Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava drůbeže pečením

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava drůbeže pečením"— Transkript prezentace:

1 Příprava drůbeže pečením
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Příprava drůbeže pečením Anotace: Prezentace popisuje technologické postupy jednotlivých pokrmů z drůbeže upravené pečením a uvádí druhy nádivek a náplní. Prezentace slouží k výkladu nového učiva Klíčová slova: kuře, kachna, husa, nádivka, náplň Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_19

3 Pečení drůbeže

4 Obrázek č Obrázek č. 2

5 Obrázek č. 3

6 Pečení drůbeže Pečeme všechny druhy drůbeže kromě slepice Obrázek č. 4

7 Pečení drůbeže Pečené kuře
- očištěné, zdrezírované kuře osolíme, dáme do pekáče - podlijeme vodou, dáme část másla, vkládáme do horké trouby - během pečení podléváme horkou vodou a přeléváme šťávou - kuře obrátíme a dopečeme - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem

8 Pečení drůbeže Pečená kachna (husa)
- zdrezírovanou kachnu (husu) osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče - podlijeme vodou a pečeme při nižší teplotě a déle, než kuře - během pečení odebíráme tuk, aby se zbytečně nepřepaloval - (tučnější části – stehna, prsíčka, mírně napícháváme, aby se sádlo dobře vypeklo) - šťávu zředíme vodou,, dosolíme, přecedíme

9 Pečení drůbeže Kuře na způsob bažanta
- zdrezírované kuře, prošpikujeme - pečeme na cibulo-slaninovém základě s novým kořením a celým pepřem - šťávu nezahušťujeme a necedíme - zjemníme máslem

10 Pečení drůbeže Maminčino kuře - kuře pečeme s máslem a slaninou
- uvařené široké nudle smícháme s orestovanými vepřovými játry na cibulce a žampiony - pečené kuře naporcujeme a jednotlivé porce klademe na těstoviny - zapečeme

11 Pečení drůbeže Kuře pečené s nádivkou
- zdrezírované kuře plníme žemlovou nádivkou (pod kůži nebo do dutiny břišní) - pečeme jako pečené kuře - šťávu zředíme vodou, dosolíme, přecedíme, zjemníme máslem

12 Pečení drůbeže Kachna (husa) v šouletu - husu nebo kachnu upečeme
- uvaříme kroupy a hrách, přidáme na sádle z kachny usmaženou cibulku, sůl, pepř, česnek, majoránku - polovinu šouletu dáme do pekáče, na něj klademe porce kachny, přikryjeme zbylým šouletem - zapečeme

13 Pečení drůbeže Krocan s kaštanovou nádivkou
- jako nadívané kuře, ale do žemlové nádivky přidáme strouhané jedlé kaštany - nádivku můžeme upéct i zvlášť na pekáči a k jednotlivým porcím část nádivky přidávat

14 Nádivky a náplně - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky
Žemlová – základní - žemli oloupeme, nakrájíme na kostičky - pokropíme mlékem - máslo vyšleháme se žloutky, osolíme - přidáme petrželovou nať nebo pažitku, muškátový květ, žemli a sníh z bílků

15 Nádivky Kaštanová – žemlová + uvařené strouhané jedlé kaštany Mandlová
– žemlová + sekané mandle Ořechová – žemlová + nasekané ořechy Rozinková – žemlová + rozinky Pistáciová – žemlová + pistácie

16 Náplně Pražská - šunka, hrášek a vejce (míchaná vejce)
Karlovarská – šunka, rajče, vejce (míchaná vejce) Holštýnská - šunka, rajče, okurky, vejce (míchaná vejce)

17 Obrázek č. 5

18 Obrázek č. 6

19 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, s. ISBN Obrázky: č [online].[cit ] dostupné na Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Příprava drůbeže pečením"

Podobné prezentace


Reklamy Google