Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mzda X Plat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mzda X Plat."— Transkript prezentace:

1 Mzda X Plat

2 Jaký je rozdíl mezi platem a mzdou
Jaký je rozdíl mezi platem a mzdou? Někde se uvádí plat a jinde zase mzda. Na mzdu a plat respektive na rozdíl mezi platem a mzdou se můžeme dívat ze dvou různých pohledů: Mzda a plat z pohledu zaměstnanců Mzda a plat rozdíl z pohledu zákoníku práce

3 Mzda a plat z pohledu zaměstnanců
Z pohledu zaměstnanců, uchazečů o práci a většiny lidí není rozdíl mezi platem, mzdou nebo jinou finanční kompenzací za práci. Mzdu a plat tedy berou jako synonymum a násle-dující otázky tak mají stejný význam: Jak vysokou máš mzdu? Jaký máš plat? Kolik peněz máš v práci?

4 Mzda a plat rozdíl z pohledu zákoníku práce
Z hlediska pracovního práva je však mezi platem a mzdou však velký rozdíl. Zákoník práce v § 109 odstavec 1 říká: Za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda, plat nebo odměna z dohody za podmínek stanovených tímto zákonem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak. A tak definuje 3 možné finanční odměny za práci u zaměstna-vatele: Plat Mzda Odměna

5 Plat Platem se rozumí finanční odměna zaměstnanci od zaměstnavatele, kterým je stát, obce, města, rozpočtové a příspěvkové organizace. To znamená, že plat dostávají zaměstnanci státu a organizací spravovaných nebo dotovaných státem (státní školství, zdravotnictví).

6 Mzda Mzda je finanční odměna pro zaměstnance u sou-kromých zaměstnavatelů, kteří pracují v pracovním poměru uzavřeném na základě pracovní smlouvy (hlavní pracovní poměr, vedlejší pracovní poměr).

7 Odměna Odměna je finanční částka vyplacená zaměstnanci zaměstnavatelem za práci na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.


Stáhnout ppt "Mzda X Plat."

Podobné prezentace


Reklamy Google