Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu:"— Transkript prezentace:

1 Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu:
kombinace kontaktní výuky a samostudia Na vytvoření kurzu se podílela skupina z ČCE a ECM. První kurz proběhl v období únor 2013 až listopad Druhý proběhl v období září 2015 až květen 2017. Kurz je součástí celoživotního vzdělávání ETF UK a absolvent získává certifikát. Je určen především laickým pracovníkům v církvích, kteří se věnují výchovné a vzdělávací práci s dětmi.

2 Někteří z našich lektorů, kteří se podíleli na kontaktní výuce.
Kterýpak nestor práce s dětmi se ukrývá za maskou? (Zdeněk Šorm)

3 Základní cíle kurzu porozumění Písmu porozumění potřebám dětí
poskytnutí nových podnětů ve službě dětem - Kurz má svým absolventům pomoci rozumět Písmu tak, aby byli schopni samostatně a tvůrčím způsobem zprostředkovávat jeho zvěst dětem. Kurz může napomoci i lépe porozumět potřebám dětí, užívat různé metody a organizace práce, vést děti na cestě víry. Smyslem kurzu je nejen zprostředkovat účastníkům kurzu informace, ale poskytnout jim nové podněty ve službě, pozvat je k novému promýšlení východisek, cílů a metod práce s dětmi. - „Službou“ jsou myšleny nedělní programy pro děti při bohoslužbách, biblické programy na táborech, klubech, ale i péče o děti ve farních rodinách.

4 Ukázky z víkendových setkání – vedle intenzivního výukového času odborných předmětů má své nezastupitelné místo samozřejmě jídlo a sem tam nějaká přestávka 

5 Učíme se číst a pracovat s Biblí
semestr 1. 2. 3. 4. Dítě a jeho svět Učíme se číst a pracovat s Biblí S dětmi ve společenství církve Studijní obory jsou rozvržené do čtyř předmětů. Základním předmětem je „Učíme se číst a pracovat s Biblí“, který je probíraný ve všech čtyřech semestrech –zahrnuje biblistiku (Starý a Nový zákon), věrouku a katechetiku. „Dítě a jeho svět“ se týká pedagogiky a psychologie (tzn. vývoj dítěte, komunikace, tvorba programu…) „S dětmi ve společenství církve“ zahrnuje především liturgiku, modlitby, zpěv a svátosti. „S dětmi na cestě víry“ má stejný název jako celý kurz a týká se hlavně pastorace, pěstování zbožnosti a ekumeny. S dětmi na cestě víry

6 V praktických ukázkách katechetických metod byly představeny – zážitková pedagogika, postavičky, flanelograf, bibliodrama a jiné. Poznáte v Líbě nějakou biblickou tanečnici? (dcera Herodiady)

7 Způsob výuky Osm víkendových setkání, při každém-
Devět hodin intenzivní výuky odborníků Skupina maximálně 30 účastníků Samostudium formou čtení a vypracovávání úkolů přes webový portál Víkendová setkání se dějí na různých místech v České republice. Začínají většinou páteční večeří a diskusním úvodem, v sobotu je výuka formou přednášek a seminářů, v neděli bohoslužby v místě setkání. Ze 100 hodin ročně je 64 hodin určeno pro samostudium s úkoly (dvě hodiny týdně) a 36 hodin pro kontaktní výuku. Podmínkami absolvování kurzu jsou všechny vypracované úkoly, účast na minimálně 6 z 8 víkendových setkání včetně dvou bohoslužeb a odevzdání videonahrávky svého programu s dětmi.

8 Ukázky z vypracovaných úkolů – presentace vytvořených pomůcek.
Pro jaký biblický text kromě nečistých zvířat bychom tu růžovou polystyrenovou pomůcku mohli použít? (Vyhnání démonů do stáda vepřů, Neházejte perly před svině…, Podobenství o marnotratném synovi, Zlatý kroužek na rypáku vepře je žena svéhlavá…, Pes se vrátil k vlastnímu vývratku a umytá svině se válí v bahništi…)

9 Nový kurz budeme otevírat v únoru 2019
Přihlášky na adrese: Srdečně zveme do dalšího kurzu. Uzávěrka přihlášek: Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google