Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České stavovské povstání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České stavovské povstání"— Transkript prezentace:

1 České stavovské povstání
Předmět: Dějepis Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Mgr. Svatava Svobodová České stavovské povstání Anotace: vysvětlit hlavní myšlenky českého stavovského povstání, poměry a důsledky v našich zemích Klíčová slova: pražská defenestrace, Bílá hora, rekatolizace, Obnovené zřízení pro Čechy a Moravu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Svobodová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 20 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_DSV1_11

3 České stavovské povstání
Vrchol soupeření mezi českými stavy stavovské uspořádání králem absolutistická vláda kvůli nedodržování Majestátu z r. 1609

4 České stavovské povstání
Znění Majestátu: My Rudolf Druhý činíme tímto listem: aby jak stav panský,rytířský, tak Pražané, horníci a jiná města s lidmi poddanými náboženství své pod obojí volně a svobodně beze všech překážek vykonávati mohli. Dále týmž stavům konzistoř povolati ráčíme i arcibiskupa pražského dosazovati, i akademii pražskou v moc jejich dávati ráčíme, tak, aby si ji muži hodnými a učenými dosazovati mohli. Jestliže by chtěli víceji chrámův nebo kostelův k boží službě aneb také školy pro vyučování mládeže vystavěti dáti a v tom poroučeti ráčíme, aby každá strana náboženství své volně prosazovala, kněžími svými se řídila a spravovala. Také města, městečka i sedlský lid nemá od svého náboženství odtiskován býti. A proti tomu vejš dotčenému náboženství nic, takového, což by nejmenší překážku učiniti mohlo. Od náš, dědicův našich i budoucích králův českých příjmáno býti nemá. Dán na Hradě Našem pražském léta páně 1609 AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 České stavovské povstání
Ferdinand II. Štýrský 1578 Štýrský Hradec – 1637 Vídeň Matyášův nástupce katolík proti vůli českých stavů AUTOR NEUVEDEN. 2apetras.webzdarma.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 České stavovské povstání
březen 1618 Praha sjezd nekatolických stavů stížnost císaři na porušování zemských svobod a Majestátu

7 České stavovské povstání
23. května 1618 delegace stavů na Pražský hrad v čele Jindřich Matyáš Thurn pražská defenestrace místodržící Vilém Slavata Jaroslav Bořita z Martinic písař Fabricius počátek povstání českých nekatolických stavů a 30leté války Merian, Matthaeus. Commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 České stavovské povstání
25. května 1618 vláda 30 direktorů ze 3 stavů panstvo rytíři měšťané červenec 1619 shromáždění generálních stavů nová ústava vnitřní uspořádání země konfederace rovnoprávných zemí Čech, Moravy, Slezska, Lužice

9 České stavovské povstání
srpen 1619 Ferdinand II. sesazen český král Fridrich Falcký 1596 Deinschwang – 1632 Mohuč 1619 – 1620 německý kalvinista ″zimní král″ HONTHORST, Gerhard von. Commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

10 České stavovské povstání
podzim 1620 vstup spojených vojsk Katolické ligy habsburských oddílů 8. listopadu 1620 bitva na Bílé hoře porážka stavovského vojska 2 hod Fridrich Falcký opustil Prahu - návrat Ferdinanda II. na český trůn

11 České stavovské povstání
Plán bitvy na Bílé hoře na rytině z Theatrum Europaeum MERIAN, Mathaus.cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

12 České stavovské povstání
Bitva na Bílé hoře ŠOBR, Daniel. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW:

13 České stavovské povstání
Příčiny neúspěchu stavovského odboje: - osamocenost stavů - neúčast poddaných - zklamala zahraniční pomoc - nejasné cíle, nedůslednost - epidemie, hlad, zima SNAYERS, Pieter. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

14 České stavovské povstání
Důsledky pro českou zemi: Staroměstské náměstí poprava 27 účastníků odboje spisovatel Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic lékař Jan Jesenius konfiskace majetku získal i Albrecht z Valdštejna úkladně zavražděn v Chebu SADELER, Aegedius. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

15 České stavovské povstání
Poprava českých pánů AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 České stavovské povstání
Hospodářský úpadek: ražba znehodnocených mincí narušen vnitřní i zahraniční obchod majetkové přesuny zavádění robotní povinnosti Politický, národnostní a kulturní úpadek: rekatolizace povoleno jen katolické náboženství odchod vzdělanců do ciziny J. A. Komenský Václav Hollar Karel Škréta Hedning. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

17 České stavovské povstání
Václav Hollar  grafik a rytec - autoportrét Karel Škréta  barokní malíř - autoportrét ŠKRÉTA, Karel. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: HOLLAR, Václav. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na www:

18 České stavovské povstání
1627 Obnovené zřízení pro Čechy 1628 Obnovené zřízení pro Moravu dědičné právo Habsburků na český trůn povoleno jen katolické náboženství zrovnoprávnění němčiny s češtinou germanizace – úřady, školy na zemském sněmu měla královská města jediný hlas (stavy podle počtu osob), duchovenstvo panovník uděloval inkolát obyvatelské právo → pronikání němectví do Čech

19 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Zdroje: obr. na pozadí AUTOR NEUVEDEN. simonak.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Literatura SOCHROVÁ, Marie. Dějepis II. v kostce. 3. vyd. Praha: Fragment, s ISBN ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ. České a světové dějiny. 2. vyd. Praha: SPN, s. 121 – 123. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Svobodová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "České stavovské povstání"

Podobné prezentace


Reklamy Google