Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální rozvoj a praxe

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální rozvoj a praxe"— Transkript prezentace:

1 Regionální rozvoj a praxe
Regionální rozvoj a praxe Základy projektového řízení Ing. Zdeněk Šilhan Regionální rozvoj a praxe Přednáška č. 3.2 Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Navazující magisterský studijní obor Regionální geografie

2 Cíle kurzu Logický rámec Strom cílů Strom problémů Ganttův diagram
Analýza rizik Analýza nákladů a výnosů, cost benefit analýza (CBA)

3 Projektové řízení - definice
Řízení projektu je řízení časově ohraničené a ucelené sady činností a procesů, jejímž cílem je zavedení, vytvoření nebo změna něčeho konkrétního.

4

5 Měl by být zpracováván jako první
Logický rámec Postup, který umožňuje navrhnout a uspořádat základní charakteristiky projektu ve vzájemných souvislostech Je to postup, s jehož pomocí jsme schopni stručně, přehledně a srozumitelně popsat projekt na jednom listu A4. Měl by být zpracováván jako první

6 Logický rámec umožňuje
organizaci a systemizaci celkového myšlení o projektu upřesnění vztahů mezi cílem, účelem, výstupem a aktivitami projektu jasné stanovení výkonnostních ukazatelů a kritérií provádění kontroly dosažení cílů, účelu, realizaci výstupů a aktivit projektu udržovat rychlý a srozumitelný přehled o obsahu, rozsahu a zaměření projektu 037 katedra geografie

7 Logický rámec síla návrhu spočívá v jeho promyšlenosti
práce v týmu zaručuje kvalitu návrhu cíle musí být stanoveny jako měřitelné a musí být řečeno, jak a kdy budou měřeny činnosti je nutno uspořádat do správné posloupnosti a ohodnotit, jak se projeví na stanovených cílech jednoznačné vyjádření vazebních hypotéz zdokonaluje návrh projektu předpoklady, týkající se vnějších vlivů, musí být výslovně uvedeny na každé rozlišovací úrovni projektu je potřeba stanovit nutné a postačující podmínky pro dosažení cíle na nejvyšší úrovni celková logika projektu je vytvářena přibližovacím postupem co můžeme změřit, můžeme i řídit objektivně měřitelných ukazatelů má být minimální množství předpoklady a rizika musí zahrnovat ty podmínky a faktory, které nebyly vybrány k přímému řízení v rámci projektu

8 Postup zpracování logického rámce
Proč? Co? Jak?

9 Proč? Definuje širší cíl, tj. cíl na úrovni programu či opatření; cíl, na jehož naplnění jednotlivý projekt nestačí; projekt pouze přispívá k jeho naplnění. Definuje konkrétní cíl či účel, kterého chceme projektem dosáhnout.

10 Co? Definuje výstupy, co bylo v rámci projektu nebo jeho jednotlivých časti skutečně zrealizováno.

11 Jak? Definuje aktivity, jakým způsobem bude jednotlivých výstupů dosaženo. Definuje, jaké jsou dostupné zdroje pro realizaci činnosti a vytvořeni výstupů projektu.

12

13 Příklady objektivně ověřitelných ukazatelů = indikátorů, ukazatelů

14 Celkový cíl: velmi obecné proč? Účel projektu: proč?
Výstupy projektu: co? Aktivity projektu: jak?

15

16

17 Jestliže/Pak test Jestliže provedeme tyto Aktivity → dosáhneme těchto Výstupů a výsledků →Jestliže jsme dosáhli těchto Výstupů a výsledků → lze očekávat tuto změnu (Účel projektu) → Jestliže jsme splnili tento Účel projektu → přispěli jsme k naplnění tohoto obecného cíle.

18 Strom cílů II.

19

20 Strom problémů

21 Co potřebuju když píšu projektovou žádost do OP Zaměstnanost?
Text výzvy Obecná část pravidel pro žadatele a příjemce Specifická pravidla pro žadatele a příjemce Pokyny k vyplnění žádosti v IS KP14 Příručka pro hodnotitele Datovou schránku a elektronický podpis Výzvy najdeš na mseu.mssf.cz

22 Hodnotící kritéria OP Zaměstnanost
Potřebnost (35) Účelnost (30) Efektivnost a hospodárnost (20) Proveditelnost (15)

23 Potřebnost Zaměřuje se projekt na problém/nedostatky, který/které je skutečně potřebné řešit a je cílová skupina adekvátní náplni projektu? (35)

24 Účelnost Je cíl projektu nastaven správně a povedou zvolené klíčové aktivity a jejich výstupy k jeho splnění? (25)

25 Účelnost Jak vhodný způsob pro ověření dosažení cíle žadatel v projektu nastavil? (5)

26 Efektivnost a hospodárnost
S ohledem na plánované a potřebné výstupy je navrženo efektivní a hospodárné použití zdrojů? (15)

27 Efektivnost a hospodárnost
Jak jsou nastaveny cílové hodnoty indikátorů? (5)

28 Proveditelnost Jak adekvátně je cílová skupina zapojena v průběhu projektu? (5)

29 Proveditelnost Jak vhodně byl zvolen způsob realizace aktivit a jejich vzájemná návaznost? (10)

30 Proveditelnost Má žadatel administrativní, finanční a provozní kapacitu, aby byl schopen plánovaný projekt zajistit v souladu s relevantními pravidly OPZ? (eliminační)

31 Analýza rizik finanční rizika (souvisí se způsobem financování),
organizační rizika (týká se například rozmístění škol, demografie, chování obcí a kraje), právní rizika (legislativa), technická rizika (např. stav budov, vybavení), věcná rizika (souvisejí věcně s řešeným tématem – např. se týkají kvality škol).

32

33 Ganttův diagram

34 Ganttův diagram – kritická cesta
Tato metoda je používána pro určení tzv. kritických činností tj. takových činností, jejichž zpoždění vyvolá zpoždění celého projektu (nebo jejichž zkrácení povede ke zkrácení celkové délky trvání projektu) Začátek činnosti (počítá se zepředu) Nejpozdější přípustný konec činnosti (počítá se zezadu) Časová rezerva (konec činnosti-(začátek činnosti+délka trvání) Pokud ČR = 0 danou činnost nelze posunout či prodloužit tato aktivita je kritická

35

36 Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

37 Analýza nákladů a výnosů Cost benefit analýza (CBA)
Posouzení finanční proveditelnosti a návratu záměru Posouzení vlivu realizace záměru na společnost Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

38 Základní struktura (CBA)
Finanční analýza (vztažena k subjektu nositele projektu) Ekonomická analýza (celospolečenské náklady a výnosy) Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

39 Základní principy CBA Finanční analýza jako veškeré cash-flow spojené s nositelem projektu Ekonomická analýza jako souhrn peněžních a nepeněžních toků vznikajících v souvislosti s projektem (souvisí se SROI) Identifikace a kvantifikace nákladů a výnosů, vyjádření všech dopadů v peněžních jednotkách Zohlednění vlivu času Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

40 Diskontní sazba Zohledňuje růst cenové hladiny
Zohledňuje preferenci času Alternativní náklady kapitálu Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

41 Základní ukazatele Čistá současná hodnota (NPV)
Cash flow (provozní, finanční) Index čisté současné hodnoty (NPV/I) Vnitřní míra výnosnosti (IRR) Doba návratnosti Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

42 Ing. Petr Halámek, Ph.D. (2012)

43 TEST

44 Co to je logický rámec? Popiš svými slovy.
K čemu slouží jestliže/pak test? Kam zajdeš, když si potřebuješ zřídit elektronický podpis? K čemu slouží Ganttův diagram? Jaký je rozdíl mezi ekonomickou a finanční analýzou?


Stáhnout ppt "Regionální rozvoj a praxe"

Podobné prezentace


Reklamy Google