Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Bílé polévky Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_07(20) Autor Ing. Petra Pechová
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s rozdělením a přípravou bílých polévek. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
3
Bílé polévky P. Pechová, 2012
4
Charakteristika bílé polévky
vývar + zahuštění + doplňující surovina
5
Rozdělení bílých polévek
Podle zahuštění: zásmažkou vlastní kašovinou šlemové smetanové (krémové)
6
Bílé polévky zahuštěné zásmažkou
Zásmažka + vývar + doplněk (květáková, zeleninová, celerová, pórková, brokolicová) Cibulová zásmažka + vývar + doplněk (bramborová, čočková, fazolová) Cibulopapriková zásmažka + vývar + doplněk (gulášová, dršťková, frankfurtská)
7
Bílé kašovité polévky polévky zahuštěné jen kašovitou hmotou bez jíšky
tato hmota je i hlavní složkou polévky (prolisované vařené luštěniny, zelenina, obiloviny) často doplňujeme osmaženou houskou můžeme zjemnit smetanou, mlékem nebo máslem (polévka bramborový protlak, mrkvový krém)
8
Bílé šlemové polévky Připravují se z odvaru z některých obilovin (rýže, kroupy, ovesné vločky) Někdy se částečně zahušťují světlou zásmažkou Zjemníme smetanou, máslem nebo žloutky Čisté odvary se používají v léčebných dietách (polévka z ovesných vloček)
9
Bílé smetanové (krémové)polévky
Připravujeme: ze světlé zásmažky některého z vývarů (B, C, zvěřinového, zeleninového) mléka prolisované základní suroviny (např. zeleniny, masa, ryb zjemníme smetanou, máslem i žloutky
10
Úkol Vyhledejte v recepturách a na internetových stránkách, jaké jsou další možnosti prodloužení trvanlivosti potravin některé další bílé polévky.
11
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.