Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Aplikované pohybové aktivity a sport osob s postižením (studijní opora předmětu Aplikovaná tělesná výchova) PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

2 „Neobávám se prohry, ale pouze toho, že nevyužiji všechny své schopnosti“ (Marlon Shirley)

3 Aplikované pohybové aktivity:
Běžně používaná zkratka „APA“ = tělesná výchova, sport a rekreace osob se zdravotním postižením. Aktivity jsou modifikovány na základě specifických potřeb osob se zdravotním postižením nebo osob s jinými speciálními potřebami.

4 APA – organizace: Klíčová organizace v ČR = Česká asociace aplikovaných pohybových aktivit (ČAAPA). Založena v roce 2009. Zaměřuje se na rozvoj a koordinaci v oblasti aplikovaných pohybových aktivit.

5 APA – organizace: Sdružuje akademické pracovníky a odborníky z praxe, kteří rozvíjejí APA na všech úrovních. Propaguje a koordinuje činnosti spojené s rozvojem APA. Podporuje aplikace výzkumů v praktických oblastech.

6 Sport osob se zdravotním postižením:
Motto: „Sport by se měl pro postiženého stát hybnou silou, která pomůže nalézt nebo obnovit vlastní vztah k okolnímu světu a tím i ke svému uznání coby rovnocenného a plnohodnotného občana.“ (Sir Ludwig Guttmann)

7 Dělení sportovní aktivity:
Vrcholový sport (zpravidla na úrovni reprezentace). Cíl: individuálně maximální výkon. Vyžaduje „profesionální“ materiální, ekonomické, časové a sociální zabezpečení včetně vysoce odborného individuálního vedení.

8 Dělení sportovní aktivity:
Výkonnostní sport (většinou organizovaný s více či méně pravidelnou přípravou). Cíl: výkon přináší uspokojení, předpokládá možnost sdružování v klubech. Vyžaduje optimální materiální a finanční zabezpečení.

9 Dělení sportovní aktivity:
Rekreační sport (zájmová činnost ve volném čase). Cíl: prožitek. Zpravidla jde o neorganizovanou činnost. Základní předpoklad: dostatek informací, dopravní možnosti a využívání stávajících zařízení.

10 PA rehabilitační: Zvláštní forma (pohybová činnost rehabilitačního charakteru). Vychází ze specifiky zdravotního postižení. Spolupráce lékařů, fyzioterapeutů, rehabilitačního personálu a dalších odborníků.

11 Sport osob se zdravotním postižením:
Definujeme jako sportovní disciplíny, kterých se mohou účastnit pouze sportovci s určitým a lékařsky prověřeným zdravotním postižením. Pravidla a hodnocení jednotlivých disciplín jsou ve srovnání s podobnými disciplínami pro osoby bez zdravotního postižení modifikovány.

12 Sport osob se zdravotním postižením:
Některé sporty jsou zcela specifické (závody na vozíčku, volejbal vsedě, goalball, apod.). Sportovci využívají speciální výstroje (např. stabilizátory pro jednonohé lyžaře). Motivace u sportovců se zdravotním postižením má zpravidla jiné kořeny než motivace u sportovců bez zdravotního postižení.

13 Sport osob se zdravotním postižením:
Vrcholové soutěže zdravotně postižených sportovců se vyznačují vyšší náročností na organizaci a finanční zajištění, potřebou asistenčních služeb a příslušných pomůcek dle druhu a stupně zdravotního postižení sportovců. Zcela nezbytný je klasifikační systém.

14 Klasifikační systém: Hodnotící systém pro rozdělení sportovců do „tříd“. Zajišťuje výchozí bod pro trénink a soutěže. V závodní skupině („třídě“) jsou charakter a míra postižení srovnatelné. Sportovci nemohou být znevýhodněni.

15 Bariéry provozování sportovních aktivit:
Šok z postižení (u získaných postižení). „Medicínský ochranářský postoj“ ze strany lékařů, rehabilitačních pracovníků, rodiny a blízkého okolí (neriskovat, nepřetěžovat, nepřeceňovat osobu s postižením).

16 Bariéry provozování sportovních aktivit:
Nedostatečná organizační, odborná a propagační činnost. Nedostatečné personální zajištění. Nevyhovující podmínky materiální a ekonomické.

17 Historie: Písemné materiály z 18. a 19. století dokazují, že již tehdy byl sport důležitým prostředkem převýchovy a rehabilitace osob s poškozením či postižením (většinou důsledky válek → bývalí vojáci). Největší rozvoj po 2. světové válce – vznik rehabilitačně - sportovních center (převážně v USA a Velké Británii).

18 Historie: Sport je součástí komplexní rehabilitace.
Hlavní průkopník těchto center – německý neurochirurg Ludwig Guttman. 1948 Guttman zorganizoval závody ve Velké Británii pro veterány 2.světové války se zraněním páteře.

19 Historie: 1952 vznikají hry mezinárodního charakteru – Stoke Mandevill (Velká Británie). Hry podpořily vznik paralympijského hnutí. 1960 se konají první letní paralympijské hry – Řím (Itálie). 1976 se konají první zimní paralympijské hry - Örnsköldsvik, Švédsko.

20 Paralympijské hry: Jsou vrcholnou soutěží pro špičkové sportovce s různými zdravotními postiženími. Základem paralympijského hnutí je fakt, že světoví sportovci se zdravotním postižením mají schopnosti a zkušenosti rovnocenné s nepostiženými sportovci a stejně jako oni se musí podrobit přísným kvalifikacím a výběru do národních týmů.

21 Sportovní organizace – mezinárodní:
1964 vznik International Sport Organization for the Disabled (ISOD). 1982 vznik Mezinárodního koordinačního výboru (ICC). 1986 vznik Mezinárodního výboru pro neslyšící (CISS).

22 Sportovní organizace – mezinárodní:
1986 vznik Mezinárodní sportovní federace pro osoby s postižením intelektu (INAS-FID). 1989 vznik Mezinárodního paralympijského výboru (IPC): řídí, rozvíjí a podporuje Paralympijské hry. IPC slučuje mezinárodní federace: INAS-FID, CP ISRA, IWAS, IBSA.

23 Sportovní organizace – mezinárodní:
Mezinárodní deaflympijský výbor (ICSD) není sdružen pod IPC. Zastřešuje na mezinárodní úrovni sportovce se sluchovým postižením. Vrcholná akce: deaflympijské hry (dříve Světové hry neslyšících) – konají se vždy v lichých letech za paralympiádami.

24 Sportovní organizace – národní:
Český paralympijský výbor (ČPV). Založen 1994 po dohodě národních svazů zdravotně postižených sportovců. ČPV ovlivňuje prostřednictvím sdružených svazů přípravu sportovců na vrcholné světové soutěže (paralympijské a deaflympijské hry). Je členem IPC.

25 Sportovní organizace – národní:
ČPV sdružuje sportovní federace, které jsou členy mezinárodních federací pod IPC či ICSD. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Unie zdravotně postižených sportovců ČR (UZPS). „Unie“ (UZPS) = multisportovní formace střešního typu. Sdružuje 6 samostatných sportovních svazů dle jednotlivých typů postižení.

26 Sportovní organizace – národní:
Přidruženým členem ČPV je Český svaz vnitřně postižených sportovců (ČSVPS). ČSVPS neprovozuje vrcholový sport na mezinárodní úrovni. Zasedání ČPV se zúčastňuje na pozvání.

27 Vrcholné mezinárodní sportovní soutěže:
Paralympijské hry. Deaflympijské hry. Global games (soutěže pro sportovce s mentálním postižením, linie mezinárodní federace INAS-FID). Speciální olympiády (soutěže pro sportovce s mentálním postižením, linie hnutí SO).

28 Použitá literatura: Daďová, K., Čichoň, R., Švarcová, J. & Potměšil, J. (2008). Klasifikace pro výkonnostní sport zdravotně postižených. Praha: Karolinum. DePauw, K. P. & Gavron, S. J. (2005). Disability sport. Champaign, IL.: Human Kinetics.

29 Použitá literatura: Janečka, Z., Kudláček, M., Wittmannová, J., Kurková, P. & Válková, H. (2012). Vybrané kapitoly ze sportu osob se zdravotním postižením. Olomouc: UP. Ješina, O. & Hamřík, Z.(2011). Podpora aplikovaných pohybových aktivit v kontextu volného času. Olomouc: UP.

30 Použitá literatura: Ješina, O. & Kudláček, M. (2011).
Aplikovaná tělesná výchova. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Kursová, V. (2007). Integrace osobnosti a podpora rozvoje zdraví u mentálně postižených jedinců pomocí pohybových aktivit. České Budějovice: ZSF.

31 Použitá literatura: Kursová, V. (2009). Rozvoj zdraví a integrace osob s mentálním postižením pomocí cílených pohybových aktivit: ověřený intervenční pohybový program. České Budějovice: JU. Sherril, C. (2004). Adapted physical activity, recreation and sport: crossdisciplinary and lifespan. Boston: McGraw-Hill.

32 Použitá literatura: Winnick, J. P., ed. (2011). Adapted phycical education and sport. Champaign, IL.: Human Kinetics.

33 Internetové zdroje: http://deaflympics.com/athletes.asp

34 Internetové zdroje:

35 Internetové zdroje:


Stáhnout ppt "PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google