Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Příprava drůbeže pečením
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Příprava drůbeže pečením Anotace: Prezentace popisuje technologické postupy jednotlivých pokrmů z drůbeže upravené pečením a uvádí druhy nádivek a náplní. Prezentace slouží k výkladu nového učiva Klíčová slova: kuře, kachna, husa, nádivka, náplň Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_19
3
Pečení drůbeže
4
Obrázek č Obrázek č. 2
5
Obrázek č. 3
6
Pečení drůbeže Pečeme všechny druhy drůbeže kromě slepice Obrázek č. 4
7
Pečení drůbeže Pečené kuře
- očištěné, zdrezírované kuře osolíme, dáme do pekáče - podlijeme vodou, dáme část másla, vkládáme do horké trouby - během pečení podléváme horkou vodou a přeléváme šťávou - kuře obrátíme a dopečeme - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem
8
Pečení drůbeže Pečená kachna (husa)
- zdrezírovanou kachnu (husu) osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče - podlijeme vodou a pečeme při nižší teplotě a déle, než kuře - během pečení odebíráme tuk, aby se zbytečně nepřepaloval - (tučnější části – stehna, prsíčka, mírně napícháváme, aby se sádlo dobře vypeklo) - šťávu zředíme vodou,, dosolíme, přecedíme
9
Pečení drůbeže Kuře na způsob bažanta
- zdrezírované kuře, prošpikujeme - pečeme na cibulo-slaninovém základě s novým kořením a celým pepřem - šťávu nezahušťujeme a necedíme - zjemníme máslem
10
Pečení drůbeže Maminčino kuře - kuře pečeme s máslem a slaninou
- uvařené široké nudle smícháme s orestovanými vepřovými játry na cibulce a žampiony - pečené kuře naporcujeme a jednotlivé porce klademe na těstoviny - zapečeme
11
Pečení drůbeže Kuře pečené s nádivkou
- zdrezírované kuře plníme žemlovou nádivkou (pod kůži nebo do dutiny břišní) - pečeme jako pečené kuře - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem
12
Pečení drůbeže Kachna (husa) v šouletu - husu nebo kachnu upečeme
- uvaříme kroupy a hrách, přidáme na sádle z kachny usmaženou cibulku, sůl, pepř, česnek, majoránku - polovinu šouletu dáme do pekáče, na něj klademe porce kachny, přikryjeme zbylým šouletem - zapečeme
13
Pečení drůbeže Krocan s kaštanovou nádivkou
- jako nadívané kuře, ale do žemlové nádivky přidáme strouhané jedlé kaštany - nádivku můžeme upéct i zvlášť na pekáči a k jednotlivým porcím část nádivky přidávat
14
Nádivky a náplně - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky
Žemlová – základní - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky - pokropíme mlékem - máslo vyšleháme se žloutky, osolíme - přidáme petrželovou nať nebo pažitku, muškátový květ, žemli a sníh z bílků
15
Nádivky Kaštanová – žemlová + uvařené strouhané jedlé kaštany Mandlová
– žemlová + sekané mandle Ořechová – žemlová + nasekané ořechy Rozinková – žemlová + rozinky Pistáciová – žemlová + pistácie
16
Náplně Pražská - šunka, hrášek a vejce (míchaná vejce)
Karlovarská – šunka, rajče, vejce (míchaná vejce) Holštýnská - šunka, rajče, okurky, vejce (míchaná vejce)
17
Obrázek č. 5
18
Obrázek č. 6
19
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, s. ISBN Obrázky: č [online].[cit ] dostupné na Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.