Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazyk a jazyková komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazyk a jazyková komunikace"— Transkript prezentace:

1 Jazyk a jazyková komunikace
 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace  VY_32_INOVACE_CJIIb-14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Blanka Halíková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Ročník: 9. Tematický okruh: Skladba Téma: Přívlastek volný a těsný Anotace: Materiál slouží k procvičení učiva o Pk volném a těsném. Je určen pro použití na interaktivní tabuli. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ
VYMEZUJE X DOPLŇUJE

3 PŘÍVLASTEK TĚSNÝ Vymezuje význam podstatného jména, pro zachování smyslu věty musí být vy- jádřen. Neodděluje se čárkami.

4 PŘÍVLASTEK VOLNÝ Obsahuje doplňující informaci, jeho vynechání smysl věty nezmění. Odděluje se čárkami.

5 Rozliš Pk volný a těsný, doplň čárky
Žáci jedoucí na lyžařský kurz se sejdou u sborovny. Trojúhelník je část roviny ohraničená třemi úsečkami. Káva stojící na stolku provoněla celý pokoj.

6 ŘEŠENÍ Pk volný a těsný Žáci jedoucí na lyžařský kurz se sejdou u sborovny. Trojúhelník je část roviny ohraničená třemi úsečkami. Káva, stojící na stolku, provoněla celý pokoj.

7 DOPLŇ ČÁRKY Trajekt plující na jihokorejský ostrov Čedžu se včera potopil. Řidič porušující dopravní předpisy ohrožuje sebe i ostatní. Slunce zářící vysoko na nebi náhle zakryl mrak. Turnaj ve florbalu opakující se každý rok vyhráli naši žáci.

8 ŘEŠENÍ DOPLŇ ČÁRKY Trajekt plující na jihokorejský ostrov Čedžu se včera potopil. Řidič porušující dopravní předpisy ohrožuje sebe i ostatní. Slunce, zářící vysoko na nebi, náhle zakryl mrak. Turnaj ve florbalu, opakující se každý rok, vyhráli naši žáci.

9 DOPLŇ ČÁRKY Velké stádo krav pokojně se pasoucích na louce hlídali dva mohutní psi. Nemine týden bez dopravní nehody. Úsek dálnice vedoucí z Prahy do Mladé Boleslavi byl pokrytý sněhem. Pozemek obehnaný ostnatým drátem poutal pozornost všech dětí. Na setkání byli pozváni všichni hráči určení pro státní reprezentaci.

10 ŘEŠENÍ Velké stádo krav, pokojně se pasoucích na louce, hlídali dva mohutní psi. Nemine týden bez dopravní nehody. Úsek dálnice vedoucí z Prahy do Mladé Boleslavi byl pokrytý sněhem. Pozemek, obehnaný ostnatým drátem, poutal pozornost všech dětí. Na setkání byli pozváni všichni hráči určení pro státní reprezentaci.

11


Stáhnout ppt "Jazyk a jazyková komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google