Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Druhy obilnin Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s jednotlivými druhy obilnin. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Tritikale, amarant Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_13
3
Druhy obilnin: Pšenice Žito Triticale Ječmen Oves Kukuřice Proso Rýže
Amarant Pohanka
4
Pšenice – u nás nejvíce rozšířená obilnina, vyžaduje teplejší a sušší podnebí, používá se na výrobu mouky, krupice, škrobu a jako krmivo, je jarní a ozimá, tvrdá a měkká Obr.1
5
Žito – evropská obilnina, méně náročná na půdní a klimatické podmínky, má nižší výnosy, hůře se mele, používá se na mouku na chléb a do perníků, na výrobu lihovin, léků, kávových náhražek, je tvrdé a měkké, jarní a ozimé Obr.2
6
Triticale – kříženec pšenice a žita, používá se jako krmivo
Obr.3
7
Ječmen – na výrobu pivovarského sladu, na kroupy, krupky, kávoviny apod.
Obr.4
8
Oves – nenáročný na půdní a klimatické podmínky, pěstuje se ve vyšších polohách, používá se jako krmivo pro koně, na výrobu ovesných vloček, mouku, škrobu, květenství se nazývá lata Obr.5
9
Kukuřice – tvoří tzv. palice, používá se jako krmivo, na výrobu mouky, škrobu, křupek z kukuřičné krupice Obr.7 Obr.6
10
Proso – pěstuje se v Asii, krmivo pro ptáky, na výrobu jáhel, květenství lata
Obr.8
11
Rýže – vodomilná a teplomilná bahenní rostlina, používá se jako příloha k pokrmům, na výrobu škrobu, lihovin (ARAK)
12
Amarant – laskavec, vhodný pro bezlepkovou dietu, obsahuje hodně bílkovin, minerálních látek a vlákniny Obr.9
13
Pohanka – nepravá obilnina, nenáročná na půdní a klimatické podmínky, obsahuje hodně škrobu – ke krmení, příprava kaše Obr.10
14
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 3: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 4: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 5: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 6: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 7: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 8: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 9: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 10: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.