Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křováci odmítají válku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křováci odmítají válku"— Transkript prezentace:

1 Křováci odmítají válku
Křováci odmítají válku. V jejich mýtech se nevyskytuje hrdina, který by byl oslavován jako bojovník, jejich historie nezná války s jinými kmeny Víš kdo to jsou Křováci a kde žijí? Křováci jsou původní obyvatelé jižní Afriky. Dnes žijí hlavně v nejpustších oblastech Namibie a Botswany. Jsou malého vzrůstu, jen okolo 145 cm.

2 Křováci odmítají válku
Křováci odmítají válku. V jejich mýtech se nevyskytuje hrdina, který by byl oslavován jako bojovník, jejich historie nezná války s jinými kmeny. 1. Urči počet vět v textu: 4 1H H2 ,který 2V1, 2. Naznač grafickou stavbu souvětí: 3. Vypiš základní skladebné dvojce, u přísudků urči druh: Křováci = odmítají (slovesný) který = by byl oslavován (slovesný) Hrdina = se nevyskytuje (slovesný) historie = nezná (slovesný) 4. Urči všechny větné členy v poslední větě textu (do grafu) : historie Po nezná Př Jejich Pk války Pt (4.p.) s kmeny Pk jinými Pk

3 5. Vypiš jedno podstatné jméno konkrétní a jedno abstraktní:
Konkrétní: Křováci, hrdina, bojovník kmen Abstraktní: válka, mýtus, historie 6. U slovesného tvaru by byl oslavován urči všechny mluvnické významy: 3. osoba, číslo jednotné, způsob podmiňovací minulý 7. Vypiš všechna zájmena a urči jejich druh: jejich – přivlastňovací se – osobní, zvratné který - vztažné 8. K daným slovům vytvoř slova opačného významu (antonyma): odmítat – hrdina - přijímat zbabělec válka – jiný - mír stejný 9. Dokážeš slova cizího původu nahradit českými slovy? mýty – báje historie - dějiny 10. Urči všechny slovní druhy v úvodním textu.

4


Stáhnout ppt "Křováci odmítají válku"

Podobné prezentace


Reklamy Google