Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Cukry – přírodní sladidla
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Cukry – přírodní sladidla Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s získáváním cukrové řepy, vlastnostmi cukru a konzumními druhy cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Cukrové řízky, melasa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_04
3
Cukrovka (řepný cukr – sacharóza) se pěstuje pro vysoký obsah cukru v bulvách, ze kterých se v cukrovarech vyrábí cukr. Zbytky jako je chrást, cukrové řízky a melasa se zkrmují. Melasa (hnědá kapalina) se také využívá při výrobě droždí obr.1 obr.2
4
Cukrovka je dvouletá rostlina
Cukrovka je dvouletá rostlina. Prvním rokem vytváří kořen neboli bulvu, druhým rokem květenství, kde dozrávají semena. Řepa potřebuje k pěstování úrodnou půdu (Haná) Na podzim se řepa sklízí, zbavuje se chrástu a z bulvy se získává cukr (fotosyntéza, na podzim dozrává a v toto období se získá a vyčerpá nejvíce cukerné šťávy až 16 – 20 %)
5
Vlastnosti cukru: rozpustnost ve vodě – velmi dobře rozpustný, se zvyšující teplotou vody se zvyšuje množství rozpuštěného cukru zkvasitelnost - zkvašuje se pomocí mikroorganismů (kvasinky) za vzniku etanolu a oxidu uhličitého
6
Konzumní druhy cukru: Hrubý, polohrubý, jemný krystal Cukr krupice
Hrubý, polohrubý, jemný krystal Cukr krupice Cukr moučka Kostky Cukr pudr cukrářský (2 - 3x přemletý cukr) Cukr kostky bridž → jako karty Moka kostky Barevný cukr př. na vánoce (sněhové pečivo) Hygienicky balený krystal (sáčky) Cukrové homole
7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.