Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_FRANCOUZSTINA_ 03 Vazba „il y a“ Téma sady: Francouzský jazyk Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, Sociální činnost, 1. ročník Datum vytvoření: Září 2013 Anotace: Použití „il y a“ Metodický obsah: Výklad nového učiva, opakování

2 Il y a je tam jsou tam je jsou

3 Užití Výraz il y a se používá: při určování místa, existence
klade se na začátek věty za příslovečné určení místa

4 V oznamovací větě se po il y a se používá neurčitý člen.
Jsou tam knihy. Je tam kniha. Je tam židle. Il y a des livres. Il y a un livre. Il y a une chaise.

5 Ve větě tázací se po il y a se používá neurčitý člen.
Jsou na zdech plakáty? Je tam video? Co to je? Je tam rádio? Est – ce qu´il y a des affiches sur les murs? Y a - t – il un magnétoscope? Qu´ est- ce qu´il y a? Il y a une radio?

6 Po záporu dáváme de bez členu.
Nejsou tam francouzské časopisy. Il n´y a pas de journeaux francais.

7 Procvičení Doplň: a, il y a, est
Sur la photo,…..école moderne. Voilà mon copain Alain,……………une tortue. Notre école……..pas très moderne. Votre classe………au premier étage. Il……beaucoup d´animaux. Sur la photo,i l y a une école moderne. Voilà mon copain Alain, il a une tortue. Notre école n´est pas très moderne. Votre classe est au premier étage. Il a beaucoup d´animaux.

8 Zdroje a autorská práva
TAIŠLOVÁ, Jitka. On y va! 1: Francouzština pro střední školy. 2., opravené vyd. Voznice: Leda, 2009, ISBN TAIŠLOVÁ, Jitka. On y va! 1: Francouzština pro střední školy. Pracovní sešit A. 2., opravené vyd. Voznice: Leda, 2009, ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Štěpánka Satoriová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google