Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_59 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Hudební skupina ABBA Anotace: Seznámení se švedskou skupinou Datum vytvoření: Datum ověření:

2 ABBA 1971 – 1981 Švédská hudební skupina, jedna z nejúspěšnějších popových skupin 20. století.

3 ABBA zvítězila v písničkové soutěži Eurovize r
ABBA zvítězila v písničkové soutěži Eurovize r hitem Waterloo, její členové však nebyli žádní nováčci. Měli za sebou zářivou kariéru ve Švédsku, kde patřili k popové špičce. Skupinu tvořili tito členové: dvě ženy – Anni-Frid Lyngstad-Fredrikssonová, Agnetha Fältskogovou dva muži – Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Skupina na sobě tvrdě pracovala, Benny a Björn vyrostli v silnou skladatelskou dvojici.

4 Z necelých 90 písní ABBY bychom jen obtížně vybírali vyloženě nepodařené skladby.
Stále moderně znějí písničky jako Mama Mia, Dancing Queen, Fernando, Money Money Money či Knowing Me Knowing You. V rychlém sledu vycházejí alba Ring Ring, Waterloo, Arrival a The Album – tyto alba zaznamenala neuvěřitelný úspěch. Roku 1977 vyjela ABBA na světové turné, jež patří k nejlepším v historii popu.

5 V r. 1979 se rozvedli Agnetha a Björn, v r. 1981 Benny a Frida
V r se rozvedli Agnetha a Björn, v r Benny a Frida. Přesto v té době skupina dokázala natočit tři alba, která patří v její tvorbě k nejlepším: Voulez-Vous, Super Trouper a The Visitors. K osobním prohrám se pak připojila i prohra ekonomická: ABBA začala s producentem Stigem Anderssonem investovat do rumunské a egyptské ropy, ale při cenovém krach přišla téměř o všechno. Navíc ji švédský daňový úřad usvědčil z účetních omylů.

6 Benny a Björn zůstali přáteli i nadále a slnili si tajný sen – spolu s textařem Timem Ricem, zkomponovali muzikál Chess (1984). Byl zajímavý už svým námětem, když konfrontoval tehdejší Východ a Západ v rámci šachového turnaje, a pyšnil se výraznými hity One Night in Bangkok, Anthem aj.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Kdo tvořil členy hudební skupiny? 2) Jak dlouho existovala ABBA? 3) Vyjmenuj některé hity. 4) Jaké vztahy panovaly ve skupině? 5) Ve kterém roce a za jakých okolností ukončila ABBA svou činnost.


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google