Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Český jazyk, Jazykově-literární seminář Tematický okruh Práce s neuměleckým textem a efektivní komunikace Téma Neverbální komunikace 1 Označení DUMU VY_12_INOVACE_125 Jméno autora Petr Brož Datum vytvoření 6. února 2014 Anotace Materiál seznamuje studenty s různými podobami neverbální komunikace. Jeho součástí jsou i cvičení ke školní i domácí práci.

2 Signalizační systémy Při komunikaci dva hlavní signalizační systémy:
- verbální - neverbální.

3 Neverbální sdělení Signály těla Signály mimické a zrakové
Prostorová a teritoriální komunikace Komunikace prostřednictvím předmětů Komunikace dotykem

4 Signály těla 1. Pohyby těla - pět hlavních typů : - gesta
- ilustrátory, - afektivní projevy, - regulátory Adaptéry 2. Vzhled těla.

5 Pohyby těla 1 Gesta = symboly, které přímo tlumočí slova nebo fráze.
Např. palec vzhůru = dobrá práce. Ilustrátory = zesilují (ilustrují) verbální signály, které doprovázejí. Když například hovoříte o něčem, co je nalevo od vás, gestikulujete tím směrem. Afektivní projevy = mimické projevy (například úsměvy, zamračení), ale také gestikulace rukou nebo pohyby celého těla, které vyjadřují emocionální významy.

6 Pohyby těla 2 Regulátory = signály, které monitorují, kontrolují, koordinují nebo udržují řeč druhého. Např. Když například přikývnete, říkáte tím mluvčímu, aby pokračoval v řeči. Když se předkloníte a otevřete ústa, naznačujete druhému, že byste rádi něco řekli. Adaptéry = gesta, která uspokojují nějakou osobní potřebu. Je to například poškrábání, které zbavuje svědění, nebo odhrnutí vlasů spadlých do očí. Nebo bezmyšlenkovité mačkání kousku papíru do kuličky nebo pohrávání s umělohmotným pohárkem od kávy.

7 Vzhled těla Celkový vzhled těla také komunikuje.
Například prokazatelně významným činitelem je například výška postavy. Rovněž celková přitažlivost patří k signálům vysílaným tělem.

8 Zraková komunikace Délka, směr a charakter pohledu
Pohledy různá sdělení: - hledáme zpětnou vazbu: Při rozhovoru se na druhého soustředěně díváte,jako byste chtěli říci: No tak, co si myslíte? - můžeme jimi druhého informovat, že komunikační kanál má otevřený: Například ve školní třídě, když učitel vysloví otázku a upře pohled na některého žáka. Aniž by bylo o tom cokoli řečeno, učitel očekává, že žák na otázku odpoví, a žák to ví. - pohledy mohou také signalizovat povahu vztahu, ať pozitivní (pozorný nebo laskavý pohled) nebo negativní (vyhýbavý pohled).

9 Zajímavosti Ženy navazují a udržují zrakové kontakty (když mluví, i když naslouchají) častěji a déle než muži. Člověk si někdy zakrývá nebo zavírá oči, aby zablokoval nějaké nepříjemné podněty nebo aby vyloučil úplně všechny zrakové podněty, a tak zesílil vjemy všech ostatních smyslů. Například poslech hudby se zavřenýma očima.

10 Prostorová komunikace
Faktory ovlivňující prostorovou komunikaci - Společenské postavení - Odlišné kultury - Předmět komunikace - Pohlaví - Věk

11 Cvičení Pokuste se odpovědět na následující otázky:
Kdo se v případě rozhovoru nerovně společensky postavených lidí může více přiblížit k druhému? Jsou při komunikaci spíše blíž obyvatelé severní nebo jižní Evropy? A jak Američané a příslušníci východních kultur? Při rozhovoru stojí blíže k sobě ženy než muži. Čím si to vysvětlujete? Stojí k sobě blíže při rozhovoru spíše dospělí, nebo děti?

12 Teritorialita Znamená projev vlastnických vztahů k určitému prostoru nebo předmětu. Tři typy značek: - Centrální označení (např. batoh vedle vás na sedadle v autobuse, sešit na lavici) - Hraniční označení (např. plot okolo domu) - Znaky (např. jmenovky, monogramy)

13 Doporučené použité studijní materiály
ČECHOVÁ, M. Český jazyk pro 1. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN, ISBN ČERNÝ, V. Řeč těla. Neverbální komunikace pro obchodníky i běžný život. Brno: Computer Press, a. s., ISBN = DE VITO, Joseph A. Základy mezilidské komunikace,Praha: Grada Publishing, spol. srov. o., ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google