Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Mormoni – Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů Autor Mgr. Renáta Macečková Tematický okruh ZSV - religionistika Ročník 6. ročník Vytvořeno Anotace Cílem tohoto DUMu je poskytnout žákům základní informace o náboženském hnutí Mormonů a následně je zopakovat. Metodický pokyn DUM je ve formátu PowerPoint Žák může pracovat s vytištěnou stranou 21, na které jsou otázky, a vpisovat do ní správné odpovědi. S učitelem na závěr kontrolují řešení. Není potřeba připojení k internetu, DUM neobsahuje zvukové soubory. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů
MORMONI Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů

3 Joseph Smith Všechno začalo příběhem, který zní jako pohádka. Mormoni vyprávějí, že na začátku minulého století žil v Americe ve státě New York jeden chlapec, který měl problémy s tím, když viděl, kolik je na světě církví. Malý Smith se nemohl rozhodnout, ke které se má připojit. 1)

4 Až jednou, to mu bylo 14 let (v roce 1820) se mu zjevil Bůh a Ježíš , kteří mu řekli, že se nemá připojit k žádné církvi a že má čekat na další pokyny, co dělat. A skutečně…..o tři roky později se u jeho postele objevuje tajemná postava, která se mu představila jako anděl Moroni, syn Mormona, historika kmene Nefitů, dávných obyvatel amerického kontinentu.

5 Roku 1823 nalezl chlapec skryté „zlaté desky“, na nichž byla napsána historie národů, které přišly do severní Ameriky ze Svaté země v době starozákonních proroků.

6 Písmo by nebyl schopen nikdo přečíst, ale naštěstí Smith nalézá společně s deskami i zázračné brýle, pomocí kterých může text číst přímo v angličtině. A tak skryt za oponou diktuje překlad svému příteli Oliveru Cowderymu. 2)

7 Překlad desek je poprvé vydán roku 1830 jako Kniha Mormon
Překlad desek je poprvé vydán roku 1830 jako Kniha Mormon. Ať je pozadí nálezu Knihy Mormon jakékoli, nesporné je, že se podařilo Smithovi založit skupinu lidí, kteří byli zcela přesvědčeni o pravosti a o jeho prorockém poslání. Smith byl inspirujícím vůdcem a když byl roku 1844 ve vězení zabit zdivočelým davem, který nesouhlasil s jeho náboženskými názory, viděli Mormoni tuto událost jako mučednictví.

8 Po Smithově smrti došlo k rozdělení
Po Smithově smrti došlo k rozdělení. Menší skupinka zastávala názor, že církev má vést Smithův syn. Podstatně větší skupina se připojila k muži jménem Brigham Young, který věřící dovedl po strastiplném pochodu až do nynějšího státu Utah, kde založili Salt Lake City, dnešní světové centrum Mormonů.

9 3)

10 Dodnes je ve státě Utah 70% všech obyvatel členy mormonské církve a tato církev vše ovládá. Young byl velkým propagátorem toho, co se stalo v očích mnoha lidí typickým znakem mormonů, totiž mnohoženství. I když koncem 19. století mormoni oficiálně od této praxe ustoupili, Young sám měl 25 žen.

11 Mormoni věří, že jednou Bůh navštívil v lidské podobě Marii, aby opatřil lidské tělo pro své duchovní dítě Ježíše. Ježíš pak žil na této zemi, vzal si několik manželek a měl řadu dětí – jedním z potomků byl Smith. Opařit lidské tělo nepotřeboval jen Ježíš. Mormoni věří, že Bůh má v nebi bezpočet manželek, se kterými plodí v nekonečném nebeské sexu miliony duchovních dětí.

12 Duchovní děti usilují v nebi o to, aby dostaly lidské tělo, které mohou získat skrze pozemské rodiče. Proto jsou mormoni povzbuzováni, aby měli co nejvíce dětí. Děti se rodí s obsahem pigmentu v kůži podle toho, jak byly v nebi hodné – čím hodnější v nebi, tím světlejší kůže na Zemi. Ti nejhodnější se narodí mormonským rodičům.

13 Neodmyslitelný je amerikocentrismus:
Ústava USA je přímo inspirována Bohem Ráj, kde žil Adam, byl v Americe. Pravé náboženství bylo zjeveno právě obyvatelům Ameriky. Ježíš, až přijde na konci světa (nebyl stanoven), bude bydlet v Independence ve státě Missouri.

14 Zasvěcení Při zasvěcení v chrámě dostane každý mormon magické spodní prádlo, které musí nosit na holém těle po zbytek života a po 24 hodin. 4)

15 Toto prádlo údajně chrání před zlem, ďáblem a nemocemi.
Povoleno je ho sundat pouze při dvou přiležitostech: - Koupání – myjí si jednu polovinu těla a na druhé mají látku, aby s ní neztratili kontakt.

16 Veřejná sportovní akce.
Za všech ostatních okolností, včetně těch nejintimnějších, je nutné nechat prádlo na těle.

17 Sňatek Věčný sňatek uzavírají mormoni v chrámu proto, aby se manželé mohli stát po smrti bohy.

18 Křest Křest se v chrámu koná nejen pro živé, ale zástupně také za mrtvé. Každý má možnost stát se po smrti ještě mormonem, o což všichni zemřelí stojí. Je k tomu však potřeba, aby se někdo živý za ně dal pokřtít a také je potřeba znát životopisné údaje zemřelého. Chtějí tímto způsobem udělat mormony ze všech lidí od stvoření světa.

19 Zkoumají rodokmeny a získávají údaje z celého světa.
Shromažďují údaje o zemřelých lidech z celého světa, za které se pak nechávají zástupně křtít.

20 Na začátku 21. století měla tato církev asi 11 milionů členů, po světě působí mnoho misionářů.
5)

21 Otázky: Uveďte oficiální název církve mormonů.
Jak se nazývá hlavní zdroj nauky této církve a jak vznikl? Kde se nachází světové centrum mormonů? K čemu slouží magické spodní prádlo? Proč kladou mormoni velký důraz na zkoumání rodokmenů?

22 Zdroje: [cit. 2013-12-18]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:
2) 3) 4) 5) Použitá literatura: Encyklopedie nových náboženství: nová náboženská hnutí, sekty a alternativní spiritualita. 1. vyd. Editor Christopher H Partridge. Překlad Zdeněk Vojtíšek. V Praze: Euromedia Group - Knižní klub, 2006, 446 s. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google