Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická slučitelnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická slučitelnost"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická slučitelnost

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Zdroje rušivých signálů-1 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Zdroje rušivých signálů
Zdroji jednorázových rušivých signálů jsou nejčastěji vypínače, relé, stykače a blesky. Spínání stejnosměrných obvodů zpravidla probíhá bez velkých výbojů. Výjimkou je obvod s paralelním kondenzátorem, kde dochází při sepnuti k velké proudové špičce při jeho nabíjení nebo vybíjení.

4 Větší potíže vznikají při rozpínání obvodů s induktivním charakterem.
Magnetická energie nahromaděná v magnetickem poli se snaží udržet proud tím, že na indukčnosti zvyšuje napětí – to se projevi jiskřenim kontaktů.

5 Ovšem zásadní problém je spínání a rozpínání obvodů se střídavým proudem, hlavně v elektrovodné síti. Zapnutí nebo vypnutí obvodu v okamžiku maxima napětí způsobí výrazné jiskření. Zdroji trvalých poruch jsou kolektorové motory, zejména střídavé, u nichž nelze odstranit jiskření (jde o přepínání induktivních zátěží) – patří sem elektrické ruční nářadí, kuchyňské stroje (roboty).

6 Dále jsou to obvody tyristorových regulací motorů, zářivky, výbojky, průmyslové vysokofrekvenční generátory, elektrické svářečky. Rovněž používáme přístroje které naopak generují potřebné signály, tedy sinusové a tvarové generátory nebo zdroje hodinovych signálů – (současné procesory pracují s hodinovým kmitočtem až 20 GHz a pro budoucnost jsou připraveny další kmitočtová pásma).

7 Mnohé z generátorů vytvářejí tedy potřebný signál, který lze potlačit jen na nezbytnou míru a snížit tak jejich vyzařovani. Jedná se o přijímače, videorekordéry, videokamery, obvody průmyslové televize, obvody pro digitální zpracování signálů, osciloskopy a především signalizační zařízení. Mezi zdroje rušení rovněž patří rozptylové pole transformatorů a motorů.

8 Elektronická zařízení jsou také vybavena rozličnými nežádoucími vysílacími a přijímacími anténami.
Jsou to veškeré přívody, podlouhlé konstrukční díly zařízení i dlouhé vodiče nebo proudové smyčky, vymezující zbytečně velkou plochu na deskách s tištěnymi spoji. Z těch se rušivé signály šíří do prostoru, tedy do prostředí, ve kterém pracují jiná elektronická a elektrická zařízení.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Elektromagnetická slučitelnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google