Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Pěstování kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky v jakých oblastech a zemích se pěstuje káva, jaké jsou nejrozšířenější odrůdy kávovníků a postup sklizně kávy. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Kávovník, arabika, robusta, sklizeň kávy Datum Datum vytvoření – např
2
Pěstování kávy
3
Země, kde se pěstuje káva
Káva se pěstuje mezi obratníkem Raka a Kozoroha
4
Střední a Jižní Amerika
Nejlepší káva pochází: Kolumbie Brazílie, Kostariky, Jamaiky, Mexika, Peru, Ekvádoru, Kuby, Panamy, Venezuely, Guatemaly. Převážně kvalitní Arabica.
5
Afrika Etiopie, Keni, Ugandě, Angole, Zairu, Togu, Madagaskaru,
Jemenu, Tanzánie. Zde se produkce převážně zaměřuje na Arabiku, ale poměrně často se pěstuje i Robusta.
6
Pacifik Indonésie, Jáva, Sumatra, Papua Nová Guinea, Vietnam,
Filipíny, Laos, Srí Lanka, Indie. V těchto zemí je produkce zaměřena ve větší míře na Robustu.
7
Kávovník Sazenice kávovníku začínají plodit po 2-3 letech, keř plodí asi 30 let. Kávovník se vysazuje do řad z důvodu mechanické sklizně. Nejčastěji se vysazuje arabika, která představuje cca 70% světové sklizně. Keř dosahuje až 10 m výšky. Plody kávovníku připomínají plody našich višní.
8
Robusta Roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročnější na pěstování než Arabika. Sklizeň kávy - po 2 – 3 letech od vysazení. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabika. Robusta se pěstuje ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii, největším producentem Robusty je Vietnam.
9
Arabika Tvoří 75% světové produkce.
Tvrdí se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější, delší doba zrání. Arabika vyžaduje větší péči než robusta a je náročnější na pěstování. Sklizeň kávy – cca 4-5 let po zasazení. Arabiky obsahují malé procento kofeinu. Každá odrůda má svou specifickou chuť. Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, Africe a severní Austrálii.
10
Sklizeň kávy Kávu můžeme sklízet: selektivně sklizeň veškeré úrody
11
Mechanická sklizeň kávy
Probíhá pomocí speciálních česacích strojů, které mají sloupcovité válce, ty protřepávají keři a otřásají zralé plody kávovníku.
12
Ruční sklizeň kávy Sběrači sbírají pouze zralé plody. Způsob sklizně je náročný a používá se pouze u odrůdy arabika. Sběrač sklidí v průměru 100 kg kávy, což je asi 20 kg hotové kávy.
13
Úkoly 1) V jakých oblastech se pěstuje káva?
2) Které země jsou největšími pěstiteli kávy? 3) Jakými způsoby lze sklízet kávu? 4) Nejčastěji se vysazuje………….. 5) Plody kávovníku připomínají………….
14
Zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.