Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marie Terezie 13. května 1717 – 29. listopadu 1780)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marie Terezie 13. května 1717 – 29. listopadu 1780)"— Transkript prezentace:

1 Marie Terezie 13. května 1717 – 29. listopadu 1780)

2 Dětství Pragmatická sankce: vládnout může i dcera
Zdvořilý vztah s matkou Vzdělávání: dějiny, náboženství, latina, francouzština, němčina, hudba, tanec, kreslení Sourozenci: Leopold Jan, Marie Anna, Marie Amálie

3 František Štěpán Lotrinský
Výchova: ve Vídni v 15 letech Dne 31. ledna 1736: zásnuby Odloučení: Pobyt v Bratislavě Vzájemná korespondence Dne 12. února 1736: Augustiniánský klášter ve Vídni: sňatek

4 Manžel - spoluvladař Druhé housle v politice
1745: císař Svaté říše římské Titul bez moci

5 Manžel - podnikatel Počáteční pohrdání šlechty
Toskánsko – nová výroba, snížení daní, ochranných cel = hospodářský vzestup země Halič v Horních Uhrách Finanční nezávislost na manželce Podnikání s Židy i se svobodnými zednáři

6 Manžel - podnikatel V roce 1744 půjčil peníze i Marii Terezii na její války výměnou za statky v Čechách. Příjmy ze statků ztrojnásobil. Půjčoval své soukromé peníze i habsburské státní pokladně za vysoký úrok. V roce 1763 mu Marie Terezie přenechala finanční správu země.

7 Manžel - nevěrník Slabost pro ženy
Ke svým milostným eskapádám měl vyhrazený i palác s tajnými východy. Marie Terezie mu jeho nevěry odpouštěla.

8 Děti Marie Terezie 16 dětí z toho jedenáct dívek
19 let života strávila panovnice těhotná Pravděpodobně sedm potratů Šest dětí jí zemřelo v dětském věku.

9 Výchova dětí Marie Terezie svým dětem věnovala co nejvíce svého volného času. Dbala na jejich stravovací návyky (nevybíravost, jídlo s menším množstvím cukru), hygienu, vzdělání. Určovala jejich denní režim (vstávání, procházky, vyučování, jídlo, atd.). Vybírala dětem služebné, kojné, komorné, vychovatelky i učitele. Snažila se o ně pečovat v době jejich nemocí.

10 Vyučování dětí Povinné pravidelné vyučování
Marie Terezie na vzdělávání dětí neustále dohlížela. Některých jejich hodin se i účastnila (hudba, jazyky). Sama jim ráda zpívala, hrála na cemballo a učila je tancovat. Každý rok s nimi nacvičila divadelní představení.

11 Některé dcery Marie Kristýna – Královnin miláček, jediné dítě, které se smělo provdat z lásky. Marie Antonie – známá jako Marie Antoinetta, provdala se za francouzského krále Ludvíka XVI. a skončila na popravišti Marie Karolína – provdala se za neapolsko-sicilského prince Ferdinanda.

12 Někteří synové Josef II. – dvakrát ženatý, obě nevěsty mu vybrala matka, první manželku Isabelu Parmskou velmi miloval, po její smrti ho matka oženila s Marií Josefou Bavorskou, kterou neměl rád. Po smrti otce se stal matčiným spoluvladařem. Byl i císařem Svaté říše římské. Petr Leopold – oženil se s Marií Ludovikou, vládl v Toskánském vévodství, po smrti bratra Josefa II. se stal vládcem v Habsburské říši i císařem.

13 Vláda Marie Terezie Vládla v habsburských zemí, byla rakouskou arcivévodkyní, vévodkyní lotrinskou a velkovévodkyní toskánskou. Musela si nechat potvrdit titul uherské královny, markraběnky moravské, české královny aj. Po korunovaci manžela císařem se stala císařovnou – manželkou. Ale nebyla korunovaná!

14 Spory o Pragmatickou sankci
S nástupem Marie Terezie souhlasila Velká Británie, Dánsko, Nizozemí. Francouzi, Bavoři, Sasové a Prusové hodlali ale její vládu zpochybnit a získat tak pro sebe územní zisk. Nárok si dělal Bavor Karel Albrecht, saský kurfiřt Fridrich Augusta i pruský panovník Fridrich II..

15 Válka s Pruskem Za uznání Marie Terezie jako habsburské panovnice žádal Fridrich II. celé Slezsko a nabízel jí za to dva miliony zlatých, záruku rakouských držav a v zasazení se o titul císaře pro jejího manžela. Marie Terezie na jeho nabídku neodpověděla, a tak jeho armáda obsadila Slezsko. Prusko Rakousko porazilo dne 10. dubna 1741 v bitvě u Mollwitz.

16 Válka s Bavorskem Karel Albrecht si zajistil podporu Francouzů i saského kurfiřta. Podařilo se mu dne 26. listopadu 1741 dobýt Prahu. Nechal se korunovat českým králem za podpory některých Pražanů. Marie Terezie uzavřela dohodu s Pruskem (Prusko získalo část Slezska) a zaútočila na Karla Albrechta. Karel Albrecht opustil Prahu a Marie Terezie se nechala korunovat českou královnou. Za pomoci Anglie pak v roce 1743 porazila i Francii.

17 Nový útok Pruska V létě roku 1744 vtrhl znovu Fridrich II. do Čech, v bojích mu pomohla i Francie. Marie Terezie byla donucena znovu podepsat mírovou dohodu, v níž se vzdala nároku na Slezsko. Marie Terezie se ale nikdy nevzdala naděje, že toto území získá zpět. Pomoci ji mělo spojenectví s ruskou panovnicí Alžbětou I..

18 Mírová dohoda s Pruskem
Došlo k ní 18. října 1748. Zprostředkovatelem byla Anglie. Marie Terezie nejprve jednání odkládala. Marie Terezie byla postavena před hotovou věc.

19 Žádost před uherským sněmem
Marie Terezie žádala uherský sněm v Prešpurku o vojenskou pomoc. Uhři s tím souhlasili výměnou za větší samostatnost pro jejich zemi. Marie Terezie se nechala korunovat uherskou královnou.

20 Česká královna Marie Terezie se nechala korunovat českou královnou, aby zrušila případný nárok Karla Albrechta na český trůn. Korunovace proběhla v květnu 1743.

21 Změna spojenců Marie Terezie usilovala o spojenectví s Francií.
Francouzi byli ale vůči Rakousku zpočátku nepřátelští. Vyjednávání se ujal Václav Antonín Kounic. O vyjednávání se dozvěděla Anglie, a proto spojenectví s Rakouskem zrušila a přidala se na stranu Pruska. Rakousko pak získalo za spojence Francii.

22 Sedmiletá válka Probíhala v letech 1756 – 1763.
Fridrichu II. bylo jasné, že po uzavření spojenectví Rakouska a Francie je jen otázka času, než Rakousko na něj zaútočí, a tak sám vydal pokyn k útoku. Prusům a Britům se dařilo vyhrávat důležité bitvy v Evropě (Britům i v Americe). Nakonec Rakousko prohrálo a došlo v roce 1763 k uzavření pařížské mírové smlouvy.

23 Smrt Františka Štěpána
Dne 18. srpna 1765 zemřel František Štěpán na srdeční infarkt. Jeho smrt nesla Marie Terezie velmi těžce. Po jeho smrti chodila jen v černém a šperky a ostatní oblečení rozdala svým dcerám. Ostatky manžela nechala pohřbít v rodinné kapucínské kryptě. Zděděné peníze použila Marie Terezie k umoření státního dluhu, zbytek peněz nechala pro své děti.

24 Spoluvláda s Josefem II.
Po smrti manžela ustanovila Marie Terezie nejstaršího syna spoluvladařem. Odmítla se ale zcela vzdát panování. V řadě věcí se ale jejich názory rozcházely. Josefovi se líbily osvícenské myšlenky, Marie Terezie byla zaměřená více nábožensky.

25 Josef II. jako spoluvladař
Z finančních důvodů nechal spojit svůj dvůr s matčiným, zrušil také řadu úřednických míst, omezil náklady na lov, zrušil i dvorské slavnosti. Podnikal cesty po říši, aby ji poznal. Usiloval o centralizaci a sjednocení správy monarchie, hospodářské reformy, modernizaci armády.

26 Reformy Marie Terezie Reforma školství z roku 1774: povinná školní docházka Daňová reforma: církev a šlechta měla platit daně bez rozdílu Sčítání obyvatel i domů Reforma ústředních orgánů habsburského soustátí

27 Reformy Marie Terezie Robotní patent tereziánský z roku 1775 – základ pro daňové zatížení poddaných Hrdelní řád Constitutio Criminalis Theresiana Dekrety vypovídající židovské obyvatelstvo z Čech, Moravy i Slezska z let 1744 – 1745

28 Smrt Marie Terezie Dne 8. listopadu 1780 se panovnice zúčastnila lovu bažantů, při němž se nachladila. Nemoci podlehla dne 29. listopadu 1780. Po smrti byla pohřbena do hrobky po boku manžela a milované vychovatelky z dětství. Čest jí vzdali všichni evropští panovníci, i její nepřítel Fridrich II..

29 Rodokmen Rodiče: otec: Karel VI. Habsburský
matka: Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbüttelská Prarodiče: otcova strana: Leopold I. Eleonora Magdalena Falcko-Neuburská matčina strana: Ludvík Rudolf Brunšvicko-Wolfenbüttelský Kristýna Luisa Ottingenská

30 Zajímavosti Být panovnicí, ženou a hlavně matkou to vše zvládala Marie Terezie na sto procent. S nevěrou manžela se těžce vyrovnávala, ve Vídni nechala vytvořit speciální mravnostní policii, která pronásledovala nejen prostitutky, ale snažila se dbát o mravy ve Vídni. U svých dětí uplatňovala sňatkovou politiku, při výběru partnerů dbala na to, aby sňatek byl výhodný.

31 Zajímavosti Celý život pro ni byla důležitá katolická víra – sama osobně vyšívala jedny ze šatiček pro Pražské Jezulátko. Ve vnitrostátní politice se zaměřovala na své poddané – zmírňovala robotu, zavedla povinnou školní docházku, reformovala trestní právo Od malička měla hudební i divadelní talent. Život jí ovlivnila neštovice, zabily několik jejich dětí a postihly i ji. Po smrti proběhla pitva, její srdce bylo z těla vyňato, stejně jako vnitřnosti.

32 Citace 1. slide: Marie Terezie: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 2. slide: Marie Terezie v dětství: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW:  . 4. slide: Marie Terezie a František Štěpán: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 5. slide: vinná réva: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 8. slide: Marie Terezie a děti: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW:

33 Citace 11. slide: Marie Antoinetta: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 12. slide: Josef II.: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 15. slide: Fridrich II.: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 19. slide: uherská koruna: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 20. slide: svatováclavská koruna: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 21. slide: Václav Antonín Kounic: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW: 24. slide: Josef II.: In: Wikipedie [online]. [Cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "Marie Terezie 13. května 1717 – 29. listopadu 1780)"

Podobné prezentace


Reklamy Google