Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Havlíček Borovský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Havlíček Borovský"— Transkript prezentace:

1 Karel Havlíček Borovský
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Realismus v české literatuře Téma: K. H. Borovský Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

2 Karel Havlíček Borovský (1821 – 1858)
Král Lávra

3 K. H. Borovský K.H.Borovský – český básník, novinář a spisovatel. Je považován za zakladatele české žurnalistiky a literární kritiky. Roku 1840 se rozhodl pro teologii a vstoupil do kněžského semináře. Po roce byl ze semináře vyloučen. Působil jako vychovatel v Moskvě a zde se také setkal s ruskou literaturou.

4 K. H. Borovský Od roku 1846 se stal redaktorem Pražských novin a jejich literární přílohy Česká včela. Roku odešel z Pražských novin a založil vlastní politický deník Národní noviny. Za posměšné a humoristické příspěvky byl Havlíček postaven před soud, ale byl osvobozen. V lednu byly Národní noviny definitivně zastaveny. Poté založil ještě časopis Slovan, ale i ten byl roku nucen přestat vydávat. V listopadu 1851 vyhrál soud, před kterým se zodpovídal za své články, přesto byl v prosinci 1851 zatčen a převezen do Brixenu, kde zůstal ve vyhnanství.

5 K. H. Borovský - dílo Král Lávra Tyrolské elegie Křest sv. Vladimíra
Obrazy z Rus Epigramy – krátké satirické skladby většina epigramů pochází z období Havlíčkova pobytu v Rusku, kde působil jako vychovatel. Sbírka je rozdělena do pěti oddílů: CÍRKVI, KRÁLI, VLASTI, MÚSÁM, SVĚTU DEMOKRATICKÝ Nechoď, Vašku, s pány na led: mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme.

6 Smrt Borovského Borovský byl propuštěn z vyhnanství krátce před svou smrtí, po návratu do Čech v Praze onemocněl a zemřel. Na pohřbu mu Božena Němcová dala na rakev trnovou korunu jako symbol mučednictví. .

7 Král Lávra Báseň napsaná roku 1854 byla vydána poprvé až roku Vznikala za autorova pobytu v Rusku, kdy Havlíčka poprvé napadlo napsat satiru, jež by zesměšňovala panovníka. Jako předloha mu posloužila irská pověst o králi, kterému narostly oslí uši. Měl k Irům blízko. Jako novinář rád psal o jejich boji za svobodu. Ve Vídni seděl na císařském trůně dlouhá léta Ferdinand „Dobrotivý“, takže se dlouhé uši hodily jako politický symbol. Demokrat Havlíček si pohádku nejdříve přeložil a pak jí humoristicky přeladil.

8 Král Lávra Báseň Král Lávra vypráví o irském králi, který byl mezi lidmi oblíben, byl moudrý a lidem se v jeho království dobře žilo. Měl však jednu slabost. Stříhat a holit se nechával pouze jednou za rok. A holiče, který ho stříhal, nechal vždy popravit. Každý rok si holiči losovali, kdo tentokrát půjde krále ostříhat.

9 Král Lávra Tentokrát padl los na mladého holiče Kukulína. Krále ostříhal a když ho vedli k šibenici, jeho matka šla prosit krále o milost. Matka králi vyčítala, jak může nechat zabít člověka, který se ničím neprovinil. Král dal Kukulínovi milost, ale pod jednou podmínkou, že nikdy nikomu neprozradí, co viděl, když krále stříhal. Mladík mu vše odpřísáhl a král ho jmenoval dvorním holičem.

10 Král Lávra Holiče trápilo, že se nikomu nemůže svěřit s tím, co o králi ví. Matka si všimla, že chlapce něco trápí a naléhala, aby se jí svěřil. Doporučila mu, aby vyhledal v lese poustevníka, že ten mu určitě poradí a pomůže. Poustevník mu poradil, aby tajemství řekl do kmene staré vrby. Ještě ten večer se Kukulín vrbě vyzpovídal a hodně se mu ulevilo.

11 Král Lávra Zanedlouho král uspořádal bál. Cestou na bál muzikant Červíček zjistil, že se mu z basy ztratil kolík. Zrovna šel kolem vrby, uřízl z ní větev a nahradil ztracený kolík. Když začal na bále hrát, basa spustila: „Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec…..“

12 Král Lávra Jakmile to král uslyšel, nechal muzikanta vyhodit. Tajemství bylo venku, lidé si na oslí uši svého krále zvykli a Kukulín zůstal holičem ušatého krále nadále. Lidé měli svého krále stále rádi, dokonce více než dříve. Borovský zde kritizuje všechny legendy o panovnících.

13 Král Lávra Psáno er-formou. (Vypravěč zpívá svým blízkým píseň o králi Lávrovi.) Dějištěm je Irsko. Hlavní postavy jsou:   Král Lávra (dobře panuje; má tajemství, kvůli němuž každý rok popraví svého holiče)   Kukulín (holič, zašeptá královo tajemství do vrby)   vdova (Kukulínova matka, která ho zachrání před šibenicí)   Červíčkova basa (prozradí všem královo tajemství)  

14 Král Lávra Jazyk: Spisovná čeština, místy hovorová, personifikace.
Žánr:   Básnická satirická skladba. Zfilmováno jako loutková pohádka K. Zemanem.   .

15 Král Lávra - ukázka Jenom jednu slabost ten král dobrý měl, že jest na holiče tuze zanevřel, dal se holit jenom jednou v roce, dlouhé vlasy po krku široce nosil jak roj včel. Horší ještě bylo: vždy na letnice, jak očistil holič královské líce, čekala jej podivná odplata, nic na stříbře, ale skrze kata, to šibenice! Tam u duté vrby s basou smutně stál: „Půjdu-li ho hledat, promeškáme bál!" Uříz' z vrby větev na kolíček, co způsobí, o tom pan Červíček nic se nenadál. Způsobil tam s basou králi čistou věc, jak na bále pustil po strunách smyčec, tu řve basa, až všechno přehluší: „Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!"

16 Král Lávra - rukopis Zdeňka Havlíčková – dcera národa

17 Král Lávra - shrnutí krátké, satirické dílo o 34 strofách po 7 verších
verše jsou nepravidelné báseň byla napsána roku v Rusku předobrazem se stala irská pověst o králi, jemuž narostly oslí uši (podobnost s králem Midasem) děj je přenesen do českého prostředí; autor se vysmívá hlouposti panovníka a jeho absurdním manýrům (předlohu hledal ve Ferdinandu Dobrotivém) celé dílo připomíná pohádku (dobrý konec, na konci poučení) elipsa ("...ve dne nemáš stání, v noci pokoje...") personifikace ("...tu řve basa...") metonymie ("...ten má od všech lidských srdcí klíček...") ovšem až na pár výjimek autor používá hlavně přímých pojmenování text obsahuje velké množství archaismů (hudci, chřadne, bál, kvas) autor také užívá mnoho hovorových výrazů (jazejček, švanda)

18 Použité zdroje enty_osobnosti_11 akce/karel-zeman-kral-lavra-a-jine-animovane-filmy/ film-na-vrcholu-světa hrbitovy/hrbitovy/14---olsanske-hrbitovy---hrob-k.-h.- borovskeho.html


Stáhnout ppt "Karel Havlíček Borovský"

Podobné prezentace


Reklamy Google