Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L"— Transkript prezentace:

1 Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L
Předmět: Biologie                             Školní rok: 2016/2017 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA          Datum vypracování:

2 Co je to seismologie? Seismologie je obor geofyziky, který se věnuje studiu zemětřesení a procesů spojených se šířením seismických vln Zemí.

3 Seismické vlny Zemětřesení, ale i jiné pohyby Země vyvolávají různé typy seismických vln, které se šíří hmotou. Prostředí, kterým se šíří, je ale zároveň ovlivňuje, stejně jako se ohýbá a šíří světlo, a seismologie ze záznamů seismometrů dokáže zpětně určovat, jakým prostředím se vlny šířily.

4 Typy seismických vln Seismické vlny můžeme dělit na podpovrchové, které se šíří uvnitř těles, a povrchové, které se šíří po povrchu těles nebo po rozhraní mezi nimi.

5 Nové trendy v seismologii
Díky dokonalé technice jsme schopni vyslat k našemu Slunci automtické sondy, které dokážou citlivě snímkovat jeho povrch a zprostředkovat nám informace o seismických dějích na Slunci, vyvolaných enegretickými erupcemi. Tato metoda studia stavby a dynamiky hvězd se nazývá Helioseismologie

6 Přelomová data v oboru seismologie
1906 – Objev zemského jádra Oldhamem ze zpoždění seismických vln ve velkých epicentrických vzdálenostech. páter Frederick Louis Odenbach založil Jezuitskou seismologickou službu. Byla to první seismologická síť v kontinentálním měřítku vybavená jednotným zařízením. 1909 – Chorvat Mohorovičic páter Frederick Louis Odenbach založil Jezuitskou seismologickou službu. Byla to první seismologická síť v kontinentálním měřítku vybavená jednotným zařízením. 1912 – Ze šířky tzv. Seismického stínu určil Guttenberg mocnost zemského pláště. Ze slabých P-vln pozorovaných v zóně stínu objevila Lehmannová vnitřní jádro. 1981 – model PREM Dziewonskiho a Andersona velmi přesně popisuje detailní 1D strukturu Země. 1984 – První použitelné termografické modely 3D struktury Země.

7 Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seismologie

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Seismologie Zpracoval: Ondřej Kubík Obor: Technické Lyceum Třída: 1L"

Podobné prezentace


Reklamy Google