Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Legislativní změny ve vzdělávání od září 2017

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Legislativní změny ve vzdělávání od září 2017"— Transkript prezentace:

1 Legislativní změny ve vzdělávání od září 2017
PhDr. Lenka Felcmanová, Ph.D.

2 Témata příspěvku Povinné předškolní vzdělávání
Vyhláška č. 270/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

3 Povinné předškolní vzdělávání
Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. zavedla povinný rok předškolního vzdělávání, které lze realizovat následujícími formami: Docházkou do spádové či nespádové mateřské školy zařazené v rejstříku škol a školských zařízení (tuto podmínku splňují i některé lesní MŠ), Individuálním vzděláváním, Docházkou do přípravné třídy základní školy (týká se pouze dětí s odkladem PŠD) a ve třídě přípravného stupně základní školy speciální, Docházkou do zahraniční školy v ČR.

4 Povinné předškolní vzdělávání
Předškolní vzdělávání je povinné od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, do zahájení povinné školní docházky dítěte – týká se i dětí s odkladem povinné školní docházky. Povinné předškolní vzdělávání se nevztahuje na děti s hlubokým mentálním postižením. Povinné předškolní vzdělávání je poskytováno bezplatně. Zápis k PPV (pro následující školní rok) je stanoven v termínu 2. – 16. května.

5 Povinné předškolní vzdělávání
Při PPV není požadován doklad o očkování dítěte. Nepřihlášení dítěte k PPV je přestupkem. PPV je realizováno v rozsahu nepřetržitých 4 hodin v pracovních dnech mimo prázdniny (v době prázdnin povinné není, to nevylučuje možnost docházky do MŠ). Začátek stanovuje ředitel MŠ ve školním řádu v rozmezí od 7 hodin do 9 hodin.

6 Povinné předškolní vzdělávání
MŠ ve svém školním řádu stanoví: podmínky pro uvolňování dětí plnících PPV (předem známá absence), podmínky pro omlouvání dětí (nenadálá absence) a pravidla pro případné dokládání důvodů nepřítomnosti, řešení neomluvené absence dětí. Vzhledem ke skutečnosti, že ze školského zákona neplyne žádná sankce za omluvenou absenci dítěte v PPV, musí ředitel školy omluvu přijmout. Mateřská škola neposkytuje stupeň vzdělání, proto není možné řádně omluvenou docházku ze strany mateřské školy neakceptovat.

7 Povinné předškolní vzdělávání
Vzdělávání dítěte uvedeného v § 16 odst. 9 (dítě se zdravotním postižením), které plní PPV nelze ze strany ředitele školy ukončit (ustanovení § 35 odst. 1 neplatí pro všechny děti plnící PPV). Pro jeho přijetí je nadále vyžadováno doporučení ŠPZ popř. lékaře.

8 Povinné předškolní vzdělávání – individuální vzdělávání
Individuální vzdělávání lze realizovat v domácím prostředí dítěte nebo předškolním zařízení, které není zařazené v rejstříku škol a školských zařízení (např. dětská skupina, předškolní klub). Zákonný zástupce musí skutečnost, že dítě bude od září individuálně vzděláváno, oznámit spádové MŠ nejpozději do konce května. V oznámení je uvedeno období, po které se dítě bude vzdělávat formou IV a důvody pro jeho volbu. Individuální vzdělávání a docházku do MŠ nelze současně kombinovat.

9 Povinné předškolní vzdělávání – individuální vzdělávání
Ředitel MŠ, který dítě přijal do mateřské školy, doporučí zákonným zástupcům vzdělávací oblasti, ve kterých má být dítě vzděláváno. Může doporučit i vhodné metodické zdroje. Pro tyto účely je vhodné využít např. Desatero pro rodiče dětí předškolního věku a Konkretizované očekávané výstupy RVP PV (MŠMT). Ředitel školy ve školním řádu stanoví termíny (řádné i náhradní), kdy se rodič musí dostavit s dítětem do mateřské školy k ověření úrovně dosahování očekávaných výstupů ze dříve stanovených vzdělávacích oblastí. Termíny musejí spadat do období listopad – prosinec.

10 Povinné předškolní vzdělávání – individuální vzdělávání
Pro účely ověření očekávaných výstupů je vhodné využít publikace a soubory k pedagogické diagnostice v MŠ (je třeba se zaměřit na doporučené oblasti). Individuální vzdělávání může být ukončeno pouze, pokud zákonný zástupce dítěte nezajistil účast dítěte u ověření očekávaných výstupů v řádném ani náhradním termínu. Individuální vzdělávání nelze ukončit na základě zjištění, že dítě očekávaných výstupů nedosahuje. MŠ v takovém případě zákonným zástupcům může doporučit vyšetření v ŠPZ.

11 Povinné předškolní vzdělávání – individuální vzdělávání
Pokud bylo individuální vzdělávání ukončeno, nelze jej znovu realizovat. Individuálně vzdělávané dítě se nezapočítává do nejvyššího povoleného počtu dětí uvedeného v rejstříku škol a školských zařízení.

12 Povinné předškolní vzdělávání – přípravná třída
- Zařazení do přípravné třídy/třídy přípravného stupně základní školy speciální se uskutečňuje vždy na základě doporučení školského poradenského zařízení. - Zákonný zástupce musí ve spádové mateřské škole přijetí do PT/PSZšS ohlásit. To platí i v případě přijetí do zahraniční školy.

13 Právo na přednostní přijetí do MŠ
Nárok na přednostní přijetí do spádové MŠ mají: od děti, které před začátkem školního roku dosáhly čtvrtého roku věku (uplatněn byl při zápisu v termínu 2. – 16. května 2017) od děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku (zápis v termínu 2. – 16. května 2018) od děti, které před začátkem školního roku dosáhnou druhého roku věku (zápis v termínu 2. – 16. května 2020) Obec má povinnost zabezpečit dostatečnou kapacitu v mateřských školách pro zajištění předškolního vzdělávání (povinného + pro přednostně přijeté).

14 Novela vyhlášky č. 27/2016 Sb. Došlo ke zmírnění povinnosti vypracovávat PlPP vždy, když je třeba žákovi poskytnout dílčí mírnou podporu. „Plán pedagogické podpory zpracuje škola, nepostačuje-li samotné zohlednění individuálních vzdělávacích potřeb žáka při vzdělávání“. Před novelou ani po ní není realizace vzdělávání na základě PlPP obligatorní podmínkou pro doporučení žáka k vyšetření v ŠPZ.

15 Novela vyhlášky č. 27/2016 Sb. Zákonný zástupce již nebude muset stvrzovat svým podpisem, že s ním zpráva a doporučení z vyšetření v ŠPZ byly projednány. Ze strany ŠPZ nemusí být poučen o obsahu zprávy a navržených PO. (V důvodové zprávě k vyhlášce je však uvedeno, že povinnost poskytnutí poučení o obsahu zprávy a doporučení ze strany ŠPZ nadále trvá) Doba pro realizaci vyšetření v ŠPZ pro účely vydání doporučení s návrhem PO se do prodloužila na 4 měsíce. Termín nového posouzení SVP již nebude ze strany ŠPZ zákonným zástupcům oznamován, ale bude uveden ve zprávě a doporučení.

16 Novela vyhlášky č. 27/2016 Sb. U žáků s LMP se změní doba platnosti doporučení pro zařazení do třídy, oddělení nebo skupiny zřízené podle § 16 odst. 9 ŠZ (speciální škola/třída). U prvního doporučení je platnost stanovena nejdéle po dobu 1 roku a následně pak po dobu 2 let. Vyhodnocení toho, zda je vzdělávání ve speciální škole/třídě v souladu s nejlepším zájmem žáka budou ŠPZ realizovat s využitím principů dynamické diagnostiky.

17 Novela vyhlášky č. 27/2016 Sb. – platnost od 1. 12. 2017
Předmět speciálně pedagogické péče může ve škole vykonávat pedagogický pracovník školy s rozšířenou kompetencí pro oblast speciální pedagogiky. Skupina pro pedagogickou intervenci bude rozšířena ze 4 na 6 žáků. NFN bude poskytnuta pouze tehdy, pokud toto PO nelze žákovi poskytnout v rámci stávající skupiny. Reedukační skupinu (předmět sppg péče II. stupeň) mohou tvořit až 4 žáci. I nadále lze toto PO poskytovat individuálně.

18 Novela vyhlášky č. 27/2016 Sb. – platnost od 1. 12. 2017
Bylo zrušeno PO spočívající v intenzivní metodické podpoře ze strany ŠPZ. Ve III. stupni byla snížena týdenní hodinová dotace předmětu sppg péče a pedagogické intervence ze 3 hod. na 2 hod. Ve IV stupni byla zvýšena týdenní hodinová dotace pedagogické intervence ze 2 hod. na 3 hod. Pro žáky s NKS byl mezi pomůcky zařazen laminátor a fólie (II. st – 4000 Kč). PO Učebnice v Braill. písmu + přepis již není naceněno na 1 str.

19 Děkuji za pozornost www.cosiv..cz


Stáhnout ppt "Legislativní změny ve vzdělávání od září 2017"

Podobné prezentace


Reklamy Google