Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE"— Transkript prezentace:

1 ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE
JAPONSKO ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE

2 Čtyři velké ostrovy ……………………………………………………
Čtyři velké ostrovy …………………………………………………….doplňuje souostroví Rjúkjú a dalších 3500 ostrovů sopečného původu. Nejvyšší sopka je posvátná hora………….. Podnebí je monzunové, oceánské, ovlivněné protáhlým územím ostrovů. Největším a zároveň hlavním městem je ……... V Japonsku je známé bojové sporty …………………. V roce 1998 se zde konali zimní olympijské hry v …………… .

3

4

5 Japonské Alpy (nejvyšší hora – sopka Fudžisan), sopky, častá zemětřesení.

6 HOSPODÁŘSTVÍ Jeden z hospodářsky nejvyspělejších států světa Zemědělství – velké výnosy, soběstačné (rýže, zelenina, rybolov, drůbež) Průmysl – chybí nerosty (dovoz), proto se průmysl soustřeďuje na pobřeží. Převažují náročná odvětví (elektronika, výpočetní technika, výroba automobilů a lodí, optiky, chemický průmysl).

7 OBYVATELSTVO 125 mil. obyvatel – vysoká hustota zalidnění, většina žije ve městech na pobřeží Města: megalopolis – Tókjó - Ósaka (přes 50 mil.ob.), přístav Jokohama, zimní středisko Sapporo Výrazná kultura – gejšy, samurajové, šintoismus, japonské zahrady

8 SUMO

9 Krysa (Ne) Buvol (Uši) Tygr (Tora) Králík (U) Drak (Tacu) Had (Mi) Kůň (Uma) Ovce (Bicudži) Opice (Saru) Kohout (Tori) Pes (Inu) Kanec (I) Konničiwa – dobrý den Ohajógozaimasu - dobré ráno Konbanwa - dobrý večer Sajónara - na shledanou Dewamata - ahoj (při loučení) Více o Japonsku zde

10 GEJŠA Jedná se o krásnou a inteligentní ženu, jejímž hlavním posláním je bavit muže. Patří mezi typický a neodmyslitelný symbol Japonska.

11

12 SAMURAJ Samuraj je středověký japonský bojovník, známý především svoji oddaností. Samurajové byli bojovníky, sloužícími císaři, nebo prostě svému pánu. V boji využívali vždy veškerých protivníkových slabin a útočili na citlivá a hlavně zbrojí nekrytá místa na těle (krk, podpaží, zákolení, případně i žaludek).

13 TOKIO Největší město na světě. S předměstím má přes 30 miliónů obyvatel.

14 OTÁZKY 1.Je Japonsko ostrovní stát ?
2.Jak se jmenují 4 hlavní ostrovy Japonska ? 3.Který z ostrovů je nejhustěji zalidněn ? 4.Jak se jmenuje největší město Japonska ? 5.Charakterizuj Japonsko z hlediska vyspělosti hospodářství. 6.Ve kterých výrobních odvětvích je Japonsko na předním místě ve světě ? 7.Vyjmenuj některé země, které patří mezi asijské tygry. 8.Co mají tyto země společného ? 9.Co se zejména vyrábí v Korejské republice ? 10.Stručně charakterizuj KLDR.


Stáhnout ppt "ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google