Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká UPRAVENÉ TUKY Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s upravenými tuky a jejich výrobou. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Upravené tuky, hydrogenace tuků, rafinované tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_06
3
Upravené tuky Ztužený pokrmový tuk (Lukana, Kosmos, Omega - v kostkách, v blocích) Margaríny (Rama, Flora)
4
Upravené tuky Výroba: K výrobě se používají rafinovné tuky a rostlinné a živočišné oleje (podzemnicový nebo slunečnicový olej)
5
Tekuté oleje se nasytí vodíkem
hydrogenace Směs se vytemperuje na požadovanou teplotu a vyšlehá za současného chlazení, až vznikne tuhnoucí tuková hmota
6
Schéma zužování – hydrogenace tuků
Kapalný olej + H2 + Ni / t = 200°C ztužený tuk
7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.