Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MPO – projekt REMIX Ing. Martin Vlastník, CSc., vedoucí oddělení politiky nerostných surovin 1. zasedání skupiny českých stakeholderů, Praha, 30.6.2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MPO – projekt REMIX Ing. Martin Vlastník, CSc., vedoucí oddělení politiky nerostných surovin 1. zasedání skupiny českých stakeholderů, Praha, 30.6.2017."— Transkript prezentace:

1 MPO – projekt REMIX Ing. Martin Vlastník, CSc., vedoucí oddělení politiky nerostných surovin 1. zasedání skupiny českých stakeholderů, Praha,

2

3 Historie projektu REMIX
Poprvé byla přihláška projektu podaná v roce 2015, ale projekt nebyl vybraný k realizaci. V roce 2016 byl projekt upravený a rozšířený o další partnery. Tentokrát byl vybraný a na přelomu roku byl schválený k realizaci. Původně měl začít , ale EK posunula začátek už od Zahajovací Kick-Off Meeting byl ve finském Kemi ve dnech Za Českou republiku se zúčastnil pouze zástupce Project Partnera – MPO, protože ještě nebyla dořešená otázka financování účasti lokálních stakeholderů. Příští pracovní setkání bude v rakouském Leobenu ve dnech

4 Projektoví partneři

5 Kick-Off Meeting v Kemi
Proběhlo první pracovní zasedání, které organizoval Leading Partner – Rada regionu Laponska. V rámci něj se prezentovaly různé aktivity na podporu těžebního sektoru tohoto nejsevernějšího regionu Finska včetně prezentace konkrétních těžebních firem. Následující Peer Review Meeting byl zahájený prohlídkou hlubinného dolu na chromitovou rudu v Kemi a poté následovala diskuze o možnostech modernizace pohledu na těžební průmysl v EU z hlediska používání ekologických těžebních technologií a důsledné revitalizace území po ukončení těžby. Na závěr proběhla pracovní schůzka řídící skupiny (Steering Group), na které se upřesňovaly formy práce na projektu podle zkušeností získaných při přípravě a vlastním průběhu meetingu v Kemi.

6 Poznatky z prezentací v Kemi
Zástupce Regionální rady Laponska informoval o tom, že už mají zkušenosti s několika regionálními evropskými projekty. Ty jsou zaměřené hlavně na spolupráci všech severských států, ve kterých se nacházejí příslušnici původního Laponského obyvatelstva – Švédsko, Finsko a Rusko a na rozvoj celé této oblasti. Hustota osídlení finské části Laponska je pouze 2,3 obyvatel/km2. I když je území téměř neosídlené a teoreticky vhodné pro těžbu nerostných surovin, v oblasti se mohou volně pohybovat a lovit pouze původní obyvatelé. Veškeré ostatní projekty podléhají dosti přísným předpisům na ochranu životního prostředí. Přesto se však daří otevírat nová ložiska nerostných surovin. Zakládají se clustery na podporu rozvoje průmyslu a turistiky v této oblasti.

7 Poznatky z prezentací v Kemi
V Kemi založili cluster DIGIPOLIS – udržitelné využívání přírodních arktických zdrojů. Nejvýznamnější je lesnický průmysl spolu s těžebním, nově začíná růst turistika. Označují jej jako symbiózu průmyslu a přírody. Je do něj přímo zapojeno 50 firem a na ně je napojená nepřímá síť dalších 160. Vytvářejí politiky, které propojují těžbu a ochranu životního prostředí. Mají zapojené Start-Upy, business inkubátory a v současné době mají 21 aktivních projektů. Oblast mezi městy Kemi a Tornio (průměr 25 km) je odpovědná za 80% průmyslové výroby Laponska a ročně exportuje produkty za 5 mld. EUR. Těží se hlavně chróm, niob, fosfor, více na sever pak železo, nikl, zlato a měď.

8

9 Poznatky z prezentací v Kemi
JOSEK je nezisková regionální rozvojová agentura, která je založená 7 municipalitami a pomáhá průmyslovému rozvoji oblasti. Spolupracuje s těžebními firmami Boliden (Cu, Au, Zn), Endomines (Au), Mondo Minerals (mastek, Ni), Tulikivi, Nunnauuni (krupník). Zástupce laponské pobočky Finské geologické služby informovala o těžebním průmyslu v Arktidě. Založili Arctic Smart Mining Cluster, jehož cílem je spolupráce těžebního průmyslu s místními samosprávami v oblasti zlepšení a rozšíření vzájemně výhodných vztahů. Zástupce Finish Network for Sustainable Mining informoval, že připravují formulář vlivu těžby na jednotlivé oblasti životního prostředí. Bylo by to pro firmy nepovinné, ale zvyšovalo by to Public Acceptance těžby jejich ložiska.

10 Poznatky z prezentací v Kemi
Zástupce Dolnoslezského vojvodství ve Wroclavi informoval, že u nich má těžební průmysl velmi dlouhou tradici a dobré jméno. Firma KGHM je druhým největším producentem mědi na světě a současně největším producentem stříbra na světě z jednoho ložiska (od začátku vytěženo přes 20 tis.tun). Finance z těžby podporují rozvoj regionu. Rovněž se u nich těží hnědé uhlí. Zástupce rakouské Montaneum University of Leoben stručně představil jejich v regionu jeden z největších dolů na wolframovou rudu na světě. Jeho specialitou je, že se celý nachází v podzemí a na povrchu, kde je národní park, není nic vidět. Zástupce University Nova v Lisabonu uvedl, že chtějí zapojit mezi stakeholdery velké těžební firmy. Těží se u nich hlavně W, Sn, Li, žula, stavební materiály a apatit. Mají zájem o know-how v těžebním průmyslu. V PT jsou dobré vztahy těžebního průmyslu s místními samosprávami.

11 Poznatky z prezentací v Kemi
Zástupce Regionální agentury pro inovace pro Castillu a León uvedl, že mají nejstarší zlatý důl na světě ještě z dob starého Říma. Byl zařazený do kulturního dědictví UNESCO. Těží se u nich Fe, Sn, W a dekorační kámen, v minulosti se ještě těžilo uhlí. Jsou zapojení do projektu S3 – Platforma pro modernizaci průmyslu. Daří se jim povolování těžby i v oblastech Natura 2000. Zástupce španělské firmy Siemcalsa uvedl, že provádějí geologické průzkumy a výpočet ložisek nerostných surovin. Spolupracují s místními samosprávami, universitami a odbornými instituty. Zástupce MPO informoval o připravované modernizaci státní surovinové politiky. Hlavním cílem účasti v projektu je zapojit české stakeholdery do osobního kontaktu s jinými regiony a umožnit jim vzájemnou výměnu zkušeností.

12 Poznatky z prezentací v Kemi
Zástupkyně anglické University of Exeter uvedla, že mají fungující Cornewell Mining Alliance. Těží se u nich kaolín, Sn a W. Zástupce National Technical University of Athens informoval, že Řecko je bohaté na nerostné suroviny. Největší firma Aluminium of Greece těží bauxit, firma Larco těží niklovou rudu. Zástupkyně německého Geokompenz Centrum ve Freibergu uvedla, že mají svou saskou regionální surovinovou politiku, regionální politiku inovací. V rámci přeshraniční spolupráce spolupracují s ČR na projektu Sasko-český rudní region a s PL spolupracují v oblasti těžby nerostných surovin (hlavně hnědého uhlí).

13 Poznatky z prezentací v Kemi
Na prvním pracovním zasedání v Kemi se především lépe seznámili hlavní účastníci projektu a představil se první těžební region, ze kterého je Project Leader. V průběhu zasedání se postupně sbíraly zkušenosti a názory jednotlivých účastníků, jak vylepšit pracovní zasedání, o co je doplnit a jak zjednodušit vzájemnou komunikaci a administraci projektu v mezidobí mezi jednotlivými zasedáními. Bylo dohodnuto, že následující pracovní setkání bude koncem června v rakouském Leobenu. Pracovní zasedání v Praze proběhne druhý zářijový týden a bude na něm spolu s MPO spolupracovat i Geokompetenz Zentrum Frieberg.

14 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "MPO – projekt REMIX Ing. Martin Vlastník, CSc., vedoucí oddělení politiky nerostných surovin 1. zasedání skupiny českých stakeholderů, Praha, 30.6.2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google