Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
TEPELNÁ ÚPRAVA POKRMŮ Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského 360 79351 Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět: Praktické činnosti Autor: Bc. Klára Ujfaluši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ
2
Tepelné úpravy pokrmů zahrnují několik druhů zpracování surovin.
Jinak působí pára, voda, horký tuk nebo horký vzduch. Vlivem tepla se mění struktura potravin, vzhled, vůně, chuť a biologická hodnota.
3
Vaření v hrnci - surovina je celá ponořená
v tekutině při teplotě 100°C b) v tlakové nádobě - zkrácená doba varu - úspora energie c) v páře - vhodné na vaření zeleniny d) ve vodní lázni - pudinky, krémy,…
4
Dušení menší množství tekutiny + horká pára
probíhá ve vlastní šťávě nebo za podlévání vodou - v malých dávkách dusíme zeleninu, rýži, dietní maso a ryby
5
Pečení - horký vzduch 180-240 °C a) v troubě
b) v alobalu - zachovává se šťavnatost masa c) na pánvi - opékání d) gratinování - pokrm posypeme sýrem a zprudka zapečeme e) zapékání
6
Grilování a) na roštu b) na rožni
7
Smažení - ve velkém množství tuku - jsou těžko stravitelné
- používáme vhodné tuky, které se nepřepalují
8
Mikrovlnný ohřev úspora času a energie vhodné i pro rozmrazování
9
Použité obrázky z archivu autora a z webu Office.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.