Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbor kontrolní a právní Oddělení vnější kontroly

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbor kontrolní a právní Oddělení vnější kontroly"— Transkript prezentace:

1 Odbor kontrolní a právní Oddělení vnější kontroly

2 zřízených JMK při výkonu finanční kontroly v r. 2010
Téma Informace o významných odchylkách zjištěných u příspěvkových organizací zřízených JMK při výkonu finanční kontroly v r. 2010 S přáním pěkného dne bych Vás seznámila podle zadaného požadavku s některými kontrolními nálezy z následných veřejnosprávních kontrol. S vědomím toho,jak vysoké požadavky jsou na Vás kladeny při implementaci nových pravidel, která nám přinesla účetní reforma veřejných financí, jen stručně upozorním na chyby, které je lépe preventivně ošetřit, než je řešit jako důsledky porušování právních předpisů zjištěných externí kontrolou. 2

3 Kontrolní nálezy Vnitřní kontrolní systém
Neplnění povinností poskytovat informace o výsledcích kontrolní činnosti („Zásady vztahů“) Neprovedené schvalovací operace příslušnými účastníky v jednotlivých fázích řídící kontroly K prověřovaným oblastem hospodaření s veřejnými prostředky patří zavedení, funkce a účinnost VKS . Mezi časté chyby se řadí neplnění povinností poskytovat informace o výsledcích kontrolní činnosti, které ukládají Zásady k řízení PO - předkládat plán kontrol a vyhodnocovat jaké kontroly byly v organizaci provedeny, přijatá opatření ke zlepšení činnosti, vyhodnocení účinnosti apod. Chronická zjištění jsou neustále v systému řídící kontroly (vnitřní směrnice neobsahovala konkrétní postupy pro výkon řídící kontroly, neprovádění předběžné kontroly před vznikem závazku, nároku, nedovolené sloučení funkcí činitelů řídící kontroly)

4 Kontrolní nálezy Frekventované, opakované chyby
Porušování zásad řádné správy a ochrany majetku předaného příspěvkové organizaci k hospodaření Neprokázaná inventarizace majetku a závazků, Nesprávné postupy při oceňování, zatřídění do odpisových skupin, při vyřazování majetku Neprovedená inventura finančního krátkodobého majetku Mezi závažné, ale přesto velmi časté závady patří nerespektování zásady spravovat majetek s péčí řádného hospodáře. Proto v tomto přehledu najdete to stejné, co v předchozích, které byly dány účastníkům pracovních porad k dispozici. Neprokázaná inventarizace………. Při fyzické kontrole majetku, který je veden v evidenci, ale nenachází se v organizaci je uváděn důvod zápůjčky, ovšem bez dokladů, kterými je nutno tyto skutečnosti prokázat. Nesprávné postupy při oceňování…… Protože velmi častým kontrolním zjištěním je neprovedená dokladová inventura finančního majetku, zaměřili jsme pozornost na plnění zásad péče o pohledávky. Ověřením správy pohledávek jsou častými nálezy nedodržení účetních zásad – organizace neúčtuje o předpisu pohledávky, nevede účetní evidenci podle jednotlivých dlužníků, nesleduje plnění, tj. okamžik vzniku na úhradu pohledávky pro sledování lhůt splatnosti, nejsou doloženy podklady k identifikaci výše pohledávek, u kterých PO uplatní odpis, nejsou dodržovány postupy podle Zásad vztahů – provedení právních kroků k včasné a řádné úhradě pohledávek, způsob zajištění pohledávek a jejich vymáhání po lhůtě splatnosti.

5 Kontrolní nálezy Výsledek hospodaření, finanční vypořádání s rozpočtem
Nedodržení závazných ukazatelů stanovených v rozpočtu JMK Nedodržování účetních postupů ve vazbě na daňové povinnosti Realizace činností nepovolených ZL Při ověřování vzorku operací , které souvisejí s vykázaným hospodářským výsledkem jsou zaznamenávány případy, kdy Účelově určený příspěvek na provoz byl čerpán v rozporu se stanoveným účelem. Např. prostředky určené na pořízení nábytku byly použity na úhradu vyfakturovaných prací. Přitom bylo možno tomu zabránit, kdyby si PO požádala o změnu rozpočtovým opatřením. Dále, že PO nemá ve ZL povolenou DČ, ale provozuje činnosti, které nesouvisí s hlavním účelem, pro který byla zřízena (provoz nápojového automatu, stravování cizích strávníků, ubytování a praní prádla pro cizí). Kromě reálných dopadů, o kterých se zmíním – v případě, že se jedná o činnosti, které podléhají živnostenskému zákonu, povinnost kontrolního orgánu oznámit ŽÚ.

6 Kontrolní nálezy Nerespektování zákonných pravidel pro vedení účetnictví PO nemá zajištěno sledování nákladů a použitých finančních zdrojů souvisejících s činností, které nelze hradit z rozpočtových prostředků vhodnou analytickou strukturou účtového rozvrhu PO nemá zpracovanou kalkulaci nákladů související s doplňkovou činností (Zásady vztahů b ) Na realizaci činností , které nelze zařadit do HČ jsou navázány povinnosti uložené jednak zákonem o účetnictví a předpisy k jeho provedení – a to zajištění odděleného sledování HČ a DČ, členění pro daňové účely, které dále upravuje daňový zákon. Pro povolenou DČ se také vztahují povinnosti vymezené v Zásadách vztahů v b a – zpracovaní a evidenci kalkulace cen výrobků a služeb včetně průběžné aktualizace zpracovaných kalkulací, vymezení majetku, který PO k DČ používá a stanovení odpovědné osoby za hospodaření s majetkem pro doplňkovou činnost a další….. Nedodržování zákonných pravidel je potom zaprotokolováno: Pro sledování nákladů souvisejících s činnostmi, které podléhají dani z příjmů právnických osob, neměla organizace v účetnictví zajištěno jejich oddělené sledování. Týká se v mnoha případech sledování nákladů, které souvisí s příjmem za nájem NP. Příjmy z nájemného u nestátních PO jsou vždy předmětem DPPO. Organizace nemá zpracovanou kalkulaci nákladů souvisejících s provozem činností, které jsou předmětem nájmu. Organizace nemá zajištěno sledování nákladů a použitých finančních zdrojů souvisejících s pronájmem analytickou strukturou účtového rozvrhu. Neškolské PO zřízené JMK jsou na základě zmocnění ve ZL oprávněny pronajímat majetek v rámci HČ. Náklady související s pronájmem hradí PO z vlastních tržeb, nikoli z příspěvku na provoz. Pokud však není schopna kontrolovaná osoba doložit, že na krytí N nepoužila rozpočtové prostředky, kontrolní orgán posoudí tento případ jako neoprávněné použití finančních prostředků poskytnutých z rozpočtu zřizovatele v rozporu se stanoveným účelem. V případě výjimek – pronájmy ve prospěch PO (prostory k provozování kadeřnických služeb pro obyvatele zařízení sociálních služeb, kde jsou služby poskytovány za nižší než obvyklé ceny, kde je možno hradit část nákladů souvisejících s pronájmem z příspěvku na provoz upozornění , že se nejedná o daňově účinné výdaje. To znamená, že PO musí přiznat v základu daně celkovou výši příjmů z pronájmu, nemůže si ale snížit ZD o výdaje, které nejsou předmětem daně (zřizovatelem povolenou část příspěvku na provoz určenou na krytí výdajů), protože (odkaz na § 23 odst.5 ZDP ) daňově účinnými výdaji jsou pouze výdaje související s daňovými příjmy. Navíc tyto V nebo N jsou kryty dotací, která rovněž není předmětem DPPO.

7 Kontrolní nálezy Stravování
Vnitřní směrnice v ustanoveních týkající se poskytování příspěvku na stravování podle skupin strávníků byla zpracována v rozporu s právním předpisem Do nákladů byly zaúčtovány příspěvky, jejichž výše přesahovala limit povolený právním předpisem Poskytnutí stravování za sníženou úhradu v době, kdy zaměstnanci nevznikl nárok (porušení § 3 vyhl.č.84/2005 Sb.) K dalším činnostem s výskytem častých nedostatků patří oblast stravování. PO, která zabezpečuje stravovací služby prostřednictvím jiných subjektů poskytovala příspěvky na stravování důchodcům a zaměstnancům na základě dohod o pracích konaných mimo PP (z.č. 250/2000 Sb. v § 33b) ZRP toto neumožňuje). Zaúčtováním vyššího příspěvku na stravenku do nákladů došlo ke zkreslení položky č. 12 výkazu zisku a ztráty a ovlivnění výsledku hospodaření za příslušný rok. Čerpání finančních prostředků z rozpočtu zřizovatele v  rozporu s právním předpisem může být posouzeno jako porušení rozpočtové kázně.

8 Kontrolní nálezy Cestovní náhrady Autoprovoz
Nedodržování pravidel pro poskytování náhrad spojených s uskutečněním pracovní cesty Nebylo účtováno o přiznání stravného při pracovní cestě Autoprovoz Neprůkazná evidence, nedovolené výdaje Nedodržování pravidel při poskytování náhrad spojených s uskutečněním pracovní cesty - kromě neúplných, neprůkazných údajů, na základě kterých jsou vypláceny cestovní náhrady, jsou zaznamenány případy, kdy nebylo účtováno o vzniklých nákladech za stravné při pracovní cestě, došlo tím ke krácení zákonných nároků zaměstnanců V činnosti autoprovozu – neúplné záznamy o nákladech vynaložených na spotřebu PHM, použití služebního vozidla ve dnech, kdy podle měsíčního výkazu zaměstnance byla čerpána ŘD, využití vozidla o víkendech pro vlastní potřebu

9 Kontrolní nálezy Frekventované, opakované chyby Hospodaření s fondy
Neoprávněně vynaložené prostředky FKSP na účely nepovolené vyhláškou (č. 114/2002 Sb.) Použití rezervního fondu na dokrytí ztráty v běžném účetním období bez průkazných účetních záznamů (VH = 0). Použití rezervního fondu v rozporu se zákonnými pravidly Nedostatky v hospodaření s fondy: Jak je uvedeno v tomto slajdu . jedná se o frekventované a opakované chyby Při hospodaření s prostředky FKSP - Organizace buď překročila položku schváleného rozpočtu FKSP, aniž by si provedla změnu nebo překročila celkový rozpočet, to má ale důsledek – jedná se o neoprávněné použití rozpočtových prostředků Organizace nestanovila způsob, rozsah výše plnění a čerpání FKSP pro jednotlivé druhy příspěvků Často je zjištěno použití prostředků fondu na nerozpočtované výdaje Použití prostředků RF –neustále diskutované a otevřené téma Mezi častá kontrolní zjištění se řadí ta, kdy organizace nepoužila rezervní fond v souladu s právním předpisem. Vylepšila hospodářský výsledek tím, že provedla pouhou účetní operaci , která neodráží konkrétní hospodářskou operaci. V některých případech nutnost pokrýt z RF nezajištěné náklady neodpovídá údajům vykazovaným v čerpání rozpočtu , protože se jedná o položky nákladů, které vyčerpány nebyly . Na základě doporučení odvětvového odboru k zapojení peněžních fondů vedoucí k vyrovnanému hospodaření, může PO použít nap. rezervní fond, ale v souladu se zněním § 30 ZRP. Přesto, že pojem další rozvoj činnosti lze uchopit velmi široce, použitím prostředků RF na rozvoj další činnosti nelze považovat úhrady penále, odpisy nedobytných pohledávek, k vyrovnání chyb v důsledku oprav minulých účetních období (chybně účtované výnosy ve výši 70tis.Kč). Za rozvoj činnosti podle názoru odborných poradců nelze ani považovat náklady spojené s údržbou a opravami majetku – nedochází ke změně jeho technických parametrů , ani k jeho rozšíření nebo doplnění, jedná se o běžnou údržbu provozuschopného stavu. Podmínky časového překlenutí dočasného nesouladu mezi výnosy a náklady nesplňují ani doklady doložené k použití RF, kde je účtováno o dohadných položkách (nejedná se o vynaložené prostředky na vzniklé náklady) nebo o spotřebě energie, protože nebude splněna podmínka dočasnosti. Pominutím časového nesouladu nákladů a výnosů, je povinnost prostředky do fondu vrátit.

10 Jitka Fiedlerová fiedlerova.jitka@kr-jihomoravsky.cz
Děkuji za pozornost. Jitka Fiedlerová 10


Stáhnout ppt "Odbor kontrolní a právní Oddělení vnější kontroly"

Podobné prezentace


Reklamy Google