Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontrolní činnost KHS hygiena výživy a alimentární onemocnění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontrolní činnost KHS hygiena výživy a alimentární onemocnění"— Transkript prezentace:

1 Kontrolní činnost KHS hygiena výživy a alimentární onemocnění
Rok 2016

2 Počty provozoven Na území našeho kraje bylo v roce 2016 registrováno provozoven, ve kterých bylo provedeno 949 kontrol, přičemž kontrolní plán byl stanoven na počet Vykázaný počet kontrol tady představuje splnění kontrolního plánu cca na 107% . V průběhu roku 2016 bylo na základě zjištění o nových provozovnách ( prevent. dozor a následné kontroly) předáno do gesce SZPI 65 nových provozoven stravovacích služeb. Šlo o provozovny prodejního a výrobního charakteru, dle stanovených pravidel rozdělování a několik provozoven stravovacích služeb, které byly předány na základě stejného IČ provozovatele. Při 833 kontrolách byly provedeny i kontroly poskytování informací o alergenech v podávaných pokrmech a potravinách. Klamání spotřebitele a falšování potravin nebylo v roce 2016 šetřeno.

3 Kontrolní činnost Plánovaných kontrol v rámci SZD bylo provedeno 675 a neplánovaných kontrol V rámci těchto neplánovaných kontrol bylo provedeno nejvíce kontrol na základě podnětů – 105 , kontrol na základě ohlášení činnosti – 72 a kontrol na základě úkolů hlavního hygienika – 65. Dále bylo provedeno 20 kontrol opakovaných ke kontrole plnění opatření nebo došetření, 8 kontrol v souvislosti s podezřením či výskytem alimentárních onemocnění. Součástí SZD je i odběr a vyšetření vzorků potravin. Primární zodpovědnost za kontrolu zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů má výrobce – provozovatel stravovacího zařízení. Odběry vzorků ke kontrolnímu vyšetření provádí kontrolní orgán jednak v rámci plnění úkolů hlavního hygienika ČR, plnění krajského úkolu, na základě šetření podnětů a došetřování onemocnění z potravin. Jejich počet se odvíjí od zhodnocení účelnosti této činnosti pro dosažení cílů šetření a finančních možností KHS. V roce 2016 bylo odebráno 163 vzorků potravin a pokrmů na mikrobiologické a chemické vyšetření. 50 odebraných vzorků nevyhovělo legislativním požadavkům.

4 Typy a četnost nejčastěji zjištěných závad v HV
Nejčastější závady Typy a četnost nejčastěji zjištěných závad v HV typy nedodržení 2016 Provozní hygiena (příloha II, kap. I nařízení (ES) č. 852/2004, § 49 vyhlášky č. 137/2004 Sb. ) 186 Zavedení postupů na zásadách HACCP (čl. 5 nařízení (ES) č. 852/2004) 155 Dodržování postupů na zásadách HACCP (čl. 5 nařízení (ES) č. 852/2004) 54 Stavebně-technický stav provozovny (příloha II, kap. I nařízení (ES) č. 852/2004) 110 Podmínky skladování potravin (příloha II, kap. IX, nařízení (ES) č. 852/2004) 99 Chybějící doklady (čl. 18 nařízení (ES) č. 178/2002 ) 67 Uvádění pokrmů do oběhu (značení, teplota, doba výdeje – vyhláška 137/2004Sb.) 11 Ochrana potravin a pokrmů před kontaminací (příloha II, kap. IX, nařízení (ES) č. 852/2004) 43 Manipulace s odpady (příloha II, kap. VI, nařízení (ES) č. 852/2004) Datum použitelnosti, datum minimální trvanlivosti (zákon 110/1997 Sb.) 40 Informační povinnost – alergeny (zákon 110/1997) 27 Požadavky na stav konstrukcí a zařízení ve styku s potravinami (příloha II, kap V nařízení (ES) č. 852/2004)  62

5 Šetření epidemie Epidemie „CSS CB“, týden vykázání 5/2016 – A02 (Salmonelóza V době od do proběhla epidemie salmonelózy u klientů a zaměstnanců Centra sociálních služeb v Č. Budějovicích, etiologická agens Salmonella enteritidis. Z celkového počtu 145 klientů a 106 zaměstnanců onemocnělo 34 klientů a 12 zaměstnanců. Příznaky onemocnění byly průjmy, zvracení, teploty. Attack rate pro klienty 23,4% a pro zaměstnance 11,32%. První příznaky začaly převážně – , poslední případ onemocnění , 4 klienti byli hospitalizováni, u 23 klientů a 2 zaměstnanců byla potvrzena Salmonella enteritidis. Byla zajištěna protiepidemická opatření ve spolupráci s odd. hygieny výživy. Vehiculum nákazy se nepodařilo objasnit.

6 Závady V tabulce jsou uvedeny závady, které byly při SZD zjišťovány ve větší míře. Snížení počtu oproti minulému roku je úměrné nižšímu počtu kontrol v roce Výrazně menší počet závad byl zjištěn v souvislosti s kontrolou data použitelnosti a data minimální trvanlivosti (- 45%), informační povinnosti – alergeny ( - 40%) a uváděním pokrmů do oběhu (-70%). V tomto případě jde zřejmě o omezení předmětu ve smyslu kontroly výdeje, přepravy a rozvozu stravy. Kladná zjištění mohou souviset s větší informovaností provozovatelů v době přípravy stavby, kterou ve většině případů poskytují pracovníci KHS v průběhu preventivního dozoru a v průběhu prováděných kontrol. Zjištění ve věci závad v HACCP může souviset i s řadou rozporuhodných tvrzení o nutnosti zavedení postupů na základě HACCP a jejich vhodné formě. Liší se názory různých kontrolních orgánů, firem a fyzických osob zavádějících tyto postupy a auditorů. Minimální počet závad (3-10) byl zjištěn při kontrole zásobování pitnou vodou, dodržování technologického postupu, dodržování zákazu kouření, osobní hygieny, zdravotních průkazů zaměstnanců a DDD.

7 Preventivní činnost Stanoviska - přehled
Stanoviska k PD pro stavební řízení § 82 odst.2 písm.i) zákona č. 258/2000 Sb. 266(celkem) 19 (z toho negativní) Stanoviska ke kolaudaci staveb 203(celkem) 6 (z toho negativní) Stanoviska ve spolupráci s jiným odd. nebo jiným dozorovým orgánem 117(celkem)

8 Hlášená onemocnění kampylobakteriózou - rok 2016
PRENOS1 Frek v Procento Kum. nevyplněno 520 33.1% GRIL. KURE 47 3.0% 36.1% GRIL.VEPROVE 5 0.3% 36.4% HAMBURGER 8 0.5% 36.9% HOVEZI MASO 1 0.1% 37.0% JINA DRUBEZ 12 0.8% 37.7% JINE 21 1.3% 39.1% KOCKA 2 39.2% KOTE 3 0.2% 39.4% KURE 163 10.4% 49.7% MLETE MASO 50.1% neurčeno 760 48.3% 98.4% RYBY 98.6% SLEPICE 98.7% STENE 98.8% STYK S NEMOC 98.9% TATAR.BIFTEK 99.2% UZENINA 9 0.6% 99.7% VEPR. MASO 99.9% VNITR. VEPR. 100.0% Celkem 1572

9 Hlášená onemocnění salmonelózou – rok 2016
BLIZSI Frekv Procento Kum. neurčeno 1093 91.5% CUKRARSKE VYROBKY 22 1.8% 93.4% DRUBEZ 14 1.2% 94.6% HOTOVE JIDLO 16 1.3% 95.9% LAHUDKY 4 0.3% 96.2% MASNE VYROBKY 2 0.2% 96.4% UZENINY MEKKE 96.6% UZENINY TRVANLIVE 1 0.1% VEJCE DOMACI 36 3.0% 99.7% VEJCE Z DISTRIB.SITE 100.0% Celkem 1194

10 Kampylobakterióza a Salmonelóza v Jihočeském kraji
Kampylobakterióza absolutní počty rok 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 počet 1055 951 1026 1422 967 958 1149 1299 1572 Salmonelóza absolutní počty rok 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 počet 1348 617 726 557 770 745 843 1072 1109 1194

11 Závěr


Stáhnout ppt "Kontrolní činnost KHS hygiena výživy a alimentární onemocnění"

Podobné prezentace


Reklamy Google