Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Sedmá přednáška Analýza redistribuce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Sedmá přednáška Analýza redistribuce"— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Sedmá přednáška Analýza redistribuce

2 „Klasické pojetí“ redistribuce
Někomu je něco (zdroj nebo statek) sebrán a dán někomu jinému. O tom, co, kolik, jak, komu … se bere, rozhoduje nějaká autorita. Redistribuce je vždy nedobrovolná – i když ten, komu je bráno, s tím souhlasí, stále je zde fakt, že rozhodnutí musí respektovat.

3 Potřebná redistribuce (PotReb)
Někdo zdroje a statky potřebuje, není schopen si sám zajistit zdroje a statky pro svoje živobytí. Děti, staří lidé … Kritérium vždy arbitrární Je to vůbec redistribuce? Neuplatňuje se pojišťovací či investiční princip? … stále je zde nedobrovolnost.

4 Potřebná redistribuce
Další případy: Co když se někdo snaží, ale stíhá jej rána za ránou? Kapitalistický systém nezaručuje úspěch! Co když má někdo nízký příjem? Některé potřeby nemůže uspokojovat? (rodiny s dětmi)

5 Nepotřebná redistribuce (NepotReb)
Není důvod, aby v něčí prospěch bylo redistribuováno. NepotReb čerpá odůvodnění z PotReb. Proti NepotReb je nákladné bojovat.

6 NepotReb Častá forma: Rent-seeking, snaha získat nějaké privilegium.
Nedochází ke klasickému přerozdělování, ale skutečnost, že někdo má nějaké privilegium a jiný ne, ovlivňuje výkonnost dotyčných osob, jejich příjem, atd. Poziční investování jako příklad NepotReb.

7 Redistribuce (Red), rovonost a efektivnost (Ef)
Klasický „trade-off“ Do určitého bodu růst Red vede k růstu Ef i rovnosti, od určitého bodu ale další růst Red znamená pokles Ef, byť rovnost rpste Red může být designovaná tak, že klesá rovnost i Ef.

8 Možnosti a limity Red Ochranný a homogenizační princip: cílem Red je chránit jedince, odstraňovat neodůvodněné rozdíly v rozdělení příjmu a bohatství, statků a zdrojů. … Preventivní a stimulační princip: nutno výskytu daných jevů předcházet a že je nutno stimulovat osoby, které jsou příjemci redistribuce, aby, pokud je to možné, byly schopny zajišťovat si dostatečnou úroveň příjmů samostatně, vlastními aktivitami.

9 HC, SC a Red. Investice do HC a SC mohou omezit rozsah Red.
Role principu přenesené ceny. Důchodový systém a Red. Red a trh


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Sedmá přednáška Analýza redistribuce"

Podobné prezentace


Reklamy Google