Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 3. Diferencované stravování Charakteristika Zdroj:
2
Obsah Charakteristika Typy diferencované stravy Potravinová pyramida
3
Diferencovaná strava
4
Charakteristika Diferencované stravování je stravování přizpůsobené svým složením a energetickou hodnotou různým podmínkám života a činnosti jedince Stravu přizpůsobujeme: Věku Pohlaví Zdravotnímu stavu Fyzické námaze Individuálním požadavkům podnebí
5
Potravinová pyramida Potravinová pyramida ukazuje co by mělo být základem jídelníčku a co naopak by mělo být v jídelníčku zařazováno méně a bez čeho se jídelníček může obejít.
6
Potravinová pyramida Základna pyramidy Obsahuje ovoce a zeleninu
Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat nejvíce 5-6 kusů ovoce, zeleniny nebo porcí salátu
7
Potravinová pyramida První patro pyramidy
Obsahuje pečivo, mléko, mléčné výrobky, obiloviny, vejce, sýry Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat o třetinu méně než potraviny základu pyramidy 3-4 porcí
8
Potravinová pyramida Druhé patro patro pyramidy
Obsahuje maso masné výrobky Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat o třetinu méně než potraviny prvního patra pyramidy 1-2 porce
9
Potravinová pyramida Špička pyramidy
Obsahuje tuky, jednoduché cukry, sladké nápoje, alkohol Jedná se o zpestření stravy Potraviny ve špičce pyramidy se nemají konzumovat denně
10
Otázky Co je to diferencované stravování?
Jakým faktorům se strava přizpůsobuje? Co je to potravinová pyramida? Charakterizuj jednotlivá patra potravinové pyramidy.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.