Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Abys nezapomněl! Pracovní list.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Abys nezapomněl! Pracovní list."— Transkript prezentace:

1 Abys nezapomněl! Pracovní list

2 Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět: Český jazyk a literatura Třída: 2.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk : čeština Název: Abys nezapomněl! – pracovní list Anotace: Cvičení na vybrané pravopisné jevy, výjimky nutné zapamatovat Klíčová slova: Mně – mě, s-, z-, vz-

3 Doplňte -ě, -je, -ně V - tšina lidí včera zapom – la na zatm – ní M – síce. Dozv – děl se o ob – vení nové zem - . Svůj p – kný z – v upřím – nenáviděl. Jeho dom – nka byla správná. Jezte střídm - a zdrav - . Rozum - zv – tšil písmo. Nad m – stem zlov – stně zahřm – lo. Schoulila se v jeho ob – tí.

4 Doplňte s-, z-, vz- Lovec –volal silným hlasem. – volal skupinu na poradzu. Kámen se –valil - kopce dolů. Pěvecký - bor –píval české písně. Cesta se –táčela vpravo. Kapky vody –tékaly po skle. Petr se –přímil – mýlil jsem se. Loď -troskotala. Oheň –planul. Chléb –plesnivěl. Zraněný –bledl. Klára – počítala, kolik bude výše –plátky. –působ platby – travného je libovolný. Pomalu se –tmívá.

5 Doplňte správné tvary Nezapom – l sis vzít - ebou – travu na dva dny? Tam – jší obyvatelé zřejm - nev – děl - nic o ob – vu uzem – ní. Nerozum – l - působu práce. V - távej, venku už – vítá. – měna času – působuje lidem problém- –e v - táváním. – kameněl úžasem. Na – hledanou příště!

6 Řešení Většina lidí včera zapomněla na zatmění Měsíce. Dozvěděl se o objevení nové země. Svůj pěkný zjev upřímně nenáviděl. Jeho domněnka byla správná. Jezte střídmě a zdravě. Rozumně zvětšil písmo. Nad městem zlověstně zahřmělo. Schoulila se v jeho objetí.

7 Lovec zvolal silným hlasem. Svolal skupinu na poradu
Lovec zvolal silným hlasem. Svolal skupinu na poradu. Kámen se svalil z kopce dolů. Pěvecký sbor zpíval české písně. Cesta se stáčela vpravo. Kapky vody stékaly po skle. Petr se vzpřímil Zmýlil jsem se. Loď ztroskotala. Oheň vzplanul. Chléb zplesnivěl. Zraněný zbledl. Klára spočítala, kolik bude výše splátky. Způsob platby stravného je libovolný. Pomalu se stmívá.

8 Nezapomněl sis vzít s sebou stravu na dva dny
Nezapomněl sis vzít s sebou stravu na dva dny? Tamější obyvatelé zřejmě nevěděli nic o objevu uzemnění. Nerozuměl způsobu práce. Vstávej, venku už svítá. Změna času způsobuje lidem problémy se vstáváním. Zkameněl úžasem. Na shledanou příště!


Stáhnout ppt "Abys nezapomněl! Pracovní list."

Podobné prezentace


Reklamy Google