Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Škrobový sirup Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s charakteristikou a výrobou škrobového sirupu. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Škrobový sirup, hydrolýza, enzymové štěpení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_25
3
Charakteristika škrobového sirupu
je hustá, bezbarvá nebo lehce nažloutlá hmota sirupovité konzistence bez vůně mírně sladké chuti
4
Výroba škrobového sirupu:
hydrolýza enzymové štěpení
5
Štěpení pomocí kyselin - hydrolýza
Škrobový sirup se vyrábí nejčastěji štěpením bramborového škrobu Hydrolýza se provádí buď enzymaticky nebo pomocí minerálních kyselin (HCl) škrob rozmícháme s vodou na škrobové mléko a vaříme v konvektorech s přídavkem kyseliny sírové škrob se štěpí na jednodušší sacharidy → glukózu
6
Enzymové štěpení do škrobového mléka se přidají enzymy, které štěpí škroby na jednodušší cukry jako při hydrolýze
7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.