Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/

2 Země vycházejícího slunce
2. 1.

3 Ostrovní stát (více než 3000 ostrovů) v západní části Tichého oceánu.
3. Hokkaidó Honšů Šikoku Kjúšú

4 Symbol Japonska nejvyšší hora (sopka) Fudji 3 776 mn. m.
Území Japonska leží na okraji tří tektonických desek. Slabá zemětřesení jsou častá. Velká zemětřesení se vyskytují méně často. 1995 Kóbe 2004 Čúecu 2011 Sendai Často je doprovází vlna tsunami Obyvatele pobřeží chrání zdi Podnebí je vlhké (monzuny) oceánské 4.

5 Státní zřízení Japonsko je císařství, kterému vládne nejstarší dynastie na světě. Současný vládce Akihito s manželkou Mičiko. 5. 6.

6 Obyvatelstvo Většina obyvatel žije při pobřeží.
Japonsko je se 130 milióny obyvateli desátým nejlidnatějším státem na Zemi. Hlavní město Tokio Další významná města Jokohama Ósaka Nagoja Sapporo Kóbe Kjóto Fukuoka Hirošima

7 Tokio 7. Tokio obývá 8,2 milionů lidí, s předměstími až 12 milionů. Je to největší město Japonska a důležitý dopravní uzel.

8 Hospodářství Hlavní plodina rýže, dále se pěstují cibule, okurky, mandarinky Největší rybářská flotila na světě, povolen lov velryb Suroviny pro průmyslovou výrobu Japonsko dováží Výroba zaměřena na vysoce technicky náročné výrobky průmysl (výroba automobilů, dopravních prostředků, elektroniky, strojírenství). Honda Subaru Toyota Nissan Sony Fuji Panasonic

9 Šinkansen 8.

10 Základní školství počátek v 5 letech, začátek vyučování 9:00 – 15:50, oběd ve třídě spolu s učitelem, sami si uklízejí školu, učitel navštěvuje žáky v rodinách. Hodina trvá 45 minut a přestávky mezi hodinami minut. Žáci chodí dvakrát do měsíce do školy i v sobotu dopoledne. Přes prázdniny mají žáci poměrně dost úkolů (např. sběr brouků v přírodě) a jejich plnění chodí ukazovat učiteli do školy.

11 9. 10. 11.

12 Zajímavosti Bonsai – miniaturní stromeček upravený, aby připomínal velký strom Gejša – společnice, jejím úkolem je bavit muže tancem, zpěvem a hrou 12. 13.

13 Kultura Kaligrafie – umění krásného písma Ikebana – aranžování květin
Manga - komiksy 15. 14.

14 Metodika Téma: Japonsko Autor: Petr Hlava Předmět: Zeměpis
Ročník: sedmý Anotace: Žáci se seznamují s geografií, kulturou, hospodářstvím Japonska. Obsah: Výkladová prezentace je tvořena pro žáky sedmého ročníku. Určena je pro frontální výuku. Materiál je vytvořen pro práci s interaktivní tabulí a doplněn pracovním listem. Použité materiály: Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia 7 ročník, Fraus, Plzeň, 2005.

15 Zdroje 1. – 4. 5. U.S. STATE DEPARTMENT. Wikimedia commons: Emperor Akihito cropped 1 Hillary Rodham Clinton Emperor Akihito and Empress Michiko jpg: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: _Rodham_Clinton_Emperor_Akihito_and_Empress_Michiko_ jpg?u selang=cs Licence: Public domain 6. MILLER, Nathanael T. Wikimedia commons: Emperor Akihito and empress Michiko of japan.jpg: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: iko_of_japan.jpg?uselang=cs Licence: Public domain 7. 8. FOSSETT. Commons.wikimedia.org: 5 S11 Sendai JPG [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

16 9. JORGE. Wikimedia commons: School girls in Tokyo. jpg : [online]
9.JORGE. Wikimedia commons: School girls in Tokyo.jpg : [online] [cit ]. Dostupné z WWW: ]. Licence: Creative Commons 10. HIGE, Aka. Wikimedia commons: Japanese schoolboys smiling.jpg: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Creative Commons 11. GREG. Wikimedia commons: Japanese girls with umbrellas.jpg [online] [cit ]. Dostupné z WWW: Licence: Creative Commons 12. – 14. ELLYWA. Wikimedia commons: Ikebana Riflesso sull'acqua.JPG [online] [cit ]. Dostupné z WWW: ang=cs Licence: Creative Commons 15. ZZYZX11. Wikimedia commons: Wikipe-tan cropped.png [online] [cit ]. Dostupné z WWW: tan_cropped.png Licence: Creative Commons


Stáhnout ppt "NÁZEV: Asijské regiony TEMA: Japonsko"

Podobné prezentace


Reklamy Google