Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vícekriteriální metody rozhodování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vícekriteriální metody rozhodování"— Transkript prezentace:

1 Vícekriteriální metody rozhodování
Zpracoval Ing. Jan Weiser

2 Vícekritériální hodnoceni variant
Příklad velice jednoduché metody si budeme ilustrovat na rozhodování podniku, který hodlá instalovat integrovaný počítačový systém a vyžádal si nabídky na dodávky tohoto systému od různých firem. Úkolem je posoudit tyto nabídky (varianty rozhodování) z hlediska zvolených kritérií hodnocení a zvolit tu nabídku, která bude celkově nejvýhodnější.

3 Postup řešení Předpokládejme, že podnik má nabídky pěti dodavatelů různých informačních systému (systém A, B, C, D, a E). Pro jejich hodnocení bylo zvoleno těchto šest kritérií: investiční náklady na pořízení systému (Kl), termín uvedení systému do plného provozu (K2), náročnost systému na údržbu a aktualizaci (K3), spolehlivost systému (počet praktických realizací systému a reference jeho uživatelů) (K4) nutnost úprav systému vzhledem ke specifickým podmínkám firmy (K5), možnosti rozvoje systému (K6).

4 Postup řešení Pro hodnocení jednotlivých nabídek informačního systému bylo nejprve třeba stanovit váhy kriterií, vyjadřující jejich odlišnou důležitost. Pro toto hodnocení byla zvolena bodová stup nice 1, 2, 3 až 9, kde 1 bod odpovídá kritériu s nejmenším významem a 9 bodů kritériu absolutně nejvýznamnějšímu.

5 Postup řešení Výsledky práce hodnotitelské komise posuzující důležitost jednotlivých kritérií uvádí tabulka : jako nejméně důležitá s vahou 3 byla posouzena nutnost úprav systému za nejdůležitější považovala komise spolehlivost systému, s vahou 9

6 Postup řešení

7 Postup řešení

8 Celkové vyhodnocení Vidíme tedy, že celkově nejvýhodnější jsou informační systémy D a C (jejich celkové ohodnocení se liší pouze o 1 bod) a ty tedy zaujímají I. a 2. místo v pořadí celkové výhodnosti, Na 3. místě se umístil systém A (celkové ohodnoceni 206 bodů), Na 4. místě je systém E (celkové ohodnocení I95), Jako celkově nejhorší byl hodnocen systém B (celkové ohodnocení 179 bodů). Vedení podniku by proto mělo zvolit k realizaci jeden ze systémů typu C a D, přičemž může vzít v úvahu další existující odlišnosti obou těchto systémů, které nebyly případně zahrnuty do původního souboru 6 kritérií hodnocení.

9 Zadání úkolu Vyberte pro ISŠ vhodné vozidlo na přepravu alespoň 8 osob z nabídky alespoň 5 vozidel. Zformulujte základní kriteria pro rozhodování, zvolte mezi nimi váhové rozlišení. Celkově máte k dispozici na nákup částku tis. Kč. Kriteria uspořádejte do tabulky, na internetu se pokuste najít požadovaný typ vozidla

10

11

12

13 Řešení

14 Řešení

15 Řešení

16


Stáhnout ppt "Vícekriteriální metody rozhodování"

Podobné prezentace


Reklamy Google