Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ"— Transkript prezentace:

1 TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ
Koho se týká? Faráři, jáhni, pastorační pracovníci, kurátoři, presbyteři, výpomocní kazatelé ► Kdo ve sboru pracuje určitý čas v placené pozici, ovlivňuje život sboru. Od Boha má vše potřebné. Od lidí má důvěru. A od něj či od ní se žádá, aby dary od Boha nepromarnil, aby důvěru lidí neztratil/a, a konal/a svou práci rád. Apoštol Pavel se nadto dožaduje horlivosti. Pro život sboru je tahle souhra podstatná. ► oč ubývá touhy stát farářem, o to více přibývá touhy stát se výpomocným kazatelem z řad ostatních členů církve ► je náročné sladit práci faráře s životem rodiny, vzniká napětí mezi partnery ► četnost povinností v týdnu je zpravidla menší než byla dříve ► avšak osobní nasazení obstát jako farář/ka v sekularizovaném světě, je větší a stojí více sil ► platy se postupně zvyšují, avšak nestačí tempu růstu platů v jiných srovnatelných profesích ► nářek nad výši platů nepřichází tolik od kazatelů/ek samých, spíše od těch v jejich blízkosti ► se zvýšenou odpovědností staršovstev za finance sboru, se ve staršovstvech více mluví o roli a povinnostech faráře. To je správné, ale pokud se to někde a někdy nezvládne dobře, působí to stres ► stát se farářem je atraktivní pro málo mladých lidí ► rámec farářské služby, včetně práv a povinností, je řády definován dostatečně, rámec služby výpomocného kazatele včetně práv a povinností, není definován dostatečně. Např. chybí obdoba opakované volby, např. opakované vyslání. ► existuje zájem o farářskou/jáhenskou službu na sboru u generace 50+; současné podmínky pro takovou změnu jsou náročné. Jejich zájem neumíme v současnosti využít. ► kurátorům kurátorkám, presbyterům presbyterkám často neumíme sdělit jejich roli, provázet je jejich službou

2 LEPŠÍ/KÝŽENÝ STAV ► služba v církvi – ať placená či dobrovolná, je výsadou a radostí, lidé se ji věnují obětavě, bez hořkosti, že musí. ► dá se sladit s rodinným životem. ► lidé jsou na klíčová místa průběžně vyhledáváni a získáváni, povzbuzováni, chváleni. Na závěr jejich služby jim vyjádříme vděčnost. ► lépe je naučíme vnímat příznaky krize a nabídneme pomoc, přijde-li. ► jasně deklarujeme, že čas služby církvi může skončit, a není to zklamání ani prohra. ► budeme se za ty kdo slouží více modlit

3 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
PRESBYTEŘI: ► Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže presbyterské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem do staršovstva kandidovat (hezky mluvit... sdílet příklady dobré praxe...) ► Církev co nejpozorněji doprovodí presbytera celou jeho "službou" (letáček k oslovení navržených kandidátů před volbou / uvedení do služby při slibu - osobní návštěva ze SV, manuál presbytera / poskytnutí informací o typických krizových situacích a kontaktů pro různé krize/ semináře a školení / poděkování na závěr...) ► Staršovstvům se nabídne vějíř možností (vč. metodiky), jak a kde průběžně pojednávat klíčová témata víry, života a služby sboru (JAK? Různé pojetí koncepce sboru – podle církevního zřízení a řádů, podle 4 základních funkcí církve... KDE? Při tvorbě "rozvojového" plánu sboru / při rozhovoru o zprávě o stavu sboru na staršovstvu i na sborovém shromáždění / při vizitačním rozhovoru)

4 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
KURÁTOŘI: ► Budeme různým způsobem přispívat k zvyšování prestiže kurátorské služby tak, aby aktivní a horliví členové měli větší zájem na kurátora kandidovat (hezky mluvit... příklady dobré praxe...) ► Církev co nejpozorněji doprovodí kurátora celou jeho "službou" (obdobně jako presbytery, navíc „vřazení“ do společenství jiných kurátorů...) ► Budeme vhodným způsobem zdůrazňovat roli kurátora jako "prostředníka" mezi sborem a kazatelem (a jeho rodinou), kurátory budeme pro tuto roli povzbuzovat a školit. ► Alespoň občas nabídneme aktivity či podporu rovněž partnerkám kurátorů / partnerům kurátorek

5 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
FARÁŘI A JÁHNI: ► Budeme se snažit, aby církev měla dostatek kvalitních a ochotných kazatelů připravených k práci a službě ve sborech všech stupňů i pro jiná pověření duchovenskou službou mimo církev. (vyhledávání povzbuzování aktivních evangelických mládežníků ke studiu teologie / v případě nedostatku farářů navrhnout změny jako např. - uvolnění kazatelů pro teologickou práci zaměstnáním více nekazatelů / vytváření smíšených týmů farářů a laiků pro správu vícero sborů najednou / nabídnout a zpřístupnit farářinu jako “druhou” profesní kariéru / pozvat vybrané bývalé kazatele ČCE k návratu do služby...) ► Vedení církve provede „velkou“ inventuru cílů (na rovině vědomostí, dovedností i postojů) v přípravě a vzdělávání kazatelů a náplně jednotlivých fází, aby lépe odpovídaly současným potřebám církve. Na tuto „velkou“ inventuru navážou každoroční „malé“ inventury.

6 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
► Budeme přispívat k tomu, aby faráři a jáhni pracovali a sloužili v církvi svobodně, radostně, obětavě a věrně a aby jejich práce mohla být v souladu s jejich rodinným životem. (zřízení místa „průvodce kazatelskou službou v rámci ÚCK / vytvoření společné databáze všech volných duchovenských míst / vytvoření koncepce podpory manželek kazatelů / manželů kazatelek) ► Kazatelské platy zvýšíme, zpřehledníme a budou obsahovat významnou motivační složku. (zvýšení platů vikářů na úroveň platu začínajících farářů / započtení doktorského studia teologie jako let praxe / zvyšování průměrného platu kazatele na úroveň 1,2 násobku průměrného platu v ČR a souběžné snižování nepeněžních „benefitů“ souvisejících s užíváním služebních bytů / pětina mzdových prostředků bude rozdělováno podle nasazení a kvality kazatele)

7 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
► Církev své faráře podpoří a doprovodí (např. rozumnými změnami řádů a novými směrnicemi) v různých konstelacích jejich úvazků (Zaměstnat faráře na plný úvazek v jednom sboru jako preferovaná varianta / otevřeny však budou i další varianty: kombinování neúplných kazatelských úvazků na více sborech / kombinování neúplného úvazku v kazatelské práci s prací v jiných institucích.)

8 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
PASTORAČNÍ PRACOVNÍCI: ► Církev dále počítá s variantou zaměstnávání nefarářů na místech, kde jejich činnost vzhledem k celkové kvantitě a náplni práce smysluplně doplní činnost farářů. Církev bude pastorační pracovníky jejich službou doprovázet obdobně jako faráře. VÝPOMOCNÍ KAZATELÉ Z ŘAD LAIKŮ: ► Provedeme analýzu, zda by nebylo užitečné proměnit systém jejich vzdělávání a výchovy a příp. do jeho nové podoby nevčlenit spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK nebo jejími odborníky. ► Službu výpomocných kazatelů z řad laiků budeme doprovázet především prostřednictvím každoročních seminářů a příslušných seniorátních výborů. ► Zavedeme povinnost opakované volby k výpomocnému kazatelství.


Stáhnout ppt "TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google