobem ředitel školy postupoval při uplatňování kritéria - děti, které kde ni 31. srpna 2013 dovrší tři roky věku. Rozdílné počty - počty dětí uvedené ředitelkou mateřské školy byly v podkladech (oznámení a seznamy) rozdílné. Zdvojená a chybějící registrační čísla – křížová kontrola seznamu uchazečů pod přidělenými registračními čísly a seznamu přijatých a nepřijatých dětí, reg.č. uvedená v oznámení nebylo možné dohledat v seznamu přijatých dětí, dále uvedena v seznamu přijatých dětí, děti pod shodným registračním číslem, stejná registrační čísla uvedena i v oznámení. Nedostatečná odůvodnění – nelze uvést pouze to, že byla naplněna kapacita mateřské školy. Dle ustálené judikatury je chybějící nebo nedostatečné odůvodnění rozhodnutí (např. odůvodnění spočívající pouze v konstatování, že dítě nebylo přijato z kapacitních důvodů nebo rozhodnutí, které obsahuje jen odkaz na příslušná ustanovení právních předpisů) nepřezkoumatelné, neboť důvody, o něž se výrok opírá, zcela chybějí. Takové rozhodnutí musí být v odvolacím nebo přezkumném řízení zrušeno.

4 Food aid to children in the Liberec region
What's the project about? Ministry of Labor and Social Affairs - The managing authority Liberec region - Recipient in the project Kindergartens and elementary schools – Partners of the project Přijetí mimo stanovená kritéria - nepřípustné zasahování samosprávy do výkonu státní správy, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel jakožto správní orgán prvního stupně ve správním řízení a zcela nezávisle na třetích osobách, z předloženého seznamu přijatých a nepřijatých dětí nebylo zřejmé, jakým způsobem ředitel školy postupoval při uplatňování kritéria - děti, které kde ni 31. srpna 2013 dovrší tři roky věku. Rozdílné počty - počty dětí uvedené ředitelkou mateřské školy byly v podkladech (oznámení a seznamy) rozdílné. Zdvojená a chybějící registrační čísla – křížová kontrola seznamu uchazečů pod přidělenými registračními čísly a seznamu přijatých a nepřijatých dětí, reg.č. uvedená v oznámení nebylo možné dohledat v seznamu přijatých dětí, dále uvedena v seznamu přijatých dětí, děti pod shodným registračním číslem, stejná registrační čísla uvedena i v oznámení. Nedostatečná odůvodnění – nelze uvést pouze to, že byla naplněna kapacita mateřské školy. Dle ustálené judikatury je chybějící nebo nedostatečné odůvodnění rozhodnutí (např. odůvodnění spočívající pouze v konstatování, že dítě nebylo přijato z kapacitních důvodů nebo rozhodnutí, které obsahuje jen odkaz na příslušná ustanovení právních předpisů) nepřezkoumatelné, neboť důvody, o něž se výrok opírá, zcela chybějí. Takové rozhodnutí musí být v odvolacím nebo přezkumném řízení zrušeno.

5 Food aid to children in the Liberec region
What's the project about? ensure regular meals in school canteens in kindergartens and primary schools support for children from socially and economically weak families (age 3-15 years) condition of engagement - Assistance benefits in material need (parents) money for school meals is sent directly to the school Přijetí mimo stanovená kritéria - nepřípustné zasahování samosprávy do výkonu státní správy, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel jakožto správní orgán prvního stupně ve správním řízení a zcela nezávisle na třetích osobách, z předloženého seznamu přijatých a nepřijatých dětí nebylo zřejmé, jakým způsobem ředitel školy postupoval při uplatňování kritéria - děti, které kde ni 31. srpna 2013 dovrší tři roky věku. Rozdílné počty - počty dětí uvedené ředitelkou mateřské školy byly v podkladech (oznámení a seznamy) rozdílné. Zdvojená a chybějící registrační čísla – křížová kontrola seznamu uchazečů pod přidělenými registračními čísly a seznamu přijatých a nepřijatých dětí, reg.č. uvedená v oznámení nebylo možné dohledat v seznamu přijatých dětí, dále uvedena v seznamu přijatých dětí, děti pod shodným registračním číslem, stejná registrační čísla uvedena i v oznámení. Nedostatečná odůvodnění – nelze uvést pouze to, že byla naplněna kapacita mateřské školy. Dle ustálené judikatury je chybějící nebo nedostatečné odůvodnění rozhodnutí (např. odůvodnění spočívající pouze v konstatování, že dítě nebylo přijato z kapacitních důvodů nebo rozhodnutí, které obsahuje jen odkaz na příslušná ustanovení právních předpisů) nepřezkoumatelné, neboť důvody, o něž se výrok opírá, zcela chybějí. Takové rozhodnutí musí být v odvolacím nebo přezkumném řízení zrušeno.

6 Food aid to children in the Liberec region
What is the evaluation of the project and our work Questionnaire survey among partners of the second project (43 schools) 37 schools were involved the implementation of the project had a very positive contribution to increasing participation in education the inclusion of children in the collective and the improvement of their social and dietary habits Přijetí mimo stanovená kritéria - nepřípustné zasahování samosprávy do výkonu státní správy, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel jakožto správní orgán prvního stupně ve správním řízení a zcela nezávisle na třetích osobách, z předloženého seznamu přijatých a nepřijatých dětí nebylo zřejmé, jakým způsobem ředitel školy postupoval při uplatňování kritéria - děti, které kde ni 31. srpna 2013 dovrší tři roky věku. Rozdílné počty - počty dětí uvedené ředitelkou mateřské školy byly v podkladech (oznámení a seznamy) rozdílné. Zdvojená a chybějící registrační čísla – křížová kontrola seznamu uchazečů pod přidělenými registračními čísly a seznamu přijatých a nepřijatých dětí, reg.č. uvedená v oznámení nebylo možné dohledat v seznamu přijatých dětí, dále uvedena v seznamu přijatých dětí, děti pod shodným registračním číslem, stejná registrační čísla uvedena i v oznámení. Nedostatečná odůvodnění – nelze uvést pouze to, že byla naplněna kapacita mateřské školy. Dle ustálené judikatury je chybějící nebo nedostatečné odůvodnění rozhodnutí (např. odůvodnění spočívající pouze v konstatování, že dítě nebylo přijato z kapacitních důvodů nebo rozhodnutí, které obsahuje jen odkaz na příslušná ustanovení právních předpisů) nepřezkoumatelné, neboť důvody, o něž se výrok opírá, zcela chybějí. Takové rozhodnutí musí být v odvolacím nebo přezkumném řízení zrušeno.

7 Space for your questions ...
Mgr. Eva Martinková §36 - V odůvodnění rozhodnutí nebylo uvedeno, zda zákonný zástupce využil možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí, případně zda vznesl námitky, a to i přesto, že správní orgán poučil účastníka řízení o jeho procesním právu vyjádřit se k podkladům rozhodnutí, ustanovení § 36 odst. 3 správního řádu má umožnit účastníkovi řízení vyjádřit se k podkladům pro vydání rozhodnutí PŘED jeho vydáním. Vyjádření se k podkladům rozhodnutí po vydání rozhodnutí postrádá smyslu Vydání rozhodnutí – vydáním není datum na rozhodnutí, ale den, kdy bylo rozhodnutí předáno k poštovní přepravě nebo kdy byl SO proveden jiný úkon k doručení R, ředitelé často uvedli na rozhodnutí datum posledního dne 30denní lhůty, avšak rozhodnutí bylo odesláno za týden. Oznámení rozhodnutí – zveřejňuje se seznam pouze uchazečů, resp. jejich reg.č., pokud se zveřejní i nepřijatí, může dojít k tomu, že bude zákonným zástupcem chybně počítána lhůta pro odvolání. Odkazy – Stále se uvádí § 183 odst. 1 ŠZ – již po novele ŠZ neplatí. Údaje – některé ředitelky stále opakují chyby vytknuté v loňském roce a vyžadují po zák.zást. údaje nad rámec SŘ – rodné číslo, mateřský jazyk, zdravotní stav… Předávání informací 3.osobám – informace o probíhajícím řízení nelze sdělovat nikomu jinému než zákonnému zástupci, opatrovníku nebo zmocněnci § 31, 32 SŘ


Stáhnout ppt "Food aid to children in the Liberec region Lublin"

Podobné prezentace


Reklamy Google