Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oddělení zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti (sekce právní a konzulární MZV ČR) Ing. Jaroslav Kantůrek, ZZKZ 3. 8. 2018.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oddělení zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti (sekce právní a konzulární MZV ČR) Ing. Jaroslav Kantůrek, ZZKZ 3. 8. 2018."— Transkript prezentace:

1 Oddělení zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti (sekce právní a konzulární MZV ČR)
Ing. Jaroslav Kantůrek, ZZKZ

2 Pracoviště pro krajanské záležitosti
OZZKZ Pracoviště pro krajanské záležitosti poskytuje peněžní dary na kulturní projekty včetně podpory výuky českého jazyka v zahraničí podpora bohemistiky a dotace NNO na projekty s krajanskou tématikou vydává potvrzení o příslušnosti k české krajanské komunitě v zahraničí aktualizuje adresáře krajanských spolků koordinuje krajanské záležitosti v rámci MZV a nově zřízené Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí spolupracuje s dalšími partnery

3 OZZKZ S kým spolupracujeme
Stálá komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí Podvýbor zahraničního výboru PS PČR pro styky s krajany Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí (MZV, MŠMT, MV, MPSV, MZdr, MK, MSp a MPO) MŠMT - Komise pro krajanské záležitosti, Komise pro lektoráty Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí DZS (Dům zahraniční spolupráce) Radio Praha – zahraniční vysílání ČRO - Konzultační rada pro rozhlasové vysílání do zahraničí MO – Mezirezortní komise pro válečné hroby

4 Program podpory českého kulturního dědictví
Usnesení vlády z 13. května 2015, č. 348, o pokračování programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2016 až 2020 (navazuje na usnesení vlády č. 263/2010 z let a č. 1622/2005 z let ) Poskytování peněžních darů na krajanské projekty (MZV) ve výši 21 mil. Kč ročně Krajanský vzdělávací program a výuka českého jazyka v zahraničí (na implementaci se podílí MŠMT, DZS a MZV) ve výši 55,7 mil. Kč ročně Posílení podpory výuky českého jazyka v zahraničí a udržování jazykové a kulturní svébytnosti u nejmladší generace Čechů žijících v zahraničí je hlavní prioritou rezortů MZV a MŠMT v rámci třetího cyklu Programu (2016 – 2020).

5 Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí
Usnesením vlády z 19. dubna 2017 č. 304 vzala vláda ČR na vědomí ustavení Meziresortní komise pro Čechy žijící v zahraničí zakládající členové - Ministerstvo zahraničních věcí, školství mládeže a tělovýchovy, vnitra, zdravotnictví, práce a sociálních věcí, kultury, spravedlnosti a průmyslu a obchodu Naplněno Usnesení senátu PČR z č. 46 k závěrům konference „Diaspora jako partner mateřského státu“ (předcházela konference „Heritage Schools and Diaspora“ – 2015 a „Networking (novodobé) české diaspory“ – 2017)

6

7 Informační databáze „Užitečné informace pro Čechy žijící v zahraničí“:
Služby zastupitelských úřadů v zahraničí Občan na úřadě v ČR Školství a vzdělávání Zdravotní a sociální pojištění, důchod a dávky Justiční problematika Podnikání Kultura

8

9

10 zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti
Děkuji za pozornost. Ing. Jaroslav Kantůrek zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti


Stáhnout ppt "Oddělení zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitosti (sekce právní a konzulární MZV ČR) Ing. Jaroslav Kantůrek, ZZKZ 3. 8. 2018."

Podobné prezentace


Reklamy Google