Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zavedení homeworkingu do státní služby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zavedení homeworkingu do státní služby"— Transkript prezentace:

1 Zavedení homeworkingu do státní služby
Brno, 6. září 2018 Mgr. Linda Sokačová zastupující ředitelka Odboru rodinné politiky a politiky stárnutí Ministerstvo práce a sociálních věcí

2 Úprava homeworkingu v právních předpisech a dalších dokumentech

3 Zákoník práce Homeworking přímo neupravuje, lze ho ale zařadit mezi tzv. práce zvláštní povahy (§ 317). Zaměstnanec, který vykonává sjednanou práci mimo pracoviště zaměstnavatele v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje (vztahuje se tedy pouze na případy, kdy zaměstnanec nemusí dodržovat zaměstnavatelem stanovený rozvrh pracovní doby). Novela (9/2016): změny v úpravě výkonu práce mimo pracoviště zaměstnavatele (zpřesnění podmínek, dohoda o  rozvržení pracovní doby samotným zaměstnancem); projednávání ukončeno během druhého čtení s koncem volebního období. Vazba na soc. politiku státu - Sociální práce pomáhá jednotlivcům a sociálním systémům zlepšovat jejich sociální fungování, ale také mění sociální podmínky, aby chránily člověka nebo sociální systém před potížemi ve fungování (Matoušek, 2001).

4 Homework ve státní službě
Zákon o státní službě: část pátá, hlava VII Nařízení vlády č. 144/2015 Sb. Služební předpis náměstka ministra vnitra pro státní službu č. 12/2015, k vytváření podmínek pro sladění rodinného a osobního života Služební úřad vytváří podmínky pro sladění rodinného a osobního života státních zaměstnanců s výkonem státní služby a to zejména těmito způsoby: rozvržením služební doby, povolováním kratší služební doby, sjednáváním možnosti vykonávat službu z jiného místa (tzv. práce z domova nebo práce na dálku) a zřizováním školských zařízení za účelem předškolního vzdělávání nebo poskytováním péče o dítě v dětské skupině podle zvláštního zákona. Kolektivní smlouvy a Kolektivní smlouva vyššího stupně (5 dní zdravotního volna)

5 Homework ve státní službě
Výroční zpráva o vytváření podmínek pro sladění rodinného a osobního života s výkonem státní služby služebními úřady za rok 2016 (vydává Ministerstvo vnitra, červen 2017) Vyhodnocení stavu v oblasti slaďování pracovního a rodinného života státních zaměstnanců za všechny rezorty. Sekce pro státní službu zpracovává dotazník pro zjištění stavu sladění, jednou z oblastí dotazníku je i výkon státní služby z jiného místa (homeworking). Homework v roce 2016 fungoval v 61 služebních úřadech ze 103, 42 úřadů HW neumožnilo. Výkon státní služby z jiného místa mělo sjednáno celkem 388 žen a 145 mužů. Zhruba 4 % žádostí není vyhověno. Práva – dohled nad dodržováním práv (PSS si mnohdy neuvědomují, že omezují práva a zájmy klienta) Metodika – SP bývají v soc. sl. na vedoucí pozici a vytváří metodiky, standardy – mají k tomu kompetence získané odbornou přípravou Jednání se zájemce – musí vést SP – představuje poslání a možnosti služby, které mohou být nabídnuty zájemci, posuzují, zda služba odpovídá potřebám zájemce, vykonávají soc. šetření (stále podceňovaná činnost) Smlouva – sjednávají rozsah a formu poskytování soc. sl. Individuální plánování – jedině SP disponuje odbornými kompetencemi, navazuje na potřeby a jejich zjišťování (uplatňování technik a metod např. imaginární rozhovor, pozorování, spolupráce s ostatními pracovníky přímé péče – PSS, zdr. sestra, aktivizační pracovník, ergoterapeut, rodina, lékař …) Os. záležitosti – „hlídá“ zda klient uplatnil vše na co má nárok a oprávněný zájem, podporuje a pomáhá mu v uplatnění Terapeutické aktivity – terapie (např. reminiscence - nejenom povídání nad fotografiemi, ale popis situace, volby terapie, průběh, výsledky, zapojení osob, další postup …; obdobně petterapie není jen průchod a pohlazení psa …)

6 Úprava homeworku na MPSV a zkušenosti z praxe

7 Homework na MPSV Kolektivní smlouva MPSV: Čl. 7: Výkon práce z jiného místa – Homeworking: Za účelem slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců je podporována možnost sjednání výkonu práce z místa jiného než je sídlo MPSV nebo jeho útvaru, pokud to nebude bránit řádnému plnění úkolů MPSV. Příkaz ministryně č. 31/2007: Zásady pro výkon práce zaměstnanců MPSV mimo pracoviště zaměstnavatele – Homeworking: O povolení homeworkingu může požádat každý zaměstnanec MPSV. Rozhodnutí o homeworkingu je vloženo dodatkem do pracovní smlouvy (dodatek o změně pracovní smlouvy lze uzavřít nejdéle na dobu jednoho roku, následně lze pak prodloužit). Pro zaměstnance na homeworkingu platí zpravidla vnitřní předpisy MPSV. Služební předpis státního tajemníka č. 12/2015 k vytváření podmínek pro sladění rodinného a osobního života s výkonem státní služby a podmínek výkonu státní služby z jiného místa Vazba na soc. politiku státu - Sociální práce pomáhá jednotlivcům a sociálním systémům zlepšovat jejich sociální fungování, ale také mění sociální podmínky, aby chránily člověka nebo sociální systém před potížemi ve fungování (Matoušek, 2001).

8 Zkušenosti z MPSV V porovnání s ostatními rezorty je MPSV nejlépe hodnocené z hlediska slaďování pracovního a rodinného života zaměstnanců (např. využívání homeworkingu). Mezi nejčastější důvody využívání homeworkingu patří péče o malé děti nebo péče o rodinné příslušníky (např. z důvodu jejich zdravotního stavu). Forma zaměstnaneckého benefitu a získávání kvalitních lidí pro výkon státní služby. Rozsah využívání homeworkingu je velmi individuální, v průměru je to 1 pracovní den v týdnu. K datu využívá homeworking celkem 175 zaměstnanců (146 žen a 29 mužů) z toho zaměstnanci v pracovním poměru: 31 z toho zaměstnanci ve služebním poměru: 146 Vazba na soc. politiku státu - Sociální práce pomáhá jednotlivcům a sociálním systémům zlepšovat jejich sociální fungování, ale také mění sociální podmínky, aby chránily člověka nebo sociální systém před potížemi ve fungování (Matoušek, 2001).

9 Zkušenosti z MPSV Zaměstnanci využívají možností v Zákoníku práce a Zákonu o státní službě Indispoziční volno, volno na vyřizování osobních záležitostí, volno k prvnímu dni školní docházky 25 dní dovolené Pružná pracovní doba (9,00 – 14,30) Dětské skupiny pro zaměstnance MPSV Vazba na soc. politiku státu - Sociální práce pomáhá jednotlivcům a sociálním systémům zlepšovat jejich sociální fungování, ale také mění sociální podmínky, aby chránily člověka nebo sociální systém před potížemi ve fungování (Matoušek, 2001).

10 Mgr. Linda Sokačová Kontakt: E-mail: linda.sokacova@mpsv.cz
Tel.: ,


Stáhnout ppt "Zavedení homeworkingu do státní služby"

Podobné prezentace


Reklamy Google