Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výroba plundrového těsta
Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Výroba plundrového těsta Anotace: Výkladová část hodiny. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba plundrového těsta. Klíčová slova: Plundrové těsto, listování, prokládání těsta s tukem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_10
3
Výrobky z plundrových těst
Výrobky, suroviny, pečení a prokládání těsta s tukem
4
Plundrová těsta Základní těsto je kynuté
Těsto se vyrábí přímým i nepřímým vedením Méně náročné na suroviny 1 kg mouky – 0,35 kg tuku Těsto je kypřeno droždím a vodní párou
5
Suroviny Mouka – pšeničná mouka hladká pekařská Speciál
Tuk – nejvhodnější je tažný margarín příp. máslo Vejce – čerstvá nebo mražená melanž Tuk do těsta – olej Cukr – řepný cukr, krupice Pekařské droždí Sušené mléko Voda – pitná, nezávadná
6
Prokládání těsta s tukem
Těsto se připraví přímým vedením na záraz nebo nepřímým vedením na omládek Těsto se rozdělí na řezy a provaluje se s tukem Tuk bez mouky se nastrouhá na polovinu rozváleného těsta Na tuk se přeloží druhá polovina těsta Celek se rozválí a přeloží na třikrát Nechá se odpočinout Pak se znovu rozválí a překládá Celkem se opakuje třikrát
7
Výrobky a pečení výrobků
Pekařský koláč – plundra Hmotnost 55 g, tvar vázaného koláče – rohy čtverce se úhlopříčně spojí přes náplň Náplně – tvarohová, marmeládová, povidlová… Pečení – zapékací teplota 230 °C Dopékání 150 – 160 °C Doba pečení 12 min.
8
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.