Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MOŘSKÉ RYBY Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
4
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Mořské ryby Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 20 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
5
Osnova Druhy, charakteristika a použití mořských ryb v kuchyni
2. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
6
Maso mořských ryb má vyšší obsah minerálních látek a vitamínů.
Mořské ryby Maso mořských ryb má vyšší obsah minerálních látek a vitamínů. Do ČR se dovážejí chlazené ledem, zmrazené, nasolené nebo v podobě konzerv a polotovarů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
7
Treska obecná Je významná užitková dravá ryba.
Dorůstá velikosti až 1m a některé druhy dosahují hmotnosti až 20 kg. Na trh se dodává o hmotnosti 2 až 5 kg, vykuchaná, bez hlavy, vykostěná jako rybí filé. Má křehké, bílé maso. Upravuje se vařením, pošírováním, smažením. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
8
Mořská štika Je štíhlá ryba se špičatou hlavou s mírně vystouplou spodní čelistí. Průměrná velikost je 50 – 80 cm. Maso je jemné, bílé a křehké. Používá se k přípravě různých pokrmů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
9
Tuňák Je dravá ryba dorůstající až 3 m a dosahující 300 kg.
Žije ve vodách Středozemního moře a v Atlantiku. Má červené maso pevné konzistence. Ze syrového masa se připravuje japonské suši. Čerstvý je vhodný k pečení, grilování, uzení. Maso tuňáka se zpracovává do konzerv. Mořením v oleji se dociluje bílá barva. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
10
Makrela Dosahuje délky 30 až 50 cm, žije ve vodách západní Evropy.
Maso makrely je narůžovělé, tučné ale chutné. Čerstvé se používají na pečení a grilování, oblíbené jsou uzené. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
11
Mořský ďas Žije ve Středozemním moři, Atlantiku, Severním a Baltském moři. Má kulovitou hlavu, velkou tlamu, ostré zuby a odstrašující zjev. Maso je sněhově bílé, suché, pevné a zcela bez kosti. Používá se ke grilování, smažení nebo se podává studené s majonézou. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
12
Žralok Ze známých 250 druhů jsou pouze některé konzumovány.
Patří mezi chrupavčité ryby, kromě páteře nemají tyto ryby prakticky žádné kosti. Z masa žraloka se dají připravovat chutné steaky nebo špízy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
13
Platýzovité ryby Jsou charakteristické svým oválným až kulovitým tvarem a s plochým tělem, z něhož se vykrajují 4 filátka. Horní část těla je tmavá, spodní světlá. Nejjemnější a nejchutnější maso má Mořský jazyk. Mořský jazyk Kambala TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
14
Halibut Má vodnaté, jemné, bílé maso bez výrazného zápachu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
15
Vyza Především zdroj kvalitního kaviáru. Vyza velká
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
16
Sleď Je malá, tučná ryba. Maso je bílé a jemné.
Mladý sleď se nazývá Matjes. Je vhodný na pečení a grilování. Zpracovává se solením – slanečci, uzením, marinováním – zavináče, matjesy, pečenáče. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
17
Sardel Loví se v zimním období při pobřeží Atlantiku, Severního
a Středozemního moře. Průměrná velikost je 15 cm. Maso je tučné, aromatické a mírně narůžovělé. Sardele se používají k výrobě filátek, sardelových oček a sardelové pasty. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
18
Sardinka Žije v hejnech při pobřeží Ameriky a Středozemního moře.
Jsou to mladé ryby velikosti 13 – 15 cm. Zpracovává se konzervováním v olivovém oleji. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
19
Šprota Nejvýznamnější jsou úlovky v pobřežních vodách Norska, Anglie,
Holandska a severu Německa. Jsou podobné sardinkám, maximální velikost je 17 cm. Používají se zejména k uzení a marinování. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
20
Kontrolní otázky: Charakterizuj platýzovité ryby.
Ze které ryby se obvykle vyrábí rybí filé? Charakterizuj tuňáka. Vyjmenuj drobné mořské ryby a uveď jejich zpracování. Vyjmenuj 5 mořských ryb, uveď jejich krátkou charakteristiku a použití v kuchyni. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
21
Zdroje Literatura: Internet:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
22
nakupovat-ryby-2_image_620.jpg Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
23
Děkuji za pozornost TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.